Autor Wątek: Gravel w rozsądnej cenie  (Przeczytany 38884 razy)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Odp: Gravel w rozsądnej cenie
« 24 Kwi 2023, 17:00 »
Jeśli chodzi o ilość blatów, to mimo wszystko wolałbym 1. Stopniowanie kasety 11-46 i dwie zębatki przednie - odkręcane w zależności od teren / szosa: 42 i 48. Tylko z tego co widzę, to np.  SRAM APEX ma chyba tylko do 44. Ew. jakieś zamienniki, ale nie wiem jak to jest z kompatybilnością takowych.

totalnie bez sensu moim zdaniem. Jeżdzę na 1x11 grx 800 , z przodu 40, z tyłu 11-42, można wrzucić 11-46, ale tu tylko różnica ostatniej zębatki. Ile jeździsz gravelem po szosie gdzie prędkości na których musisz dokręcać są powyżej 50 kmh?  Jeśli dużo - to znaczy kupiłeś zły rower.

Z grup to SRAM Apex, grx-y tańsze, szosowych grup odradzam 

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 24 Kwi 2023, 17:08 »

Ile jeździsz gravelem po szosie gdzie prędkości na których musisz dokręcać są powyżej 50 kmh?  Jeśli dużo - to znaczy kupiłeś zły rower.

Chce mieć gravel i szosę w jednym. Jak jadę gravelowo lub na gravelowe ultra to mam opony 45 i blat 42.

Jeżeli na typową szosę jak Kubeush lub szosowe ultra typu BBT, czy MPP - wtedy opona 25-28 i blat 48.

Kiedyś chyba Wilk pisał, że na jakimś ultra szosowym Krystian Jakubek jechał na gravelu. Ciekawy jestem jaki miał napęd i opony.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 24 Kwi 2023, 17:40 »
Nie bardzo wiem, jak chcesz podjeżdżać pod nieco dłuższe i stromsze górki z blatem 48...
Wracam do jeżdżenia.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Kwi 2023, 18:17 »
Chce mieć gravel i szosę w jednym. Jak jadę gravelowo lub na gravelowe ultra to mam opony 45 i blat 42.

Jeżeli na typową szosę jak Kubeush lub szosowe ultra typu BBT, czy MPP - wtedy opona 25-28 i blat 48.

Kiedyś chyba Wilk pisał, że na jakimś ultra szosowym Krystian Jakubek jechał na gravelu. Ciekawy jestem jaki miał napęd i opony.

Ale co Ci wnosi w tym zakresie ów blat 48?. Na 42-11 jesteś w stanie jechać z sensowną kadencją ok. 40km/h, zwiększenie tego do 48 pozwoli na podniesienie tej granicy koło 50km/h. Tylko zadaj sobie pytanie jak często jeździsz z prędkościami 40-50km/h? Na ultra to się tyle jeździ jedynie z górki, jedyna sytuacja, gdzie to ma sens to ustawki szosowe, gdzie taki zakres w okolicach 40km/h się przydaje. Krystian jechał RTP na gravelu, ale jak mnie pamięć nie myli to używał dwurzędowej korby.

Poza tym zmiana zębatki to nie jest takie hop-siup, w części korb trzeba w tym celu zdjąć korbę, niektóre są na specjalne klucze itd.

« 24 Kwi 2023, 18:39 »
I po to właśnie jest to forum  :).

Na tym pożyczonym Tribanie blat był 40T, maksymalny podjazd jaki jechałem to 5%. Zrobiłem to na środkowej zębatce kasety, więc się zasugerowałem, że trzeba dużo większy blat.

Wiem jednak, że 5% to w sumie nic i chyba faktycznie 42T powinno wystarczyć, ew. z czasem zmienić na 44T.

« 24 Kwi 2023, 19:20 »
Wpadło mi w oko jeszcze coś takiego.
https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-szosowe/rower-whistle-modoc-28-shimano-grx400-grafit-m51-20-m

+Napęd GRX,
+hydrauliki GRX.
- W zestawie wąskie opony i nic nie piszą o maks. szerokosci,
- nie podają jakie osie.

Cena ciekawa.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 24 Kwi 2023, 20:48 »
Podłe piasty, podła rama (dostepność rozmiarów 51-54 cm sugeruje chińskie OEM z dowolną nalepką), kokpit i sztyca. Ot, chinol z firmowym napędem.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 24 Kwi 2023, 22:11 »
Może to kwestia sposobu zakładania koła?
Haki pod qr też są różne. Mniej lub bardziej badziewne. Poza tym jest szansa, że są krzywe po paru transportach (polecam wkładać tam jednak te plasticzki transportowe do samolotu).
W przypadku sztywnej osi do transportu wkręcamy oś i to tyle.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 24 Kwi 2023, 23:54 »
Widzę, że masz wpisane Pomorze... w moim przekonaniu sprawdzi się u Ciebie dwublatowy napęd, niż jedna zębatka. Przy ustawieniu 46/30 te 5% to spokojnie będziesz robił na dużej tarczy i to nie po asfalcie, ale w terenie.

Ja w Wielkopolsce mało gdzie zmieniam przednie przełożenie. W WPN-ie, na jakichś ostrych, terenowych podjazdach, owszem. Gdzieś pośrodku piachów (których w naszych lasach przybywa m.in za sprawą cudownej gospodarki leśnej LP)... też. Ale tak - głównie duża tarcza. Na asfalcie może długo średniej 34-35 nie utrzymam, ale 30 już tak.

Co innego góry. Tak się przydają obie tarcze, duża na zjazdach, zwłaszcza asfaltowych, i owszem, też. Z drugiej strony przy ustawieniu 46/30 + 11/34 jeszcze mi przełożeń nie zabrakło i nie musiałem prowadzić.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

« 25 Kwi 2023, 09:38 »
Podłe piasty, podła rama (dostepność rozmiarów 51-54 cm sugeruje chińskie OEM z dowolną nalepką), kokpit i sztyca. Ot, chinol z firmowym napędem.

Jakiś czas temu kupiłem w Media Expert rower mtb Indiana Storm X6. Hamulce hydrauliczne, Deore, RockShox. Dobry osprzęt. Była jakaś jesienna wyprzedaż, promocja bez vat itp. Zapłaciłem za niego mniej niż 2000zł. Coś tam w nim zmodyfikowałem i do dzisiaj się sprawdza.
Daleki jestem od generalizowania "chiński badziew". Z tego co wiem to renomowane marki tez robią swoje produkty w chinach.
Tylko, że w przypadku tego Whistle, to jak za taki noname, to jednak cena jest za wysoka. Przy 4000zł, nawet bym się nie zastanawiał.

Z tej dyskusji nauczyłem się już, żeby nie skupiać się na 1 blacie i lepiej jednak dopłacić za sztywne osie i hydrauliki.

Na tę chwilę najkorzystniej wyglądają Romety Boreas 2 i Aspre 2. Nigdzie tylko nie widzę nic na temat jakie opony tam wchodzą. Chciałbym móc założyć do 45-47.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi 2023, 10:06 TripRider »

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 25 Kwi 2023, 09:43 »
Wpadło mi w oko jeszcze coś takiego.
https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-szosowe/rower-whistle-modoc-28-shimano-grx400-grafit-m51-20-m
No jak szukasz roweru w media expert...
Chiński badziew opakowany w ładnie wyglądający osprzęt. To tak jak kiedyś producenci zaczęli pakować tylną przerzutkę 3 klasy wyższą niż reszta osprzętu (np. tył ładnie wyglądający deore i cała reszta sis albo altus), bo klienci zaczęli na to patrzeć i od razu cenę mogli podciągnąć do góry, bo rower na deore.

Ja się będę upierał, że z tego tribana z dwoma blatami z przodu byłbyś zadowolony. Przymierz się do Rometów, kolega ma Aspre2 i chwali, macałem to, przyzwoite i wygldne.

Ja bym się w chińskie oemy z mediamarktów nie pchał z szacunku dla swojego portfela. Chyba, że rower by był w cenie osprzętu, a rama i koła by wyszły gratis.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 25 Kwi 2023, 09:45 »
Chciałbym móc założyć 45-47.

W tych budżetowych sprzętach max co tam wchodzi to 40-42mm z tego co pamiętam. Jeśli planujesz
45+ to już trochę inna bajka i raczej budżet..

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 25 Kwi 2023, 09:51 »
Takie koła nie każdy rower przyjmie. U mnie wchodzi (w oba rowery) 42. Ale... potrzebę szerszych opon zaktualizowałem sobie, robiąc dodatkowe koła 650. Te mam na oponach 48. I to załatwia sprawę, można jeździć po plaży.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 25 Kwi 2023, 09:55 »
Takie koła nie każdy rower przyjmie. U mnie wchodzi (w oba rowery) 42. Ale... potrzebę szerszych opon zaktualizowałem sobie, robiąc dodatkowe koła 650. Te mam na oponach 48. I to załatwia sprawę, można jeździć po plaży.

Pisałem o 28 cali a nie 27.5, pozatym co z tego jak przyjmie skoro jak nabierze błota to nie da się jechać , a po plaży to raczej 29+ czyli od 3 cali można mówić o jeżdżeniu, gravelki z oponą 45+ to się nadają ale na szuterek co najwyżej  :P

« 25 Kwi 2023, 10:16 »

Jak rozumiem 650B to ETRTO 584, a 700C - 622. W tej sytuacji muszę mieć dwa komplety kół, a nie tylko zmienić opony na tych samych obręczach?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum