W sumie to proste 2 kroki-piasta mtb shimano i pełna oś z konusami od holendra lub marketowca (tracisz skuteczność uszczelnień, reszta pasuje)-z kasetą idziesz do ślusarza i zlecasz zdjęcie 1.85 mm z pająka
Worek w swoim żywiole Do ramy na torpedo chcesz zakładać kasetę 12rz z zębatką 50T?
Na początku swojej przygody rowerowej miałem rower z kołem 8rz w ramie 7rz (co wymagało lekkiego rozgięcia) - i był to system diabła warty, przy mocniejszym uderzeniu w coś na drodze koło lubiło się ruszyć w ramie, co rozregulowywało pracę przerzutki, a potrafiła i opona o ramę przycierać, każde zakładanie koła z tyłu to trzeba było precyzyjnie to robić.
Tyle razy Ci pisałem - złóż ten jeden raz rower w pełni zgodnie ze sztuką, jak górala to górala, a nie "MTB" ze sztywnym widelcem i barankiem, jak szosówkę to na wąskich kółkach i z klamkomanetkami, a nie bar-endami itd. Złóż rower ze standardowym napędem, z komponentami, które wszystkie do siebie pasują. Bo na takim rowerze się jeździ z przyjemnością, a nie go reguluje i notorycznie poprawia.
Na 757 pasuje, można też założyć kapy i spasować uszczelnienie z lewej strony, uszczelki po stronie kasety się nie założy, zostanie tylko labirynt jak w tanich piastach.Y31F98080 pasuje na 757 i nie trzeba rzeźbić kasety, masz wtedy piastę mtb z bębenkiem szosowym +1.85 mm.
Możliwe, że nie miałeś równoległych haków. Istnieją do tego odpowiednie narzędzia (gotowe lub samorobne), haki można w ciągu dwóch minut perfekcyjnie naprostować. W takim wypadku nic nie powinno się ruszać.
Rozsądne rowery mam i nie potrzebuję już wprowadzać zmian. Tym razem stawiam na awangardowy projekt.
Sorry, 756 oczywiście. Muszą być bez A, bo wersje A mają już inne uszczelki. To samo dotyczy 525, które zasadniczo różnią się pełnymi kołnierzami i niechlujnym montażem wolnobiegu (z luzem).(...)
Słabym punktem tego projektu mogą być konusy które kupisz z osią na śruby, bo to co można kupić w sklepach to gównolit o trwałości może 1% XT, tam naprawdę po 1000 km są już wżery takie, że koło się buja w czasie jazdy. Stare piasty Shimano RX100, Exage itd miały bardzo dobre konusy i osie na nakrętki, dobre były Sachs, Campagnolo, Santour (jeszcze ten pierwszy japoński), nawet znośny był Favorit. Chyba, że znów wybierzesz się do ślusarza, by Ci zrobił długą oś na nakrętki, ale z gwintem pod zwykłe konusy.