Autor Wątek: Zdjęcia satelitarne  (Przeczytany 4069 razy)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Odp: Zdjęcia satelitarne
« 2 Lut 2022, 20:23 »
A czy ktoś oprócz mnie korzysta z opcji "surface" w openstreetmap? Wprawdzie dane nie zawsze są aktualne, ale już nie raz w ten sposób planowałem trasę. I z grubsza się zgadzało.
https://overpass-turbo.eu/?template=key&key=surface
Coś takiego widziałem w RwGPS darmowym (teren rysował się linią przerywaną) ale już nie widzę. A heatmap i owszem.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 2 Lut 2022, 20:25 »
Można odczytać bardzo wiele, ale trzeba nieco doświadczenia i właśnie łączenia źródeł, szczególnie jak wybieramy się w tereny bagniste lub o mocno urozmaiconej rzeźbie terenu.

Teraz to widzę i właśnie na coś takiego liczyłem, rozpoczynając tę dyskusję.

Tylko że tak jak napisałeś - trzeba łączyć źródła. Podstawowa nakładka satelitarna z Google może dać za mało. I tak jak nieco sarkastycznie napisał Globalbus - jak będzie dużo drzew to i tak... "wyjdzie w praniu".

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 2 Lut 2022, 20:46 »
Widzisz, ja kompletnie nie ogarniam fenomenu Googla i takiego świętego przekonania że jest tam wszystko - szczególnie ładnie to na fejsie można zaobserwować. Znaczy rozumiem, jednak w moim odczuciu ich mapy są nieużyteczne. Bez porównanie lepsze są OSM z nakładką poziomic biją gugla na głowę. Topograficzne łączone z orto i Lidarem dają już potężne narzędzie. Aczkolwiek jeszcze naprawdę niedawno (3 dekady ;) ) kiepska mapa setka wystarczała i ile człowiek miał radochy...
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 2 Lut 2022, 22:00 »
A czy ktoś oprócz mnie korzysta z opcji "surface" w openstreetmap? Wprawdzie dane nie zawsze są aktualne, ale już nie raz w ten sposób planowałem trasę. I z grubsza się zgadzało.
https://overpass-turbo.eu/?template=key&key=surface
Coś takiego widziałem w RwGPS darmowym (teren rysował się linią przerywaną) ale już nie widzę. A heatmap i owszem.

Dziwne, u mnie działa.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 2 Lut 2022, 22:04 »
Pewnie jesteś informatykiem ;D Wersja przeglądarkowa? Jeszcze pogmeram ale przyjąłem, że jedno zastąpiło drugie.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 2 Lut 2022, 22:05 »
No tak, w komputerze. W apce w wersji darmowej niewiele da się zrobić.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 2 Lut 2022, 23:01 »
W ridewithgps jest taka opcja Surfaces. Błędy dotyczą sytuacji, gdzie asfaltu nie ma na mapie, ale jest w rzeczywistości w drugą stronę jeszcze się nie trafiło. Tu z pomoca geoportalu patrzę, czy są harakterystyczne dla asfaltu znaki.

I tu ciekawostka. Przykładowo zaznaczyłem tutaj miejsce, które czasami odwiedzam. Jest to wygodny przelot ze Stanisławowa do Mińska Mazowieckiego, szosowo i może z 1km szutru. Jestem pewien, że jak ostatnio sobie rysowałem drogę tamtędy to był "unpaved" czyli gruntówka. I tak też było w rzeczywistości. Ale byłem tam może pół roku temu. Teraz machnąłem na szybko na potrzeby tego wątku i tu niespodzianka. Pokazuje się wyasfaltowane. Wchodzę na geoportal, a tam:

j. mb. oznacza jezdnia masa bitumiczna

Drogi nie widać z kosmosu bo jest w lesie. Wniosek - wyasfaltowali. Całkiem aktualne te dane w ridewithgps.

Koniec końców z pomocą tych narzędzi, czasem trochę w nieznane, sobie układam. Bo w końcu jakiś 1km po szutrze to aż taka tragedia nie jest, nawet dla takiego miłośnika wszelakiej smoły i bitumitów jak ja.

Linki WMS geoportalu są otwarte do korzystania: https://www.geoportal.gov.pl/uslugi/usluga-przegladania-wms
Kiedyś napisałem do ridewithgps, żeby udostępnili opcję dodania własnego linku do mapy. Wtedy wyszukiwanie czegoś po geoportalu byłoby bajecznie proste przy wyznaczaniu trasy. Niestety mnie olali.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Lut 2022, 23:22 »
Całkiem aktualne te dane w ridewithgps.
W OSM. RideWithGPS żadnych swoich danych nie posiada.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 2 Lut 2022, 23:35 »
Całkiem aktualne te dane w ridewithgps.
W OSM. RideWithGPS żadnych swoich danych nie posiada.

Jest też ciekawostka z OSM:

Gminasy i powiatsy...

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 3 Lut 2022, 08:07 »
Jeśli macie trochę czasu, możecie dołączyć do społeczności OSM i trochę aktualizować świat, np. aktualizując drogi, na podstawie tego co widzicie pod kołami.
Chyba najprościej w StreetComplete.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 3 Lut 2022, 08:21 »

Screen z Komoot. Trasa to ta niebieska linia (he he... odkrywcze  :D) Nic pod nią nie widzę. Zasłania coś, co mogłoby być widoczne pod nią.

Drobne ułatwienie. W górnym, lewym rogu są trzy ikonki. Ikonka oka to Hide Tour Line co ułatwia przeglądanie szczegółów.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

« 3 Lut 2022, 14:46 »

j. mb. oznacza jezdnia masa bitumiczna

Może jestem mało rozgarnięty, ale nie mogę znaleźć tej nakładki z określeniem nawierzchni...

Jeśli macie trochę czasu, możecie dołączyć do społeczności OSM i trochę aktualizować świat, np. aktualizując drogi, na podstawie tego co widzicie pod kołami.
Chyba najprościej w StreetComplete.

Niezłe. Ściągnąłem, zainstalowałem, założyłem konto. Wow. W mojej okolicy niczego nie ma. Z pamięci mogę dodawać, co się da. Będę lokalnym przewodnikiem  ;D

« 3 Lut 2022, 14:56 »
Bez porównanie lepsze są OSM z nakładką poziomic biją gugla na głowę. Topograficzne łączone z orto i Lidarem dają już potężne narzędzie.

Lidarem... Co to takiego. Też jakoś nie mogę dojrzeć tej nakładki...

Drobne ułatwienie. W górnym lewym rogu są trzy ikonki. Ikonka oka to Hide Tour Line co ułatwia przeglądanie szczegółów.

Dzięki. Nie wiem jak nazwać takie schorzenie, ze nie widziałem tej ikonki...

« 3 Lut 2022, 14:59 »
W pierwszym poście wspomniałem, że Komoot dodał opcje Google Street View. Niestety jest ona dostępna raczej tylko w miastach i przy głównych drogach. Może raczej służyć do sprawdzenia jakości asfaltu dla szosowców. Dla gravelowców czy MTB-owców raczej średnio się przyda, ale można natrafić np. na takie perełki.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 3 Lut 2022, 16:34 »
Lidarem... Co to takiego. Też jakoś nie mogę dojrzeć tej nakładki...

W Geoportalu - Zawartość mapy > Warstwy > Rzeźba terenu > Numeryczny Model Terenu > Cieniowanie
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum