Nie słuchaj Worka, to nasz forumowy doktor Frankenstein Zbiera części ciał wszystkich rowerów jakie mu w ręce wpadną, a później to zszywa i ożywia ku przerażeniu miłośników rowerów
Może warto kupić coś z napędem 1x, bo łatwo niskim kosztem (wymiana jednej zębatki) zmiękczyć przełożenie. Mając napęd 2x trzeba wymieniać całą korbę.
Napęd 1x to tylko jedna zębatka, 2x dwie żębatki. Korba jest ta sama
Z chęcią dowiedziałbym się od kolegi, który stwierdził, ze rozsądna cena to 6,5-8 tys. co konkretnie skłania go do takiej opinii. Jakieś argumenty?
GRX , solidna rama + koła = rowery starują w granicach 6200-6500 - to naprawdę nie jest rocket science Można oczywiście zrobić inaczej, kupić za 4 tys., i potem dołożyć następne 4 - opcji jest wiele .. Ale to moje zdanie, możesz kupić za 4 tys. na Shimano Sora - i być szczęśliwy!
No i ten Aspre 2 to jest właśnie coś takiego, a kosztuje 5600zł. W tej cenie wiadomo, że będzie to aluminium, a koła bez jakiegoś wypasu, ale jest pełny GRX 400 i hydraulika, waga 10,6kg. Więc jest to rower do którego nie potrzeba dokładać na starcie, jak na te pieniądze całkiem fajny sprzęt.
Właśnie sprawdziłem spec. i wygląda to b. dobrze. Pewnie te kilkaset zł taniej za napis Romet Swoją drogą też na napisy Romet i Kross na ramie mam uczulenie - ale to już mój problem ..
Wszystko zależy od zastosowań. Jak jeździsz po płaskim to taki napęd jak w Aspre1 starczy, ale tu była mowa o jechaniu PGR, gdzie roi się od podjazdów +10%.
Pisałem o PGR, bo się na taki szykuję (może jeszcze nie w tym roku..), jednak kto wie, może jak już to bym pojechał tam na MTB. Mam takiego 2x10 na Deore i hydraulikach - powinien wystarczyć.Z kolei gravel byłby na wszystko inne, a po zmianie opon także i na szosę. Może kiedyś BBT i MPP bym na nim poleciał Przemyslav z Youtube jeździ na Aspre 1 i takze sobie chwali. Jednak Wilk tak mnie podkręcił swoją argumentacją, że w zasadzie go wykreśliłem z orbity zainteresowań. Teraz myślę nad Aspre 2, lub podobnym o zbliżonych parametrach i cenie.
Tak od siebie - jechałem PGR w tym roku. Na MTB. Potem sprzedałem MTB i wróciłem do gravela ;-). ASPRE 1 się do tego NIENADAJE - ze względu na biegi. Musiałbym pod sporo gór po prostu wchodzić co mnie osobiście by wku...