Autor Wątek: Green Velo - cała trasa sierpień 2022  (Przeczytany 8156 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wyjdźmy w końcu z mrocznej jaskinii, jaką jest fałszywy wizerunek turystyki rowerowej jako niskobudżetowej formy spędzania czasu organizowanej samemu. Jeśli ktoś chce zapłacić za dopracowany rowerowy produkt od profesjonalnego organizatora - proszę bardzo.

Ale to nie jest mroczna jaskinia tylko polskie realia. Albo ktoś jedzie samodzielnie i samodzielnie wszystko ogarnia, albo kupuje zorganizowaną wycieczkę rowerową. Nie ma w Polsce rynku na firmy ogarniające samą logistykę indywidualnych podróży, to już trzeba sobie samodzielnie taką firmę znaleźć lub napisać propozycję do firmy zajmującej się zorganizowanymi wycieczkami.

A to forum ma profil zdecydowanie na wyjazdy samodzielne, więc raczej ciężko tu o informacje o firmach obsługujących zorganizowane wycieczki. bo prawie nikt z osób tu piszących tak nie jeździ.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Ale to nie jest mroczna jaskinia tylko polskie realia.

To są "Twoje" realia. Nie "nasze". Ale już zdążyliśmy się przekonać, że Tobie często wydaje się że Twoje jest najtwojsze,a wtedy musi stać się także udziałem wszystkich na forum.

Albo ktoś jedzie samodzielnie i samodzielnie wszystko ogarnia, albo kupuje zorganizowaną wycieczkę rowerową.

A czym jest według Ciebie "zorganizowana wycieczka rowerowa"? Pilot z przodu, z tyłu, sterowanie na skrzyżowaniach?

Tak się składa, że w turystyce rowerowej istnieje również model pośredni. Kupujesz wycieczkę (noclegi, roadbook, czasem transport) i jedziesz sam lub z bliskimi. Zdziwiony? Jak możesz nie być zdziwiony, skoro nie korzystasz z usług rowerowych biur podróży? Tylko skoro nie korzystasz i nie wiesz, to dlaczego o takich rzeczach piszesz z pozycji znawcy?

Już w innym równoległym wątku dajesz pokaz swojej zwyczajowej arogancji, czyli nieomylnego stwierdzania, co i w jaki sposób kto i gdzie robi na rowerze w Niemczech. Oczywiście nie mając pojęcia o niemieckim rynku i niemieckich trasach rowerowych. Bo przecież nimi nie jeździsz, to skąd możesz mieć pojęcie?

A to forum ma profil zdecydowanie na wyjazdy samodzielne, więc raczej ciężko tu o informacje o firmach obsługujących zorganizowane wycieczki. bo prawie nikt z osób tu piszących tak nie jeździ.

I nawet jeśli "zupełnie nikt" by o tym nie pisał, to nie Twoją rolą jest decydować o tym, by nie zacząć pisać o tym więcej.

Tymczasem właśnie w tym wątku Oldrip wspomina że z takiej usługi korzystał, a nawet (nie wprost) wymienia nazwę firmy. A więc - jednak ktoś jeździ, jednak ktoś z tych osób pisze na tym forum, jednak istnieją firmy, które takie usługi oferują.

Bądź więc łaskaw nieco nam odpuścić i pozwól pisać o tym, o czym chcemy i w sposób, w jaki chcemy. Nie w taki, jaki narzuci nam cenzor z TVP.

Szy.

(edycja - przejęzyczenie)
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2022, 16:53 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
A czym jest według Ciebie "zorganizowana wycieczka rowerowa"? Pilot z przodu, z tyłu, sterowanie na skrzyżowaniach?
Na takie wycieczki to moi rodzice już 15 lat temu już jeździli, to podstawowa oferta na rynku zorganizowanych wycieczek, zdecydowanie dominująca. W cenie jest opracowana trasa, oczywiście przewodnik, zakwaterowanie oraz najczęściej samochód przewożący bagaż. To jest szkielet podstawowych usług na zorganizowanej wycieczce.
Już w innym równoległym wątku dajesz pokaz swojej zwyczajowej arogancji, czyli nieomylnego stwierdzania, co i w jaki sposób kto i gdzie robi na rowerze w Niemczech. Oczywiście nie mając pojęcia o niemieckim rynku i niemieckich trasach rowerowych. Bo przecież nimi nie jeździsz, to skąd możesz mieć pojęcie?

I to wtrącanie tekstów z innego wątku pokazuje Twoje intencje pisania - próbujesz kolejny raz mi dowalić. Tak więc językiem, który zrozumiesz - teksty osoby biorącej od Niemców pieniądze za reklamowanie ich tras rowerowych siłą rzeczy obiektywność dla mnie mają zerową, to tak jakby poważnie traktować testy porównawcze producenta proszku, w których jego proszek wygrywa. Jako człowiek który zarabia na reklamie niemieckich szlaków rowerowych tracisz wszelką wiarygodność do rozmowy o tym czy takie szlaki są lepsze od jeżdżenia po szosach, jesteś w moich oczach akwizytorem

Nie w taki, jaki narzuci nam cenzor z TVP.
I zawsze się tym samym kończy, pan Szy musi wylać swoje wiaderko nienawiści, pora chyba zmienić płytę ;). Też mógłbym coś napisać o miłośniku hitlerowców sprzedającym się za niemiecką mamonę, o to Ci chodzi? Takim językiem chcesz tu rozmawiać? Jak nie chcesz to nie zaczynaj pluć, nie prowokuj i nie obrażaj. Bo ja normalnie się wypowiedziałem na co dostaję wiadro pomyj.

Offline Mężczyzna szy

Sęk w tym, że nie wypowiadasz się normalnie. Nie piszesz o swoim zdaniu dopuszczając zdanie innych. Zamykasz, ucinasz, wykluczasz, wyznaczasz reguły, kreślisz granice, kreujesz kanony "prawdziwego rowerzysty" w sposób, w jaki Ty uznajesz za właściwy.

To bzdury, Twoje wyobrażenia, nie wiem co jeszcze - urazy, kompleksy? Ktoś kto nie wywali jęzora odpowiednio znacząco, nie zasługuje według Ciebie na miano turysty rowerowego. Jest gorszy, szydzisz z niego, kpisz.

Właśnie dlatego w taki sposób z Tobą rozmawiam. Akcja budzi reakcję. Proste.

Szy.

Offline Mężczyzna szy

Na takie wycieczki to moi rodzice już 15 lat temu już jeździli, to podstawowa oferta na rynku zorganizowanych wycieczek, zdecydowanie dominująca. W cenie jest opracowana trasa, oczywiście przewodnik, zakwaterowanie oraz najczęściej samochód przewożący bagaż. To jest szkielet podstawowych usług na zorganizowanej wycieczce.

A teraz odgadnij z postu Oldripa nazwę firmy o jakiej pisał i sprawdź jej ofertę.

Może naprawdę chociaż odrobinę, choć trochę, zacznie do Ciebie docierać, że jednak lepiej pisać o sprawach, o których ma się pojęcie.

Szy.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
no ale .. jak już tak wszystko podane na tacy… może niesmakować :P
osobiście to bym nawet odradzał taki model…pozostanie niedosyt , i po co to komu ?! ::)

Model, że wszystko samemu, noclegi, namioty, zupa na ognisku, mycie w strumieniu itp mam już za sobą w pieszych wędrówkach i gorąco polecam ;) Jednak tym razem chciałbym czegoś innego spróbować, stąd takie założenia. Idąc w kulinaria: brukselka już była, czas na szpinak! :)
.

chodziło mi raczej o …nie wiesz co cię czeka za rogiem  ;)

idąc w kulinaria to raczej sięgasz po ciasto francuskie ..ale jak tam kto woli

szanuje ze się chce.. pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2022, 17:39 rufiano »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Sęk w tym, że nie wypowiadasz się normalnie. Nie piszesz o swoim zdaniu dopuszczając zdanie innych. Zamykasz, ucinasz, wykluczasz, wyznaczasz reguły, kreślisz granice, kreujesz kanony "prawdziwego rowerzysty" w sposób, w jaki Ty uznajesz za właściwy.

To bzdury, Twoje wyobrażenia, nie wiem co jeszcze - urazy, kompleksy? Ktoś kto nie wywali jęzora odpowiednio znacząco, nie zasługuje według Ciebie na miano turysty rowerowego. Jest gorszy, szydzisz z niego, kpisz.

Właśnie dlatego w taki sposób z Tobą rozmawiam. Akcja budzi reakcję. Proste.

Weź mnie nie rozbawiaj :P
Podstaw swoją wypowiedź do swojego tekstu wyżej - i pod tym kątem ją przeanalizuj. Jak to jest, ze w mojej aktywności i w moich motywacjach jesteś w stanie wykryć drugie i trzecie dno, a nie przejdzie Ci na myśl co można o Twoich motywacjach pomyśleć?

Facet - gdzie nie zobaczysz mojej wypowiedzi to dostajesz bladej gorączki. Naucz się wreszcie panować nad sobą, bo piszesz teksty jak napalony dwudziestolatek, a swoje lata przecież już masz. Przeczytasz - to weź parę głębszych oddechów, wypij szklankę wody i dopiero pisz. Bo jak wstawiasz tej klasy atak z tym poziomem plucia - to nawet jeśli tam będzie jakaś merytoryka to z tego tekstu ucieknie. Ten kto sięga po osobiste wycieczki w dyskusji i żenujące ciosy poniżej pasa (a robisz to wielokrotnie) - dyskusję przegrywa, niezależnie od tego co napisał, to jak z sięganiem po argumentum ad Hitlerum.

Offline Mężczyzna szy

Ten kto sięga po osobiste wycieczki w dyskusji i żenujące ciosy poniżej pasa (a robisz to wielokrotnie) - dyskusję przegrywa, niezależnie od tego co napisał, to jak z sięganiem po argumentum ad Hitlerum.

Też mógłbym coś napisać o miłośniku hitlerowców sprzedającym się za niemiecką mamonę, o to Ci chodzi?

Ściskam - do następnego razu.

Szy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Ściskam - do następnego razu.

Nie ja sięgnąłem po ten poziom wypowiedzi wobec Ciebie - tylko Ty wobec mnie. W mojej wypowiedzi nie było nawet cienia ataku na Ciebie, a dostałem wylew jadu.

Jak zaczynasz ostro pluć - to nie oczekuj, że ja to będę puszczać mimo uszu, bo dobrze wiesz, że to nie przejdzie.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021

No i dlatego wybrałem inną ofertę, jechaliśmy tylko z żoną i psem. Tak, wybór noclegów gdzie akceptują psy też był po stronie biura.  Nie widziałem naszego przewodnika, choć miałem do niego mail i tel.  Dostaliśmy mapki i tracki GPS, namiary na hotele z tel. namiary na parking strzeżony itd.  Każdy hotel wiedział, że ma zapewnić miejsce na rowery i nie była to wyrwikółka przed, tylko zamykana szopa lub pomieszczenie koło recepcji. Czy mógłbym to sam ogarnąć, zapewne, ale nie do końca.  Bo to, że w jednym miejscu przyjęli nas z psem, choć booking twierdzi, że nie akceptują prawdopodobnie wynikało z tego, że rozmowy prowadził organizator dostarczający kilkuset klientów rocznie, a nie moja skromna osoba.

Offline Mężczyzna RobiZet

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 19.01.2022

No i dlatego wybrałem inną ofertę, jechaliśmy tylko z żoną i psem. Tak, wybór noclegów gdzie akceptują psy też był po stronie biura.  Nie widziałem naszego przewodnika, choć miałem do niego mail i tel. 

Dokładnie o taki wariant mi chodzi, możesz napisać coś więcej ile dni trwała Wasza wyprawa i w jaki rejon?

Offline Mężczyzna OLDRIP

Dokładnie o taki wariant mi chodzi, możesz napisać coś więcej ile dni trwała Wasza wyprawa i w jaki rejon?

Nazwę Biura Ci podam na priva, ale to była oferta z katalogu. To nie tak, że opracowali trasę specjalnie dla nas.  Przejechaliśmy Galicję i Roztocze w tydzień.

Offline Mężczyzna RobiZet

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 19.01.2022
Dzięki OLDRIP za wszelkie Info. Ciekaw jestem Waszych wrażeń z Roztocza, bo nie ukrywam, że miałem okazję trochę pojeździć w rejonie Józefów/Zwierzyniec. Były to jednodniowe wypady z jednego miejsca gdzie spędzaliśmy wakacje stacjonarnie. Podobało nam się bardzo. Te wyjazdy były m.in. inspiracją do pomysłu na całe Green Velo.

Offline Mężczyzna OLDRIP

Dzięki OLDRIP za wszelkie Info. Ciekaw jestem Waszych wrażeń z Roztocza, bo nie ukrywam, że miałem okazję trochę pojeździć w rejonie Józefów/Zwierzyniec. Były to jednodniowe wypady z jednego miejsca gdzie spędzaliśmy wakacje stacjonarnie. Podobało nam się bardzo. Te wyjazdy były m.in. inspiracją do pomysłu na całe Green Velo.

Roztocze to my kiedyś samochodem z dziećmi, więc teraz było mniej presji na zwiedzanie, więcej na leniuchowanie w browarze na kąpielisku. Najlepszy był etap Korczowa - Horyniec.  Przez lasy, ale po pięknym asfalcie (to formalnie pożarowe + ruch lokalny ale pasie przygranicznym, pewnie stąd taka jakość). Ze zwiedzaniem unikalnej cerkwi obronnej w Radrużu, cerkwiami i kapliczkami po drodze.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017

Nazwę Biura Ci podam na priva, ale to była oferta z katalogu. To nie tak, że opracowali trasę specjalnie dla nas.  Przejechaliśmy Galicję i Roztocze w tydzień.
Rozumiem poprawność polityczną, ale żeby forum miało sens to powinno zawierać informację. Tutaj nazwa firmy jest tą informacją. Zatem jeżeli to nie jest Twoja głęboka tajemnica to może podziel się wiedzą, bo kto taka usługę dla Ciebie zrobił.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum