Autor Wątek: Planowanie tras po górach - przy użyciu heatmapy ze Stravy  (Przeczytany 1514 razy)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Hej, nie wiem, czy już ktoś taką funkcjonalność wykorzystywał, ale podzielę się z Wami opcją, która jest bardzo pomocna przy planowaniu górskich tras.
Jeśli ktoś ma kłopoty z odczytywaniem poziomic, cieniowania itd. na mapach klasycznych, Strava udostępnia (przynajmniej na pc) możliwość oglądania heatmapy (czyli mapy z naniesionymi śladami gpx użytkowników - im bardziej uczęszczana trasa, tym jaśniejszy ślad).
Nie byłoby tutaj nic nowego, ale w wersji na pc mapa umożliwia włączenie opcji modelu 3D terenu - wtedy wygląda to tak jak na załączonym obrazku... (na obrazku zaznaczyłem wybrane opcje, które dają wygląd, który jest na zrzucie)
Widać jak na dłoni jak wygląda trasa, którędy przebiega, czy idzie doliną, czy grzbietem, jak strome są stoki gór. I generalnie, gdzie ktoś dojechał różnymi drogami.
Alternatywnie dla tras pieszych również można zobaczyć, jak przebiegają ich przebiegi.
Polecam, miłego używania :)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Korzystam z heatmapy, żeby sprawdzić, czy jakiś odcinek jest przejezdny. Jest także bardzo przydatna przy wyborze trasy z kilku wariantów. Dzięki heatmapie mam pewność, że droga to nie tylko kreska na mapie, ale coś realnego.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Nazwałbym to bardziej zwiększeniem szansy niż pewnością. :) Czasem odbywa się jakiś wyścig z przejazdem przez krzaki albo nieużywaną gruntówką. Tłum rowerzystów przemknie a za rok ślad jest już tylko na Stravie. Wiem, sam doświadczyłem nie raz. :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
teoria

praktyka:

:lol:

Tam nie było żadnych śladów na Stravie  :P
Ale to oczywiste, że jak są górskie gruntówki, deszcze, to muszą być jakieś kałuże...  ;D

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Myślałem że to już po wdrożeniu planu :)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Strava udostępnia (przynajmniej na pc) możliwość oglądania heatmapy (czyli mapy z naniesionymi śladami gpx użytkowników - im bardziej uczęszczana trasa, tym jaśniejszy ślad).
Nie byłoby tutaj nic nowego, ale w wersji na pc mapa umożliwia włączenie opcji modelu 3D terenu

Nie mam tam konta więc zapytam:
Czy ta funkcja jest darmowa?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
Nie mam tam konta więc zapytam:
Czy ta funkcja jest darmowa?

A próbowałeś? Tak jest darmowa. Nie trzeba się nawet logować, ale wtedy ślady będą rozmyte. Ja na darmowym koncie mogę oglądać wszystko z detalami.
https://www.strava.com/heatmap

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
A próbowałeś?

Nie.
Myślę jednak, że warto założyć tam konto aby "czytelnie" korzystać z tego dobrodziejstwa.
Dzięki :)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum