Do Finlandii Wizz lata do Turku i do tego w najtańszych taryfach.Z kolei na miejscu jeździ przewoźnik autobusowy Onnibus. Ceny od 1 EUR. Kiedyś miałem taki epizod Autobusem z Kuopio na Gibraltar i właśnie po Finlandii jeździłem za 1 EUR. Nie wiem jak tam z przewozem rowerów, ale podejrzewam, że spakowany jak do samolotu przejedzie jako duży bagaż.
You cannot take a bicycle as luggage on Onnibus services. However, you can take a folding bicycle in a suitable carrying case as luggage.
Cytat: TripRider w 3 Lut 2022, 11:31You cannot take a bicycle as luggage on Onnibus services. However, you can take a folding bicycle in a suitable carrying case as luggage.Ale, ale. To dotyczy "folding bicycle" - składaka:Szy.
Czy można przewieźć autokarem rower?Niestety nie ma takiej możliwości. Firma Sindbad nie przewozi rowerów na pokładzie autokaru ani w lukach bagażowych.
Cytat: TripRider w 2 Lut 2022, 22:05Do Finlandii Wizz lata do Turku i do tego w najtańszych taryfach.Z kolei na miejscu jeździ przewoźnik autobusowy Onnibus. Ceny od 1 EUR. Kiedyś miałem taki epizod Autobusem z Kuopio na Gibraltar i właśnie po Finlandii jeździłem za 1 EUR. Nie wiem jak tam z przewozem rowerów, ale podejrzewam, że spakowany jak do samolotu przejedzie jako duży bagaż. Piszę jeszcze raz w tym temacie, bo może założycielowi tematu umknęło. Jeżeli jednak taka budżetowa wersja nie jest dla Ciebie odpowiednia, to sorki za off top.92zł za lot w dwie strony (Round Trip - RT).Transport roweru to 394 zł RT.Onnibus jeździ po całej Finlandii. Bilety kupujesz na maksymalnie 2 miesiące przed podróżą. Na dzisiaj nie widzę połączeń do Rovaniemi. Prawdopodobnie będą w okresie letnim. Ale przykładowo inna dość długa trasa Helsinki - Oulu: bilety na marzec są po 1 EUR (tam z tego co pamiętam, dochodzi jeszcze opłata rezerwacyjna 1 EUR). Czyli jest szansa, że z Turku do Rovaniemi dostaniesz się za ok. 18 zł. Z Turku prawdopodobnie nie ma bezpośrednich kursów do Rovaniemi tylko z przesiadką w Helsinkach.Onnibus nie ma bagażników rowerowych, ale znalazłem coś takiego:CytujYou cannot take a bicycle as luggage on Onnibus services. However, you can take a folding bicycle in a suitable carrying case as luggage.https://www.matkahuolto.fi/restrictions-and-special-terms-conserning-tickets-purchased-for-servicesTym sposobem masz szansę dostać się z Gdańska do Rovaniemi i z powrotem - z rowerem za ok. 520 zł - licząc już w dwie strony (a nawet mniej, bo wracasz rowerem i możesz ustawić marszrutę do Turku).
Zadzwoniłem do Sindbada i zacząłem dopytywać. Poinformowali mnie, że kurs z Anglii (podejrzewam, że większość z ich siatki, jak nie wszystkie) wykonuje dla nich przewoźnik Albatros z Przemyśla i żebym się z nimi kontaktował. Zadzwoniłem tam. Miła Pani mi mówi, że nie ma najmniejszego problemu, muszę tylko wykupić dwa bilety jak dla dwóch osób. Suma sumarum i tak wyszło dużo taniej, niż jakbym chciał wracać Ryanem z Bristolu. Często wszystko jest możliwe. Jak nie wszystko, to bardzo dużo...
Cytat: TripRider w 3 Lut 2022, 11:45Zadzwoniłem do Sindbada i zacząłem dopytywać. Poinformowali mnie, że kurs z Anglii (podejrzewam, że większość z ich siatki, jak nie wszystkie) wykonuje dla nich przewoźnik Albatros z Przemyśla i żebym się z nimi kontaktował. Zadzwoniłem tam. Miła Pani mi mówi, że nie ma najmniejszego problemu, muszę tylko wykupić dwa bilety jak dla dwóch osób. Suma sumarum i tak wyszło dużo taniej, niż jakbym chciał wracać Ryanem z Bristolu. Często wszystko jest możliwe. Jak nie wszystko, to bardzo dużo...Tylko problemem w większości przejazdów autobusowych jest fakultatywność zabrania roweru. Rzadko gdzie masz gwarancję 100%, w większości linii autobusowych o zabraniu nadmiarowego bagażu decyduje kierowca. Z reguły się to udaje, ale gwarancji nie ma. I w tej linii, którą wrzucasz również takiej gwarancji nie ma, ta jest jedynie przy rowerach składanych lub zapakowanych w walizkę. Osobiście jeździłem parę razy po Finlandii autokarami (przy powrocie z Nordkappu nie ma innej opcji) i nie było problemów z zabraniem roweru.
Może ktoś ma wiedzę w temacie jak w tytule.Na stronie SJ (koleje szwedzkie) widziałem, że są takie nocne pociągi. Nie znalazłem jednak informacji czy można nimi przewozić rowery i na jakich zasadach. Będę zobowiązany za jakieś wskazówki w tym zakresie.