Autor Wątek: Gdzie pompować koła szosowe wysokim ciśnieniem na wyprawie?  (Przeczytany 16048 razy)

8850

• Gość
Gdzie  pompować koła szosowe wysokim ciśnieniem podczas  wyjazdu po terenie PL?

Wożę małą pompkę serwisową ale tyle bar nie daje pomimo że sprzedawca twierdził że powinna dąć
Będę jechał >2  tyg., rzadko będę w większym mieście gdzie jest sklep rowerowy
Pompuję ok. 11 bar  w rowerze szosowym objuczonym torbami
Kompresory na myjniach samochodowych dają max 5 bar stosując przejściówkę.
Kompresory w warsztatach samochodowych podadzą takie ciśnienie?
Nie chcę stosować naboju.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
To prawie 160 PSI  - potęga , może trzeba się rozejrzeć za pompkami do amortyzatora :)

A tak poważnie jest kilka pompek ręcznych, które pakują do 160 psi. Lezyne, Topeak takie robią.

Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

8850

• Gość
No tak pompki które wbiją 11 barów za ponad 200 PLN są dostępne jak napisałeś ale cena za duża jak na moje potrzeby.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Bez przesady. Lezyn idzie kupić na 150, topeak model HP za jakieś 130
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Jaka szerokość opony? Jak 28, to wkrótce twoje problemy się skończą-wybuchnie obręcz:-)
Ciężarówki pompuje się na 8.5 bara, przemysłowe instalacje miały 8, ale z przyczyn ekonomicznych jest teraz mniej. Gazy techniczne mają 200-próbuj:-)

8850

• Gość
@MCsubi A jeździłeś kiedyś rowerem sportowym czyli szosowym czyli kolarką? Macałeś kiedyś opony w takim rowerze? Słyszaleś o bikepack na szosie? A wiesz dlaczego jeździ się na takim rowerze turystycznie? Koła koparki jako sprzetu budowalnego pewno pompuje się np. 2 bara i co z tego, jak ja mam 2 koła a koparka 4 to mam mieć mniej nbarów niż koparka? Niedoczekanie, będę lepszy!
« Ostatnia zmiana: 10 Lut 2022, 12:54 8850 »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ale 11 atmosfer mało kto pompuje nawet do szosy, choć na zawodach ultra są ludzie co jeżdżą koło 10 bar. Tyle to można dawać na idealnie równie drogi, choć to oczywiście kwestia osobistych przyzwyczajeń i nawyków

Natomiast nie ma powszechnie dostępnych kompresorów na takie ciśnienia, jak się chce tyle nabijać to pozostaje jedynie kupno porządnej pompki ręcznej (ale i taką nabicie 10bar wymaga dużo siły i wysiłku) lub podjeżdżanie do sklepów rowerowych na trasie, gdzie mają pompki stacjonarne, którą to będzie sporo prostsze.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Coś tam jeździłem, ale tylko 50 lat. Tylko torowe szytki pompowało się na takie ciśnienia, miały 19 mm max. Do przechowywania i transportu spuszczało się powietrze zaraz po wyścigu. Pompowanie opon na 11 bar to kretynizm i proszenie się o wypadek. Ale oczywiście takie pompki są dostępne bez problemu.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Jaka szerokość opony? Jak 28

raczej niemożliwe :) kiedyś były torowe opony 700x18 co miały max 220psi ale ten trend umarł :)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Tak, żeby zobrazować sytuację.

Żeby uzyskać ciśnienie 12 bar, to musimy ścisnąć powietrze 12 - krotnie. Tzn, że przy pompce o długości tłoka 13cm pierwsze 12cm to będzie ściskanie, a ostatni 1cm to będzie pompowanie.

Aby uzyskać ciśnienie 5,5 bar, musimy ścisnąć powietrze 6,5 - krotnie. To oznacza, że w tej samej pompce pierwsze 11cm to będzie ściskanie, a ostatnie 2cm pompowanie.

Tak pi razy drzwi.

Z dobrej jakości ręcznej pompki podczas awarii trzeba się nieźle namachać, żeby te 5,5 bara uzyskać. 12? Moim zdaniem nie wykonalne. Miejmy też na uwadze, że w pompce mamy do czynienia z przemianą adiabatyczną, a to powoduje, że pompka się mocno grzeje, ściśnięte powietrze się grzeje i po ochłodzeniu w oponie zmniejsza się finalne ciśnienie. Dodatkowo zbyt krótka pompka mocno utrudnia zadanie dopompowania wysokiego ciśnienia.

Jak z tym żyć? Ano kupić dobrą markową pompkę, nie za krótką nie za długą ale lekką, a jak się przydarzy kapeć, to pompować ile się tam będzie chciało, bo zazwyczaj to nie dobijamy do 5 barów moim skormnym zdaniem i odpuszczamy i jedziemy dalej.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
nie chciałbym być złośliwy...ale
jak by mnie ! nurtowały takie "problemy" jak kol.8850..to.
z wielką trwogą bym się oddalał od domu... promień 50 km max

wybaczyc za off ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Można zawsze wozić pompkę stacjonarną na plecach.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Do zadań specjalnych polecam pompkę Lezynę Mini Floor Drive HP. Może do 11 barów nie nabije, ale pompuje się nią dużo łatwiej niż zwykłą ręczną, a przy tym bez problemu można ją zamocować do ramy w standardowym uchwycie do pompek od Lezyne.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
nie chciałbym być złośliwy...ale
jak by mnie ! nurtowały takie "problemy" jak kol.8850..to.
z wielką trwogą bym się oddalał od domu... promień 50 km max

wybaczyc za off ;)
Wybaczamy bo... "z ust mi to wyjąłeś"  ;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Naboje z powietrzem, do roweru, jakie maja ciśnienie?
Powietrza (objętościowo) starczy chyba na 2 koła szosowe.

Polecam (do nabijania do wysokich ciśnień) odwiedzić zakłady ślusarskie/spawalnicze.
Oni maja butle z gazami technicznymi.
W nich jest duże ciśnienie. :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum