Cytat: PABLO w 23 Sie 2022, 11:09/.../ 47mm w GRX vs 43,5mm w szosie. /.../Właśnie z tego względu (Q) nie wiem, czy bym chciał gravelując (skosem) kręcić GRXem - gravel chętnie jest szosą.
/.../ 47mm w GRX vs 43,5mm w szosie. /.../
W sieci jest sporo tekstów na ten temat, np. recommended-crank-length-to-avoid-cycling-discomfort
Cytat: Elizium w 22 Sie 2022, 22:11korba na kwadrat zaczęła jakby powoli prosić o wymianę... udało mi się kupić w końcu korbę jaką chciałem. GRX, 46/30, 10s, 170 mm... i Loka ją własnie dostała. Jestem po jednej trasie dziś (...)A jak z przednią przerzutką? GRX ma inną linię łańcucha niż w klasycznej szosie. 47mm w GRX vs 43,5mm w szosie. Teoretycznie tarcze są dalej odsunięte od osi roweru. Czy przerzutka szosowa bezproblemowo to ogarnia? Czy nie trze o łańcuch na skrajnych przełożeniach? Czy trzeba było ją podregulować (i starczyło zakresu)? Itp.?
korba na kwadrat zaczęła jakby powoli prosić o wymianę... udało mi się kupić w końcu korbę jaką chciałem. GRX, 46/30, 10s, 170 mm... i Loka ją własnie dostała. Jestem po jednej trasie dziś (...)
na chłopski rozum, to (...)
Są przecież korby szosowe 46-30, są też tarcze 46-30 do korb typowo szosowych. Nie trzeba od razu iść w GRXa. /.../
Pociągnę temat taniego gravela. Używka, bo chęć wróciła, ale bez szaleństw finansowych, bo równie szybko może minąć. Młody trochę spoważniał, ale strzeżonego itd. I urósł - 190-192 cm (pewnie jakieś 58-60 cm?). Budżet do 3500 PLN (z trudem naciągnę d0 4 kk, ale wolałbym nie).
to co prawda poprzednia epoka jeśli chodzi o gravele (linki na zewnątrz ...)
no napewno jest szansa zerwania linki…w każdym razie od 1997r nie udało mi się to ani razu ..
Ja tam wolę linki na zewnątrz i możliwość awaryjnej wymiany w trasie w kilka minut, zamiast rozkręcania całego roweru w specjalizowanym serwisie, żeby wymienić urwaną linkę ...
nie się to zdarza stosunkowo często. Nigdy w klamkomanetkach MTB, tylko w szosowych.Każdy ma inne doświadczenia, pewnie zależy ile się jeździ. Ja jeżdżę codziennie, dużo po mieście, gdzie często operuję prawą manetką. Grzebnąłem w szufladzie i załączam zdjęcie ostatnio zerwanych linek (to tylko te, które zerwały mi się na mieście, w drodze do pracy i wymieniałem przed powrotem do domu). te akurat wszystkie urwały się w klamkomanetce Tiagra 4700, przy samej końcówce linki.
@Wilk podpowiedz proszę jaka jest średnia żywotność linki w szosowych klamkomanetkach?