Autor Wątek: Zeszyty Rowerowe - Zapiski z podróży po prowincjonalnej Europie  (Przeczytany 3375 razy)

Offline Mężczyzna myszkin

• Miasto: Skarżysko-Kamienna
  • Na forum od: 19.07.2014
    • fotodroga
Swego czasu zamieściłem tu, na forum kilka wpisów, gdzie relacjonowałem fragmenty swoich wyjazdów  rowerowych.
Na każdy wyjazd zabierałem ze sobą zeszyt, gdzie starałem się zapisywać, w zasadzie codziennie, swoje wrażenia, obserwacje, refleksje.
Zeszytów uzbierało się już siedem (bo tyleż było wyjazdów), przy którymś z ostatnich zakiełkowała myśl: - a może to jakoś zebrać, wydrukować, wydać?
Myśl wyrosła, dojrzała, no i tekst jest w zasadzie gotowy. Będą też fotografie, bo i aparat woziłem ze sobą …

Tytuł już jest (może ulec zmianie): Zeszyty Rowerowe – Zapiski z podróży po prowincjonalnej Europie

Książkę zamierzam wydać na własny koszt, zapewne w kilkuset egzemplarzach. Chcę, by był również i e-book. Nie będzie to w założeniu przedsięwzięcie komercyjne (nie liczę na zyski), ale oczywiście książka będzie sprzedawana, w sensownej (czytaj – niewysokiej :)) cenie, zapewne za pośrednictwem strony internetowej (której jeszcze nie ma).

I teraz moje wątpliwości, pytania dotyczące treści związanych z książką, a zamieszczanych tu na forum.
Po pierwsze – czy ten wpis nie jest już reklamą, niedopuszczalną w rozumieniu regulaminu forum?
Po drugie – czy jest możliwość zamieszczania treści związanych z wydawaną książką tu na forum, a także odnośników do treści promocyjnych , zamieszczanych w mediach społecznościowych, czy stronie internetowej?
Po trzecie – czy istnieje możliwość np. objęcia wydania książki patronatem przez Forum i ewentualnie na jakich zasadach?

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Z tego co widzę przynajmniej jedna książka, którą mam jest objęta patronatem forum:
http://bike2.be/ksiazka/

Mam też:

znaleziona i kupiona dzięki tu znalezionym informacjom.

Pytaj i szukaj na forum, bo to niesamowita kopalnia wiedzy i pozytywnie zakręconych ludzi.

Powodzenia.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Na każdy wyjazd zabierałem ze sobą zeszyt, gdzie starałem się zapisywać, w zasadzie codziennie, swoje wrażenia, obserwacje, refleksje.

O rany! Ja też tak kiedyś robiłem. Od 10 lat już nie notuję na bieżąco swoich obserwacji i przemyśleń. Dwa lata temu nawet swoją stronę zlikwidowałem. Nie chce mi się już pisać. Ale 20 zeszytów leży. Te pierwsze oprócz tekstu mają jeszcze wklejone zdjęcia. Pamiątka jest, ale żeby wydać z tego książkę? Hmmm... Wydaj swoją. Może kupię :)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Chciałem napisać: "Namiot ś.p. Alpinusa", ale... coś mnie tknęło, wklepałem nazwę w googlach i...
https://www.alpinus.eu/
Namiotów jednak już nie robią.
Wydaje się, że miejsce Alpinusa zajął Fjord Nansen.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Chciałem napisać: "Namiot ś.p. Alpinusa", ale... coś mnie tknęło, wklepałem nazwę w googlach i...
https://www.alpinus.eu/

To tylko logo. Nawet nie wiadomo przez kogo kupione. Prawdziwy Alpinus zmarł wieki temu. Przez jakiś czas istniał pod nazwą HiMountan, ale i to już padło. Więc dobrze chciałeś napisać: to namiot ś.p. Alpinusa. Model Expedition 2 z 1997 roku. Niezniszczalny sprzęt. Kiedyś policzyłem, że przespałem w nim ok 500 nocy zanim zmieniłem go na inny.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
@Alpinus. W czasach mojej turystycznej młodości symbol jakości i turystycznej technologii. Marzenie. Widać zmarnowany sen przez jakiś nieudaczników zarządzających marką.
Gdzie jest reklama, a gdzie relacja to śliska sprawa. Administracja zadecyduje.
Co do książki. Jestem ciekaw co w niej będzie?
« Ostatnia zmiana: 15 Sty 2022, 07:23 Król Julian »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
To tylko logo. Nawet nie wiadomo przez kogo kupione.

Jak nie wiadomo, skoro wiadomo doskonale. Wszystko na tacy.

https://4outdoor.pl/2021/07/09/alpinus-reaktywacja-rozmowa-z-marcinem-mocarskim-z-alpinus-group/

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

• fotodroga
No i słowo ciałem się staje ;) Jeśli nic nieprzewidzianego nie zajdzie, to najpóźniej 12 maja książka w formie już ostatecznej, ujrzy światło dzienne.

Na razie jest strona na facebooku, tam też wszelkie informacje bieżące, trochę też refleksji i fotografii: https://www.facebook.com/ZeszytyRowerowe

Oczywiście zapraszam do komentowania, do zadawania pytań itd. Rzecz jasna, można też stronę polubić, jeśli zajdzie taka potrzeba  :)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Projekt ciekawy. Gratuluję
 Zastanawiam się, czy w dzisiejszych czasach książka może "wygrać" z internetem?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• fotodroga
Dziękuję Królu Julianie  :)
Dobre pytanie, mam nadzieję, że lekko prowokacyjne ;)
Internet chyba nie może zastąpić książek, już autorzy i wydawcy o to dbają.  Inna rzecz, że treści "książkowe" mogą być dostarczane przez internet. Sam czytam książki nie tylko papierowe, używam także czytnika. Ale kupuję też wydania tradycyjne, tam gdzie są fotografie, rysunki - czytnik nie daje rady.
Odpowiadając więc na tak zadane pytanie, sądzę że książka istnieje i będzie istnieć równolegle z internetem  ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
świetnie, daj znać kiedy co i gdzie można to zakupić

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Świetna inicjatywa. Również chętnie bym kupił taką książkę.

Myślę, ze tutaj większość z nas mogłaby taką popełnić. Wtedy jesienno-zimowa chandra raczej by nam nie groziła...  ;)

• fotodroga

• fotodroga
Pendrive z tekstem i fotografiami już w drukarni :)

W oczekiwaniu na korektę i na skład, publikuję wpisy na fb

Oto ostatni - o rowerze w pociągu:

Książka traktuje o wyprawach rowerowych, jednak trafiają się w niej wstydliwe momenty, gdy rowerzysta zsiada z dwukołowca i wraz z nim przemieszcza się innym środkiem lokomocji– na przykład pociągiem właśnie.
Tak było 20 lipca 2008 roku, gdy w grodzie Kraka wsiadłem w pociąg relacji Kraków – Sofia.
Pociąg w teorii zmierzał do Sofii, ale nie cały. Do Sofii wybierały się tylko niektóre wagony, inne miały pozostać gdzieś na Węgrzech czy w Rumunii. Mój wagon opatrzony był tabliczką LÖKÖSHAZA, a ja do tej właśnie węgierskiej miejscowości zmierzałem.
Miałem bilet z oznaczonym miejscem, ale rower, choć za przejazd zapłacił – własnego miejsca nie posiadał. Rozwiązanie okazało się bardzo proste. Zagadnięty przeze mnie konduktor zastanowił się przez ułamek sekundy i zawyrokował: - proszę wprowadzić rower do przedziału.
Tak więc i człowiek i maszyna marki Romet, w jednym przedziale, przejechali południe Polski, całą Słowację i spory kawał Węgier.
Ciąg dalszy przygody w 2008 roku, już z Rometowego  siodełka - oczywiście w książce🙂

więcej wpisów tu: https://www.facebook.com/ZeszytyRowerowe

• fotodroga
Zapraszam na krótką rozmowę na temat moich wypraw rowerowych:
https://radioplus.com.pl/region/62981-ze-skarzyska-kamiennej-w-swiat-na-dwoch-kolkach

Książka jest już dostępna - gdyby ktoś był zainteresowany, wszelkie informacje tu:
https://www.facebook.com/ZeszytyRowerowe

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum