Autor Wątek: Ultimate Disc Young Hero jako rower Endurance  (Przeczytany 1031 razy)

Offline Mężczyzna Hetek90

• Miasto: Krzywiń
  • Na forum od: 11.09.2017
Witam,
Aktualnie jestem na etapie poszukiwań roweru dla mojej Narzeczonej. Interesuje nas szosa o możliwie jak najwygodniejszej geometrii. W sumie ciężko to nazwać poszukiwaniami gdyż w sklepach stacjonarnych nadal pustki a nawet przez Internet trudno coś znaleźć. Zgodnie z zapowiedziami Canyona w listopadzie miały pojawić się nowe modele Endurace ale nie pojawiły się do teraz i w sumie nie wiadomo kiedy się to zmieni.
Dzisiaj wpadło nam w oko coś takiego:
https://www.canyon.com/en-pl/road-bikes/youth-road/ultimate-young-hero/ultimate-disc-young-hero/3089.html
Teoretycznie jest to rower dla juniorów ale moja Narzeczona ma 160 cm wzrostu więc idealnie wpasowała by się w rozmiar XS.
Co myślicie o tym modelu?
Martwi mnie, ze nie jest to kompletna Tiagra tylko Tiagra pomieszana z Miche(?). Pierwszy raz słyszę o takim o osprzęcie więc chyba nic się nie poprawiło z dostępnością części, tym bardziej że Canyon nie ma w zwyczaju mieszania grup. Średnica widelca też jest niepokojąca gdyż zamiast 1 1/8 jest 1 1/4.
Geometria wydaje się być wygodna, chociaż nie jestem pewien czy dobrze to odczytuje z tabelek (529 stack i 354 reach)
Rower ma sztywne osie, hydrauliczne tarczówki i koła Fulcrum Racing więc za to duży plus.
Mocno napaliliśmy się na markę Canyon gdyż sam mam Endurace Al 7.0 Disc i jest mega wygodny.
Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Mnie to najbardziej zaskakuje kaseta 18-30  :icon_redface:
W sumie sam szukam czegoś co by startowało od 13T, ale aż 18?

hydrauliczne tarczówki i koła Fulcrum Racing więc za to duży plus.

W sensie ta hydraulika to inwestycja w zmianę narzeczonej? ^^ Chytry plan

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Mnie to najbardziej zaskakuje kaseta 18-30  :icon_redface:
W sumie sam szukam czegoś co by startowało od 13T, ale aż 18?

W "juniorskich" rowerach właśnie pojawiają się takie dziwne kasety, z tego co pamiętam w przepisach UCI jest nawet regulaminowe ograniczenie rozmiaru zębatki w zawodach juniorów, na kasecie bodajże nie może być mniej niż 14. No i stąd pewnie wynika to, że są tu komponenty Miche, bo takie kasety zaczynające się aż od 18 to nie wiem czy Shimano w ogóle robi. Też i napęd z maksymalnym przełożeniem 48/18 to trochę mało dla dorosłego, maks. przełożenie wychodzi 2,67, to już tak w okolicach 30km/h zacznie brakować przełożeń.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Miche to znana marka produkująca kasety i piasty dla biedoty, której nie stać na utrzymanie roweru na Campagnolo.

Pomysł z miękką kasetą dobry - zamiast dawać nietypową korbę, łatwiej wsadzić dziwną kasetę - choć 18t to faktycznie lekka przesada. Szybko kręcąc da się jechać ze 40 km/h. Moim zdaniem w takim rowerze przełożenie powinno być raczej około 3,5.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Dobrze że się posłuchałem i wstrzymałem z zakupem bo dosłownie dzisiaj Canyon zaprezentował na stronie całą gamę odświeżonych (ceny niestety też odświeżone) i dostępnych od ręki Endurace. Rower na kompletnej Tiagrze już zamówiony.
Z ciekawości będę obserwował stronę jak szybko się rozejdą.
Pozdrawiam

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Dobrze że się posłuchałem i wstrzymałem z zakupem bo dosłownie dzisiaj Canyon zaprezentował na stronie całą gamę

Jak się chce coś kupić, to tę stronę warto odwiedzać kilka razy dziennie. Ja ostatnio - jeszcze przed noworoczną podwyżką cen - kupowałem tam dwa gravele (osobne zakupy) i zwykle termin był bardzo odległy (lub wręcz brak dostępności), za to trafiały się znienacka oferty dostępne i dawało się kupić w terminie "od ręki". Natychmiast znikały, więc warto się spieszyć. Co ciekawe, pomimo, że zapisałem się na powiadomienie o dostępności, to takie powiadomienie dostałem jak już obydwa rowery miałem fizycznie w domu.

Co do Miche - używam korby i kasety tej firmy i jestem zadowolony. Dla mnie zaletą są nietypowe rozmiary i konfiguracje.

Dobrze że się posłuchałem i wstrzymałem z zakupem bo dosłownie dzisiaj Canyon zaprezentował na stronie całą gamę

Jak się chce coś kupić, to tę stronę warto odwiedzać kilka razy dziennie. Ja ostatnio - jeszcze przed noworoczną podwyżką cen - kupowałem tam dwa gravele (osobne zakupy) i zwykle termin był bardzo odległy (lub wręcz brak dostępności), za to trafiały się znienacka oferty dostępne i dawało się kupić w terminie "od ręki". Natychmiast znikały, więc warto się spieszyć. Co ciekawe, pomimo, że zapisałem się na powiadomienie o dostępności, to takie powiadomienie dostałem jak już obydwa rowery miałem fizycznie w domu.

Co do Miche - używam korby i kasety tej firmy i jestem zadowolony. Dla mnie zaletą są nietypowe rozmiary i konfiguracje.

No właśnie też zaobserwowałem, że te powiadomienia o dostępności to jakaś lipa. Starałem się regularnie wchodzić na stronę i jeśli chodzi o Endurace to sporadycznie pojawiały się pojedyncze sztuki ale tylko w wersji WMN a Canyon wymyślił że dla najmniejszych rozmiarów WMN będzie kładł koła 27,5 zamiast 28.
Pomysł może i dobry ale straszna bieda z dostępnością opon i dętek dla wąskich kół 27,5 co mnie skutecznie zniechęciło.

Offline PABLO

Canyon wymyślił że dla najmniejszych rozmiarów WMN będzie kładł koła 27,5 zamiast 28.
Pomysł może i dobry ale straszna bieda z dostępnością opon i dętek dla wąskich kół 27,5 co mnie skutecznie zniechęciło.

A mnie to zachęciło. I tak przymierzałem się do zrobienia kół 27.5.

Teraz mam komplet kół 27.5 z kapciami około 50 mm do gravela (wchodzą zamiast kół 28'' do "zwykłego gravela" gdzie nie mieszczą się tak szerokie kapcie przy 28'' ), a za to do tej ramy Canyona wchodzi koło 28'' z kapciami szosowymi (obwód koła 28'' 25-28 mm jest mniej-wiecej taki sam jak obwód koła 27.5 z kapciami 45-50 mm więc geometria pozostaje bez zmian) i można jeździć jak szosą.

Przykładowo obwód koła 27.5 Schwalbe G-One 45mm: 2127 mm; obwód koła 28'' Continental Ultra Sport III 25c: 2124-2129 mm (różnie na różnych obręczach i przy różnych ciśnieniach) Można swobodnie żonglować kołami.
« Ostatnia zmiana: 20 Sty 2022, 17:34 PABLO »

Canyon wymyślił że dla najmniejszych rozmiarów WMN będzie kładł koła 27,5 zamiast 28.

A mnie to zachęciło. I tak przymierzałem się do zrobienia kół 27.5.

Teraz mam komplet kół 27.5 z kapciami około 50 mm do gravela (wchodzą zamiast kół 28'' do "zwykłego gravela" gdzie nie mieszczą się tak szerokie kapcie przy 28'' ), a za to do tej ramy Canyona wchodzi koło 28'' z kapciami szosowymi (obwód koła 28'' 25-28 mm jest mniej-wiecej taki sam jak obwód koła 27.5 z kapciami 45-50 mm więc geometria pozostaje bez zmian) i można jeździć jak szosą.

Przykładowo obwód koła 27.5 Schwalbe G-One 45mm: 2127 mm; obwód koła 28'' Continental Ultra Sport III 25c: 2124-2129 mm (różnie na różnych obręczach i przy różnych ciśnieniach) Można swobodnie żonglować kołami.

No tak, sama idea jest słuszna. Tylko że o ile szerokich opon i dętek na rozmiar jest opór to wąskie są bardzo słabo dostępne.

Offline PABLO

No tak, sama idea jest słuszna. Tylko że o ile szerokich opon i dętek na rozmiar jest opór to wąskie są bardzo słabo dostępne.

Idea polega na tym, że wąskie opony zakładasz na koła 28'', a tych akurat "jest opór".

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum