Autor Wątek: Gravel w rozsądnej cenie  (Przeczytany 38901 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Gravel w rozsądnej cenie
« 8 Kwi 2022, 23:49 »
O takim przycieraniu to decyduje niewielka różnica, wystarczy że suport jest 1cm wyżej i już zupełnie inaczej sprawa wygląda. A tego rzędu różnice to na pewno są pomiędzy poszczególnymi modelami graveli, te o bardziej szosowej geometrii mogą mieć ten suport na tyle nisko, ze przy mniejszych kołach 650 już to jest na styk.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 10 Kwi 2022, 11:18 »
Hm… to ciekawe, bo mam wrażenie, że bardziej agresywną pozycję mam właśnie na Fuji.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Kwi 2022, 12:26 »
Hm… to ciekawe, bo mam wrażenie, że bardziej agresywną pozycję mam właśnie na Fuji.
Ale to Twoja pozycja, a ona niewiele ma do wysokości suportu. Jeśli opuścisz suport, siodełko i kierownicę o tyle samo to Twoja pozycja się nie zmieni, a pedały będą niżej.

• Użytkownik forum
« 13 Maj 2022, 22:14 »
Loca dosłała nowy widelec, zrobiony porządniej niż stary (uff). Fajnie, że otwór na śrubę lampki jest teraz na przelot, myślę, że to się bardziej sprawdzi, niż ten nieszczęsny nit. Pozytywnie też, że w widelcu są 3 otwory na mocowanie, a nie, jak dotąd, dwa. No nic, rower zrobiony, rzutem na taśmę, bo jutro rajd rodzinny robimy, a ja miałem dziś dzwona z autem i Fuji idzie do remontu. Nie jakiegoś poważnego, ale skoro sprawca płaci...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

• Użytkownik forum
« 22 Sie 2022, 22:11 »
Opowieści o korbie ciąg dalszy...

Fuji miał iść do remontu, bo raz, że trafiony przez auto, a dwa, że korba na kwadrat zaczęła jakby powoli prosić o wymianę... no i umyśliłem sobie, że przełożę korbę z Loki (46/30, 10s, ramię 172,5mm) do Fujiego, skoro ten ma dostać nową korbę z suportem, a do Loki kupię GRXa ale z ramieniem 170 mm. Mhm, łatwiej powiedzieć, niż zrobić.

Ale... udało mi się kupić w końcu korbę jaką chciałem. GRX, 46/30, 10s, 170 mm... i Loka ją własnie dostała. Jestem po jednej trasie dziś, i nie przycieram pedałami nawet na kołach 650c!! Czyli bajka, jest tak, jak miało być ;D

Korba wyjęta z Loki (ta 172,5 mm) poczeka na nowy suport (no chyba, że stary się zupełnie rozsypie), uzbieram kasę i wymienię w Fujim hamulce na pełną hydraulikę, pomaluję na nowo ramę i rower będzie jak nowy ;D

A, ważna informacja. Korbę GRX kupiłem w Niemczech. Było trochę kombinowania, bo... nie wysyłają do krajów trzeciego świata... ale udało się. Cebulą na torcie, w tym naszym cudownym grajdołku niech będzie jeszcze fakt, że nowa korba ze sklepu, z przesyłką to było 89 ojro... U nas najniższa cena, pomijając brak tej części to jakieś 8 stówek...
Absurdalny Eli

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 22 Sie 2022, 22:18 »
A, ważna informacja. Korbę GRX kupiłem w Niemczech.

Aktualnie wiele części niedostępnych w [polskiej dystrybucji, daje się kupić w niemieckich sklepach internetowych od ręki i taniej niż u nas.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 22 Sie 2022, 23:24 »
Korbę GRX kupiłem w Niemczech. Było trochę kombinowania, bo... nie wysyłają do krajów trzeciego świata...

Ja też zacząłem w germanii kupować, bo ceny przyzwoite i towar dostępny w miarę... jedynie kurier po 20 Euro...

Mnie zawsze zastanawiało po co są takie korby z krótkim ramieniem - przy ramionach 170mm nie trzeba mieć kilkuset megawatów w łydzie by ruszyć?  ::)

• Użytkownik forum
« 23 Sie 2022, 09:54 »
Ejno, nie wiem, w sumie ja sobie tylko jeżdżę. Jakoś nie zauważyłem różnicy między 172,5 a 170... Dłuższa raczej w moim przypadku nie wchodzi w grę (pomijając, że znowu haczyłbym na zakrętach o ziemię), bo jestem po prostu... niezbyt wysoki.

A co do cen... no taki mamy dobrobyt...
Absurdalny Eli

Offline PABLO

« 23 Sie 2022, 10:29 »
Mnie zawsze zastanawiało po co są takie korby z krótkim ramieniem - przy ramionach 170mm nie trzeba mieć kilkuset megawatów w łydzie by ruszyć?

W sieci jest sporo tekstów na ten temat, np. recommended-crank-length-to-avoid-cycling-discomfort

Ja używam korby o ramionach 165 mm. I tu ujawnia się kolejna zaleta rynku niemieckiego - tam daje się kupić korby w pełnej rozmiarówce. U nas, co najwyżej można wyhaczać okazje na OLX.

Offline PABLO

« 23 Sie 2022, 11:09 »
korba na kwadrat zaczęła jakby powoli prosić o wymianę...

udało mi się kupić w końcu korbę jaką chciałem. GRX, 46/30, 10s, 170 mm... i Loka ją własnie dostała. Jestem po jednej trasie dziś (...)

A jak z przednią przerzutką? GRX ma inną linię łańcucha niż w klasycznej szosie.  47mm w GRX vs 43,5mm w szosie. Teoretycznie tarcze są dalej odsunięte od osi roweru. Czy przerzutka szosowa bezproblemowo to ogarnia? Czy nie trze o łańcuch na skrajnych przełożeniach? Czy trzeba było ją podregulować (i starczyło zakresu)? Itp.?

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 23 Sie 2022, 11:11 »
Gdzie kupujecie w Niemczech, dajcie jakieś linki do stron

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 23 Sie 2022, 11:14 »
Tradycyjnie pewnie Rose, bike discount i bike24.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Sie 2022, 11:17 »

Bike-components.de, r2-bike.com + wymienione przez Siarę.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline PABLO

« 23 Sie 2022, 11:42 »
Warto zwracać uwagę na koszt wysyłki do PL. Bo w niektórych sklepach jest około 3 EUR, a w niektórych to i kilkanaście. Poza tym warto polować na promocje bo obniżki bywają zauważalne.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Sie 2022, 11:52 »
/.../ 47mm w GRX vs 43,5mm w szosie. /.../

Właśnie z tego względu (Q) nie wiem, czy bym chciał gravelując (skosem) kręcić GRXem - gravel chętnie jest szosą.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum