Autor Wątek: Rower na wyprawy i ultra  (Przeczytany 3778 razy)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Odp: Rower na wyprawy i ultra
« 20 Sty 2022, 11:37 »
Podobno polski i ze zmienną geometrią (cokolwiek to znaczy):
https://rondo.cc/ruut-ti,460,pl
Z cenami jesteś obyty, bo Twój obecny też do najtańszych nie należy. 8)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Sty 2022, 12:36 »
Podobno polski i ze zmienną geometrią (cokolwiek to znaczy):
https://rondo.cc/ruut-ti,460,pl
Z cenami jesteś obyty, bo Twój obecny też do najtańszych nie należy. 8)

Rondo to są przepłacone rowery, cena w stosunku do tego co dostajesz jest zawyżona, do tego mają w wielu modelach fatalne wpadki z kołami, to nie są pojedyncze przypadki, to dotknęło wielu ludzi. Dają niskiej jakości obręcze, niesprawdzone z oponami, które montują, czego efektem są ogromne problemy przy zwykłej zmianie opony czy naprawie dętki. Gosia z którą ostatnio jechałem do Augustowa jeździ właśnie na Rondo i z tego powodu miała kosztowną zmianę na nowy komplet kół (w nietanim przecież rowerze), to samo miał Byczys w Jordanii na zupełnie innym modelu Rondo.

A ta zmienna geometria to taki bajer, więcej to przeszkadza niż pomaga. Zmienianie tego układu jest na tyle upierdliwe, że mało komu chce się w to bawić, do tego powoduje to bardziej problematyczne zdejmowanie przedniego koła.

Czyli jednak na tą chwilę potrzebujesz wszędołaza, a nie rower do ścigania się w ultra

Też mi się tak wydaje, trasy po 200km to tak naprawdę jest dopiero wstęp do ultra i na pewno nie potrzeba do tego specjalistycznych rowerów. A i pełne ultra da się jeździć na rowerze uniwersalnym, wystarczy przykład forumowego Wikiego, który jeździ wszystko na jednym rowerze, właśnie gravelu.

Offline Mężczyzna Prz

• Miasto: Lanckorona
  • Na forum od: 29.07.2018
« 20 Sty 2022, 12:55 »
Poza tym Ruut ma jednak dość sportową geometrię, Bogan jest fajniejszy dla mnie, ale znowu sam frameset spoko, ale już napęd z kasetą 11-42, hamulce mechaniczne, te koła... Nic mi tam nie pasuje ;)
Mój rower to w ogóle jakiś fuks stulecia był, wypatrzony na pinkbiku za ułamek realnej wartości, mam nadzieję, że uda mi się go za dobry pieniądz sprzedać, to by była kasa na wszędołaza :)
Myślicie, że alu rama i widelec w Treku będą spoko? Lubię stal, ale nie jestem nastawiony, że na wyprawy musi koniecznie być tylko stal.
Breezer też fajny, podobny napęd, szkoda tylko osi QR i mniejszych prześwitów niż w Treku czy modelu X.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 20 Sty 2022, 13:31 »
A ten Trek jest jeszcze produkowany? Ogólnie aluminuim Treka przywyzsza trwałością wszystkie tajwańskie stale Marina, Kony itd... i przynajmniej jest cieniowane naprawdę, a nie tylko na prospekcie.

Online Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 20 Sty 2022, 13:52 »
Ja nie rozumiem, czemu tak boli posiadanie dwóch rowerów? Jeżeli tak jak piszesz masz gdzie je trzymać, a same rowery o których myślisz najtańsze nie są, to ja nic nie rozumiem.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 20 Sty 2022, 14:49 »
A ten Trek jest jeszcze produkowany? Ogólnie aluminuim Treka przywyzsza trwałością wszystkie tajwańskie stale Marina, Kony itd... i przynajmniej jest cieniowane naprawdę, a nie tylko na prospekcie.

W ofercie już 2022 już go nie widać, a miałem zawsze na niego oko.

Miał to być właśnie jedyny rower do wszystkich moich aktywności.
Może gdzieś z zapasów lub rynku wtórnego coś kiedyś "wyrwę".

Offline Mężczyzna Prz

« 20 Sty 2022, 17:43 »
Ja nie rozumiem, czemu tak boli posiadanie dwóch rowerów? Jeżeli tak jak piszesz masz gdzie je trzymać, a same rowery o których myślisz najtańsze nie są, to ja nic nie rozumiem.
Samo posiadanie dwóch rowerów nie jest problemem, bardzo możliwe że kupując dziś Treka albo inny czołg, niedługo i tak znowu kupię szosę, ale w tym momencie nie stać mnie na trzymanie drogiej szosy i jednocześnie zakup drugiego dobrego roweru w teren czy na trasy z przyczepką.
Wcześniej marzyłem sobie jako taki drugi rower oprócz szosy coś typu Brother Big Bro, Kona Unit X, Marin Pine Mountain, jakiś Surly, ale poza jednym Unitem, jaki byl w czerwcu do wyrwania za 3000 (żałuję, że mi umknął), na rynku od dawna posucha, a to co się trafia, jest w takich cenach, że odechciewa się szukać. Chyba że macie inne propozycje bardziej budżetowe, myślałem nad jakimś retro MTB, ale też mi jeden uciekł, a jednak z dostępnością opon, obręczy coraz gorzej no i V-ki na obicazony rower z przyczepką albo na śnieg mnie nie przekonują.
« Ostatnia zmiana: 20 Sty 2022, 18:00 Prz »

Offline Mężczyzna Prz

« 24 Sty 2022, 15:42 »
Zacząłem jeszcze myśleć, szukać, i zastanawiam się, czy jednak nie wrócić do modelu z 2 rowerami w domu: tańsza szosa (pewnie aluminiowa chociaż marzy mi się coś typu Synapse Carbon) jako rower do szybkich rund samemu, w przyszłości ultra + coś typu Giant ToughRoad na wycieczki z żoną i dzieckiem w przyczepce i przyszłe wyprawy - jest na OLX model z napędem 1x11 i 4-tłoczkową hydrauliką TRP za niecałe 4 tysiące, jeśli uda mi się sprzedać Genesisa w dobrej cenie to bez dokładania mogę wyjść na zero. Czy myślicie, że taki zestaw byłby fajniejszy od jednego Treka z dwoma kompletami kół?

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 24 Sty 2022, 15:54 »
A może gravel od Loca bikes? Wersja z aluminiową ramą przyjmie opony 650x47 lub 700x43.
Sam przymierzam się, żeby na takiej ramie zbudować rower i do ultra, i do jazd szutrowych. Mam teraz co prawda fajną "szosę", ale ciągnie mnie na "polówki" tam gdzie w sumie zaczęła się moja przygoda z rowerem.
W moim przypadku wystarczy przełożyć osprzęt z ramy szosowej. Mam dwa komplety kół, jeden będzie na szosę, a drugi do jazdy po szutrze.
Myślę, że mógłby z tego wyjść fajny rower, w wersji szosowej poniżej 8 kg.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 24 Sty 2022, 16:11 »
kilka dni temu trafiłem na rowery loca..
wyglądają naprawdę fajnie , solidnie ..napewno
warte uwagi..
przymierzam się ..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum