Piękne
Ale wspaniałe rozerwanie dupska prawicowych oszołomów w komentarzach. Mają taką kombinację: Niemiec, Partia Zielonych, rowery i zabieranie przestrzeni blachosmrodom, że nie wiedzą w którym kierunku szczekać. Piękne
[wilkowe wywody]
"parking prawem, nie towarem".
Bez sensu. Prawdziwa lewacka szmata, jak np. ja optowała by za usunięciem parkingów w miastach, zastąpieniem ich parkami albo inną przestrzenią publiczną, wydzieleniem strefy wolnej od ruchu samochodowego (poza zaopatrzeniem, transportem zbiorowym, policja, karetkami itp) i skupieniem się na transporcie publicznym i rowerowym. Wokół miasta powstała by sieć pętli autobusowych lub tramwajowych z ogromnymi parkingami właśnie gdzie ludzie zostawiali by swoje auta i przesiadali na transport publiczny (gaz lub elektryka), którym dojeżdżali by na miejsce docelowe w centrum.
Ja tam nawet słowa nie napisałem, więc nie wiem skąd te insynuacje, że komukolwiek pod tamtym artykułem odpowiadam.
No ale widzę po raz kolejny tworzymy swoje własne fakty. Nie mam czasu na przekrzykiwanie się z prawicowymi jaskiniowcami na Interii, dla których zakaz parkowania na ścieżkach rowerowych to kwestia ściśle polityczna i robią jedyne co ich niedorozwinięte móżdżki potrafią, czyli tradycyjne neandertalskie "raz sierpem raz młotem, złe lewagi, uga buga".
Jednak ten artykuł ja odbieram raczej tak, że władze miasta mają poparcie takich działań w społeczeństwie. Przecież gdyby to nie przynosiło słupków to nikt by tego nie robił. A skoro tak, to jakie tam musi być ciekawe rowerowe społeczeństwo.
Jak z każdym lewicowym pomysłem tego typu jest to swoista walka o serca i umysły. Kluczowe tu jest poparcie mediów, wpływowych czynników, gadek że to dla większego dobra. To na pewno tak nie działa, że tylko w przypadku poparcia większości jest to wprowadzane, zresztą masz w tym artykule opisane liczne protesty bardziej umiarkowanych sił.
Dokładnie na tej zasadzie zamknięto w Niemczech elektrownie atomowe, dokładnie na tej zasadzie UE wymusza rezygnację z węgla, za co takie kraje jak Polska płacą ogromną cenę. W ogóle to polityka klimatyczna całej UE ma bardzo duży wpływ na coraz mocniej galopującą inflację, marzenia i mrzonki ekologów my finansujemy z naszej kieszeni. Do tego na Kremlu tylko zacierają rączki, bo to Europę bardziej uzależnia energetycznie od Moskwy - co wyraźnie widać w podejściu Niemiec do obecnego kryzysu i ewentualnej agresji rosyjskiej na Ukrainę.Argumentacja jest zawsze podobna - my wiemy lepiej co dla Was będzie dobre. A na poważne argumenty za rozwiązaniami bardziej ugodowymi i mniej agresywnymi - zamyka się oczy całkowicie. To jest właśnie forma współczesnego ekoterroryzmu.
Moim zdaniem nie da się takich zmian przeprowadzić bez poparcia społecznego.
Polityka klimatyczna wcale nie przynosi benefitów klimatowi czy szeroko pojętej ekologii.
26 czerwca 2015 roku Sąd Najwyższy wydał wyrok w sprawie Obergefell kontra Hodges: „Jest nieporozumieniem stwierdzenie, że ci mężczyźni i kobiety nie szanują instytucji małżeństwa. Apelują [do Sądu] właśnie dlatego, że ją szanują, szanują tak bardzo, że sami pragną doświadczyć spełnienia, które daje. (…) Domagają się równej godności w oczach prawa. Konstytucja zapewnia im to prawo”. Małżeństwa osób tej samej płci stały się legalne w całym kraju.Dziś, równo 6 lat po tym przełomowym wyroku, aż 70 procent Amerykanów popiera równość małżeńską, w tym po raz pierwszy większość Republikanów.
Są badania, że jak wprowadzisz to potem poparcie zwykle rośnie. Ludzie widzą, że krowy dalej dają mleko a kury jajka. Przykład z USA
nagle tam przybyło skośnych, czarnoskórych, chwilami to już groteskowo wygląda jak w Gwiezdnych Wojnach, gdzie niektóre postacie nic do fabuły nie wnoszą, tylko po to są do filmu wstawione by ten poprawnościowy rachunek był prawidłowy.
Więc teraz trzeba sporo nadrobić.
Czy Ty masz pojęcie, że większość kowboi była ciemnoskóra lub kolorowa? Dopiero teraz Netflix nakręcił tą historię zgodnie z realami epoki.