Autor Wątek: Green Velo - cała trasa sierpień 2022  (Przeczytany 8155 razy)

Offline Mężczyzna RobiZet

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 19.01.2022
Green Velo - cała trasa sierpień 2022
« 23 Sty 2022, 20:30 »
Cześć, szukam chętnych na wyprawę rowerową na całe Green Velo w sierpniu 2022. Poniżej najważniejsze założenia:

Czas i termin: 30 dni pomiędzy 25 lipca a 5 września 2022,
Początek Elbląg koniec Przemyśl/Rzeszów ale na obecnym etapie można w drugą stronę:)
Dziennie 50-80km w zależności od lokalnych atrakcji (nie jest celem bicie jakikolwiek rekordów: prędkości, ilości km, czasu pokonania trasy itp celem jest przejechanie Green Velo i poznanie naszego pięknego kraju),
Noclegi tylko agro/pensjonaty/hotele itp, namiot nie wchodzi w rachubę
Zakładam pomoc jakiejś fachowej firmy w wytyczeniu trasy i rezerwacji noclegów,
Co kilka dni dzień przerwy w atrakcyjniejszych miejscach lub/i ogarnięcie tematów zawodowych.
Mam 51 lat,  duże doświadczenie pieszych wędrówkach (również z namiotem), chętnych zapraszam do kontaktu lub ewentualnie jak ktoś już tak przejechał będę wdzięczny za porady. Jestem z Wrocławia.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Na tę trasę to chyba teraz można szukać towarzystwa w WKU.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

celem jest przejechanie Green Velo i poznanie naszego pięknego kraju),
Noclegi tylko agro/pensjonaty/hotele itp, namiot nie wchodzi w rachubę
Zakładam pomoc jakiejś fachowej firmy w wytyczeniu trasy i rezerwacji noclegów
Zamierzasz opłacić firmę która wytyczy Ci trasę wzdłuż Green Velo? 

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Spokojnie, może Robiemu bardziej opłaca się wynająć kogoś do takich rzeczy niż uczyć się robić to samemu.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Uczyć się planować wyznaczoną i oznaczoną w terenie trasę, której przebieg i ślad GPS jest publicznie dostępny w sieci?
No w sumie, czemu nie

Offline Mężczyzna szy

Ślad to tylko... ślad. W praktyce chodzi o plan około 3-tygodniowej podróży, z której warto wyciągnąć wszystko co najlepsze, a nie jechać na pałę śladem.

Bez problemu mogę sobie wyobrazić, że sama organizacja noclegów w pożądanym standardzie na 1200-kilometrową trasę - znalezienie ich przy zakładanym dziennym dystansie, obdzwonienie lub zabukowanie przez Booking w zależności od standardu, ewentualne przesłanie zaliczki, itp. - może być czasochłonnym zadaniem. Szczególnie dla kogoś, kto nie robi tego hobbystycznie od lat.

Dodaj atrakcje, połączenie ich z wolnymi dniami, wiedzę o trasowej gastronomii i inne. Jeśli ktoś woli zapłacić fachowcowi za dobrze przygotowaną marszrutę - naprawdę, nie ma w tym nic złego.

Wyjdźmy w końcu z mrocznej jaskinii, jaką jest fałszywy wizerunek turystyki rowerowej jako niskobudżetowej formy spędzania czasu organizowanej samemu. Jeśli ktoś chce zapłacić za dopracowany rowerowy produkt od profesjonalnego organizatora - proszę bardzo.

Szy.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
no ale .. jak już tak wszystko podane na tacy… może niesmakować :P
osobiście to bym nawet odradzał taki model…pozostanie niedosyt , i po co to komu ?! ::)

Offline Mężczyzna szy

osobiście to bym nawet odradzał taki model…pozostanie niedosyt , i po co to komu ?! ::)

Ja uwielbiam brukselkę, a moja żona jej nie cierpi. I co teraz?  ;D

Nic. Gdy ja jem brukselkę, moja żona je inne warzywa do obiadu.

Szy.

PS. Szpinak też uwielbiam.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
aha..
ale kolega błysnął ..

Offline Mężczyzna szy

aha..
ale kolega błysnął ..

Ja błysnąłem czy może jednak Ty, zakładając, że skoro Tobie nie smakuje takie podejście do organizacji Green Velo, to nie będzie smakować nikomu innemu? :)

Szy.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021

Wyjdźmy w końcu z mrocznej jaskinii, jaką jest fałszywy wizerunek turystyki rowerowej jako niskobudżetowej formy spędzania czasu organizowanej samemu. Jeśli ktoś chce zapłacić za dopracowany rowerowy produkt od profesjonalnego organizatora - proszę bardzo.

Szy.

W zeszłym roku pojechaliśmy z żoną z takim ptasim  ;)  organizatorem,  tak się przecież zaczęła ogólnoświatowa turystyka z biurem Cooka. Pewnie pojedziemy jeszcze nieraz.

Jak w piosence
"Nie dbać o bagaż, nie dbać o nocleg ..."

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Ślad to tylko... ślad. W praktyce chodzi o plan około 3-tygodniowej podróży, z której warto wyciągnąć wszystko co najlepsze, a nie jechać na pałę śladem.

Bez problemu mogę sobie wyobrazić, że sama organizacja noclegów w pożądanym standardzie na 1200-kilometrową trasę - znalezienie ich przy zakładanym dziennym dystansie, obdzwonienie lub zabukowanie przez Booking w zależności od standardu, ewentualne przesłanie zaliczki, itp. - może być czasochłonnym zadaniem. Szczególnie dla kogoś, kto nie robi tego hobbystycznie od lat.

Dodaj atrakcje, połączenie ich z wolnymi dniami, wiedzę o trasowej gastronomii i inne. Jeśli ktoś woli zapłacić fachowcowi za dobrze przygotowaną marszrutę - naprawdę, nie ma w tym nic złego.

Szy.
Jasne, niech każdy spędza swój wolny czas jak chce.
Mnie po prostu bardzo to zdziwiło i tyle.

Życzę RobiZet zadowolenia z wyjazdu.

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
Dokładnie.
Nieważne gdzie, nieważne jak - ważne z Kim.
Samemu także jest bardzo przyjemnie  ;)

Dzięki wszystkim za cenne komentarze. Pomysł na pomoc firmy zewnętrznej wziął się przede wszystkim z 2 powodów:
- braku czasu na rezerwację noclegów - 25-30 rezerwacji nie zrobi się w 2-3 godziny, firmy mają swoje kontakty, wiedzę i know-how jak to wszystko sprawnie ogarnąć,
- firmy najlepiej znają lokalne atrakcje, które warto zobaczyć, przebijanie się przez internet, fora, przewodniki to znowu czas i ryzyko pominięcia czegoś ciekawego.
Myślę, że wynagrodzenie nie będzie jakieś wygórowane, szczególnie  jeśli udałoby się zebrać jeszcze ze 2-3 osoby.
Dopuszczam możliwość na części trasy dołączenie do jakiejś zorganizowanej wycieczki i kontynuowanie dalej indywidualnie.
Podkreślam jeszcze raz, że w założeniu celem jest przejechanie całego, głównego Green Velo oraz poznanie lokalnych atrakcji. Czas przejazdu, rekordy życiowe itp wyzwania są drugorzędne.

Model, że wszystko samemu, noclegi, namioty, zupa na ognisku, mycie w strumieniu itp mam już za sobą w pieszych wędrówkach i gorąco polecam ;) Jednak tym razem chciałbym czegoś innego spróbować, stąd takie założenia. Idąc w kulinaria: brukselka już była, czas na szpinak! :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum