Autor Wątek: Zdjęcia satelitarne  (Przeczytany 4067 razy)

Online Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Zdjęcia satelitarne
« 2 Lut 2022, 15:54 »
Użyłem szukajki - nie znalazłem (może słabo szukałem... ::))

Często spotykam się ze stwierdzeniem, że ten i tamten spojrzał na zdjęcia satelitarne i miał jasny podgląd trasy.

Próbowałem i ja. Albo coś jest ze mną nie tak, albo mam za wysokie wymagania, ale... ja nic tutaj nie widzę.

Screen z Komoot. Trasa to ta niebieska linia (he he... odkrywcze  :D) Nic pod nią nie widzę. Zasłania coś, co mogłoby być widoczne pod nią. Ale z boku jest dojazd pożarowy. W takim razie teoretycznie powinna być droga przejezdna nawet dla samochodów. Poza teoretycznym oznaczeniem "dojazd pożarowy" nic tu jednak nie widzę... Może powinienem kupić (nie noszę) dobre okulary? Albo co najmniej zapisać się na wizytę u okulisty...

Tutaj screen z Google. Załóżmy, że tu faktycznie jest jakaś droga. Jednocześnie przyjmijmy, ze ta dość karkołomna teza ma jakieś uzasadnienie. To czy widać tutaj, z jaką nawierzchnią mamy do czynienia...?

P.S. BTW. Ostatnio Komoot dodał możliwość podglądu trasy w Google Street View. Kliknij na trasie, pojawi Ci się info o tym konkretnie punkcie i możliwość sprawdzenia w GSV. Fajne, ale poza terenami zabudowanymi i głównymi drogami rzadko dostępne.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Zdjęcia satelitarne
« 2 Lut 2022, 16:26 »
Często spotykam się ze stwierdzeniem, że ten i tamten spojrzał na zdjęcia satelitarne i miał jasny podgląd trasy.

Próbowałem i ja. Albo coś jest ze mną nie tak, albo mam za wysokie wymagania, ale... ja nic tutaj nie widzę.
(...)
Tutaj screen z Google. Załóżmy, że tu faktycznie jest jakaś droga. Jednocześnie przyjmijmy, ze ta dość karkołomna teza ma jakieś uzasadnienie. To czy widać tutaj, z jaką nawierzchnią mamy do czynienia...?
Jeśli sądziłeś że jakiś portal wyświetli ci parametry techniczne każdej drogi na świecie to chyba rzeczywiście odleciałeś troszeczkę  ;)

A teraz co do zdjęcia Googla. Jakie "załóżmy że jest droga"? A niby czym jest to co zaznaczyłem?
Nie wiem co ty widzisz, ale dla mnie jest to typowa droga gruntowa (na asfaltowych nie widać dwóch kolein)

NB w Google Maps możesz wyłączyć wyświetlanie dróg na tle zdjęć satelitarnych (check-box "Etykiety") żeby ci nie zasłaniało.
Standard:

Z wyłączonymi etykietami

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Lut 2022, 16:35 »
Dla mnie osobiście te zdjęcia satelitarne też są na tyle nieprzejrzyste, że przy planowaniu bezużyteczne. Odczytać z tego czy jakaś boczna droga (bo tylko do takich to ma zastosowanie) jest czy jej nie ma lub w jakim jest stanie to prawie niemożliwe.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Lut 2022, 17:16 »
Odczytać z tego czy jakaś boczna droga (bo tylko do takich to ma zastosowanie) jest czy jej nie ma lub w jakim jest stanie to prawie niemożliwe.
Nie, no odczytać czy jest to się da. Natomiast czy się po tej drodze da jechać to już ni cholery.

No i oczywiście trzeba pamiętać że zdjęcie może być sprzed kilku lat i teraz tam może być chaszczowisko, albo czyjaś hacjenda.

Ale w końcu podróż musi mieć element niepewności  :D

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 2 Lut 2022, 17:28 »
https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html trochę lepsza jakość. Włączona ortofotomapa, generalnie warto sobie poklikać warstwami. Mój samochód widać dość dokładnie :)
Co do przejezdności i nawierzchni, to niestety, kiedyś wykorzystywałem jeszcze Panoramio, ludzie sporo zdjęć umieszczali, ale to też się skończyło. Ostatnio w okolicach Supraśla sprawdzałem na heat mapie od stravy. Jak jeżdżą to było widać :)

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
« 2 Lut 2022, 17:40 »
ja nic tutaj nie widzę.

Tutaj i tak widać dużo tak jak Borafu podpowiedział. W starym, gęstym lesie "niegospodarczym" (tj. gdzie nie masz szutrostrad o szerokości 20m i drzew pod linijkę) nic nie zobaczysz bo zwyczajnie korony drzew będą zasłaniać. Natomiast tak jak ktoś w sąsiednim wątku podpowiadał - heatmapa ze stravy może często pomóc (a jak nie używasz stravy to możesz podejrzeć np. tutaj: https://nakarte.me - tylko trzeba włączyć overlay).

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Lut 2022, 17:44 »
z heatmapą trzeba uważać, bo nie zawsze ludzie poprawnie oznaczają aktywności (czy to rower/z buta/na nartach)

My home is where my bike is.

« 2 Lut 2022, 19:30 »
Panowie, dzięki za odzew.

@Borafu, zaznaczyłeś mi czerwonym owalem polną drogę. Faktycznie - masz rację. Jak się przyjrzeć to widzę dwa ślady. Ale kawałek dalej już one znikają i nie wiadomo jak długo ta droga będzie trwać.
Podpowiedź z etykietami Google - cenna podpowiedź. Dzięki.

Heatmapy ze Stravy. Kiedy miałem subskrypcję płatną, czasami z nich korzystałem. Ale w moim regionie nie ma takiego ruchu jak na południu kraju czy w pobliżu dużych aglomeracji. Generalnie wszędzie tam gdzie chciałem pojechać, a wcześniej nie byłem - Heatmapa na Stravie była pusta.

Geoportal - jeśli można to proszę o precyzyjniejszą odpowiedź, czym się różni od nakładki satelitarnej z innych serwisów.

Nakarte.me - czy to ma być coś podobnego do Heatmap ze Stravy? Pobawiłem się chyba wszystkimi nakładkami, ale nic takiego nie widzę. Odnośnie Heatmap napisałem swoją opinię dwa zdania wyżej.

Jeszcze taka ciekawostka. To jedna z moich tras.

RWGPS:

RWGPS satelite:

Można się domyślić po czerwonym śladzie, że musiałem zejść z "drogi"...

Pisząc posta rozpoczynającego temat, łudziłem się, że ze zdjęć satelitarnych można sporo odczytać. Jak na razie zgadzam się z Wilkiem, że to mało użyteczne narzędzie. Game changera, który by zmienił moje podejście - nie widzę (na razie).

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 2 Lut 2022, 19:32 »
A czy ktoś oprócz mnie korzysta z opcji "surface" w openstreetmap? Wprawdzie dane nie zawsze są aktualne, ale już nie raz w ten sposób planowałem trasę. I z grubsza się zgadzało.
https://overpass-turbo.eu/?template=key&key=surface

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 2 Lut 2022, 19:56 »
Geoportal - jeśli można to proszę o precyzyjniejszą odpowiedź, czym się różni od nakładki satelitarnej z innych serwisów.
To są zdjęcia lotnicze, do użytku dla geodetów. Zerknij sobie na jakość fotek i od razu wyczujesz różnicę.

Obrazki tego samego obszaru

« 2 Lut 2022, 20:09 »
@Waldic - dotarło  :D

Faktycznie jest to lepsze niż standardowa podkładka satelitarna.

Jednak w głębokim lesie, dalej może być różnie...

To ten sam fragment, który wkleiłem wcześniej z RWGPS satelite. Na upartego widać na nim jakąś przesiekę, ale czy jest ona przejezdna - raczej nie (tak też było vide obrazki powyżej).

• blog podróżniczy
« 2 Lut 2022, 20:10 »
trzeba jeździć po miejscach, gdzie nie ma drzew, wtedy bardzo prosto nawiguje się z satelity ;D (większość dróg po zadupiach tego świata w OSM jest dodana w ten sposób)

« 2 Lut 2022, 20:17 »
A czy ktoś oprócz mnie korzysta z opcji "surface" w openstreetmap? Wprawdzie dane nie zawsze są aktualne, ale już nie raz w ten sposób planowałem trasę. I z grubsza się zgadzało.
https://overpass-turbo.eu/?template=key&key=surface

To ciekawe, nie znałem tego... Skąd to pobiera dane? To działa coś a'la heatmapa ze Stravy? Powtórzę się, ale w mojej okolicy jako zweryfikowane pokazują się tylko ślady, które znam...

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 2 Lut 2022, 20:17 »
Na Geoportalu są ortofotomapy Jury z maja 2021r.  :D (nie wiem jak z innych części naszego kraju) a co bardzo fajne można dwoma kliknięciami przełączać się między "zdjęciem satelitarnym", LIDARem, skanami map topograficznych w różnych skalach i okresach, czy też mapy tematyczne/branżowe...

Pisząc posta rozpoczynającego temat, łudziłem się, że ze zdjęć satelitarnych można sporo odczytać.

Można odczytać bardzo wiele, ale trzeba nieco doświadczenia i właśnie łączenia źródeł, szczególnie jak wybieramy się w tereny bagniste lub o mocno urozmaiconej rzeźbie terenu.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

• blog podróżniczy
« 2 Lut 2022, 20:23 »
Skąd to pobiera dane?
OpenStreetMap. Ale to, czy występują tagi surface, zależy tylko od dodających dane.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum