Autor Wątek: Więcej przestrzeni dla rowerów  (Przeczytany 4731 razy)

piechucki

• Gość
Odp: Więcej przestrzeni dla rowerów
« 24 Sty 2022, 17:26 »
A wracając do przestrzeni dla rowerów?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Sty 2022, 18:17 »
Ciekawą sprawą w tym zakresie szeroko rozumianej przestrzeni dla rowerów w miastach jest np. kwestia odśnieżania ścieżek rowerowych, obecnie idealnie na czasie. Przy opadach śniegu brak odśnieżania przez miasto ścieżek znacznie utrudnia jazdę. Najgorsze są sytuacje, jak w dzień jest na plusie, ale wszystko nie zdąży się stopić i pod wieczór podmarza (w ostatni tygodniu tak bywało kilka razy). Wtedy na ścieżkach jest nierówna skorupa lodowa, po której bardzo trudno i niebezpiecznie jechać rowerem, więc trzeba zjeżdżać na chodnik obok (bo chodniki są odśnieżane), co powoduje liczne konflikty z pieszymi. To są realia jazdy rowerem zimą po Warszawie, a pewnie i większości polskich miast. "Śliczny Rafał" obiecał odśnieżanie dróg dla rowerów, ale dopiero od kolejnego sezonu, zobaczymy co z tych obietnic wyjdzie, bo już nieraz takie teksty słyszałem  ;)

I tu występuje konflikt. Jako rowerzysta chciałbym, żeby te ścieżki były odśnieżane, bo to moją jazdę rowerem po Warszawie by usprawniło. Ale z kolei jako mieszkaniec Warszawy chciałbym, żeby pieniądze miejskie były wydatkowane w sposób racjonalny i sensowny. A zimą owych rowerzystów jest tak mało (i mowa tu też o dniach, gdy śniegu nie ma, a ścieżki są w pełni przejezdne), że wydawanie sporych pieniędzy na rzecz bardzo wąskiej grupki ludzi bardzo ciężko mi uznać za sensownie wydane pieniądze.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 24 Sty 2022, 18:30 »
Więcej przestrzeni dla rowerów ?

Więcej.

Nie rozumiem, po co ta dyskusja.
Przecież wszyscy jeździmy na rowerach, i to jest często walka z autami, brukowanymi drogami rowerowymi, z "Januszami" za kierownicą.
Trzeba walczyć o jakość (dróg rowerowych), i o nastawienie wójtów, burmistrzów, decydentów, do komunikacji rowerowej.
Nie rekreacyjej jazdy, a właśnie komunikacji rowerowej.

A argument, że w Niemczech przeginają?
Nie sądzę, to nagłośnienie ekstremalnego przypadku.

Moje, niemieckie doświadczenia są inne. Pamiętam dworce rowerowe w małych miasteczkach, zawalone rowerami (specjalne parkingi, schowki, przechowalnie). Do pociągu na rowerze i z powrotem. I ludzie z tego korzystają.
To jest właśnie komunikacja rowerowa
.

A tu się Wilkowi nie podoba, że w Warszawie drogi rowerowe odśnieżają.
Czegoś tu nie rozumiem  :o

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Sty 2022, 18:38 »
A tu się Wilkowi nie podoba, że w Warszawie drogi rowerowe odśnieżają.
Czegoś tu nie rozumiem  :o
Czytaj ze zrozumieniem, ścieżek w Warszawie nie odśnieżają :lol:

Ja po prostu nie jestem rowerowym ekstremalistą, staram się na sprawę patrzeć szerzej niż z perspektywy rowerowego siodełka. Nie każde działanie prorowerowe uznaję za słuszne, tylko dlatego że rowerzyści na tym zyskują, jak napisałem w pierwszym poście w tym wątku zachowanie odpowiedniego umiaru w życiu społecznym jest ważne. I wydawanie milionów na odśnieżanie ścieżek dla bardzo wąskiej grupki zimowych rowerzystów średnio do mnie przemawia jako rozsądne gospodarowanie pieniędzmi. Pomimo, że to ja się trzęsę na zalodzonych ścieżkach, podczas gdy większość zwolenników owego odśnieżania i tak zimą jeździ tylko od wielkiego dzwonu  ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 24 Sty 2022, 18:44 »
Pamiętam gdzieś koło roku 2018/2019 miasto opublikowało listę odśnieżanych tras(zarówno pieszych jak i rowerowych). Około 80% z nich nie odśnieżona była prawie wcale. Dość mocno zgłaszałem każde nieodśnieżone ddrki w mojej okolicy znajdujące się w tym wykazie. Bywało, ze wieczorkiem szedłem pobiegać i nawet robiłem zdjęcia. Był cały system, którym ratusz się chwalił, że ileś tam godzin po opadach etc. Zatem zgłaszałem mniej więcej tak:

1) Wał Miedzeszyński/Most Poniatowskiego - Zwycięzców/zachodnia - nie tknięte, leży śnieg.
2) Al. Stanów Zjednoczonych/Most Łazienkowski - Ostrobramska/południowa
2a) Saska - Międzynarodowa, ddr nie tknięty, chodnik posolony.
2b) Międzynarodowa - Ostrobramska, nietknięte ani chodnik ani ddr leży śnieg.
3) Ostrobramska/ Al. Stanów Zjednoczonych - Fieldorfa/południowa, do poprawy odgarnięte przed ustaniem opadów, napadał nowy śnieg.
4) Trasa Siekierkowska/Rondo Mościckiego - Bora Komorowskiego/Północna - nietknięte ani chodnik ani ddr leży śnieg.
5) Wał Miedzeszyński/Zwycięzców - Fieldorfa/północna - odcinek Fieldorfa Paryska nie tknięte leży śnieg.

Opisy tras mogą wydawać się niejasne, ale pochodzą z własnie tego wykazu i po zerknięciu na mapę wiadomo było o który chodnik, czy ddr chodzi.

Z jakiś warszawskich grup rowerowych wiem, że nie byłem sam. Na moje oko, to był jeden wielki przekręt, tzn. ktoś wygrał przetarg i z założenia miał brać pieniądze, ale nie odśnieżać i jakoś to będzie, fakturkę się wystawi itp. A tu trafił się upierdliwy obywatel, co pokiereszował cały genialny biznes plan. Próbowałem się nawet dowiedzieć czy te firmy otrzymały kasę za to nieodśnieżanie ale się nie udało uzyskać takich informacji, też sobie odpuściłem, bo to trochę strach z mafią zadzierać. Potem już odśnieżania ddrów zimą nie było.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 24 Sty 2022, 18:52 »
W dużych miastach, sytuacja jest inna. Są te drogi rowerowe (odsnieżają czy nie, to inna sprawa). :)

Ja mieszkam na peryferiach, prowincjonalne miasteczko Żywiec, zamieszkałe przez czcicieli  auta.
Jest jedna droga rowerowa (częsciowo wybrukowana), prowadzi z lasku do oczyszczalni ścieków.
3 km i tyle.
Zero komunikacji, tylko niedzielne przejażdżki.

Do pracy muszę się przebijać oblodzonymi, zatłoczonymi drogami. Kierowcy pukają się w czoło, jak mnie widzą.
Jakie drogi rowerowe? Pobocza nawet nie ma.
I chcę, żeby było lepiej, bezpieczniej, dla mnie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Sty 2022, 18:56 »
Wałki na takim odśnieżaniu to oczywiście temat na inną rozmowę, jak to w Polsce - najlepsze interesy robi się na zamówieniach publicznych, połowa ścieżek rowerowych w naszym kraju jest tego dowodem ;)

Jak jeżdżę po Warszawie od 20 lat to nigdy zimą dobrze z tym odśnieżaniem nie było. Co najzabawniejsze to największą poprawę w komforcie zimowej jazdy zafundowało nam ocieplenie klimatu, więc postulaty ekologów w tym zakresie są średnio prorowerowe  :lol:

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 24 Sty 2022, 21:25 »
prowincjonalne miasteczko Żywiec

Mnie próbują w tamtych okolicach wiecznie rozjechać, ale się nie daję. (Z naciskiem na ulicę Leśnianka)

A co do odśnieżania, to chyba w przypadku nieprzejezdnej ścieżki nie ma w kodeksie obowiązku się nią przemieszczać? Czy się mylę?

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 24 Sty 2022, 21:41 »
Ja mieszkam na peryferiach, prowincjonalne miasteczko Żywiec, zamieszkałe przez czcicieli  auta.
Jest jedna droga rowerowa (częsciowo wybrukowana), prowadzi z lasku do oczyszczalni ścieków.
3 km i tyle.
Zero komunikacji, tylko niedzielne przejażdżki.

Do pracy muszę się przebijać oblodzonymi, zatłoczonymi drogami. Kierowcy pukają się w czoło, jak mnie widzą.
Jakie drogi rowerowe? Pobocza nawet nie ma.
I chcę, żeby było lepiej, bezpieczniej, dla mnie.
Bez sarkazmu: kup opony z kolcami o ile jeszcze nie masz. Wielka zmiana przyczepności w zimie a do dźwięku można przywyknąć.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum