Autor Wątek: Gravel w rozsądnej cenie  (Przeczytany 38887 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Odp: Gravel w rozsądnej cenie
« 25 Kwi 2023, 10:33 »
Tak, dwa komplety kół. Mieć nie musisz, wskazuję, jak sobie z tymi kwestiami dotyczącymi szerokości opon poradziłem. 27,5 cala na tych szerokich oponach zakładam głównie latem, jak u nas robi się pustynia w lasach i drogi rozpadają się w pyliste coś. I zimą, gdy czasami pojawia się śnieg.

Niewiele graveli oferuje (zwłaszcza tych budżetowych) możliwość założenia szerokich opon (powyżej 45c) do kół 28 calowych. Problemem jest zwykle tylne koło, a raczej brak miejsca w widełkach dolnych ramy. Nawet jak koło wchodzi na styk, to jak złapiesz błoto to już jest niefajnie. Stąd moje podejście do 27,5 cala.

Bez przesady remik... na szutrze to się jeździ na 32c ;D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 27 Kwi 2023, 15:00 »
Przyjrzałem się dzisiaj Rometom face to face. Trochę się zraziłem. Faktycznie mało miejsca na opony 700C. Mało elementów montażowych.

Z boku stał rower NS bikes. Coś takiego:
https://www.greenbike.pl/rower-gravel-ns-bikes-rag-3-w-100-gotowy-do-jazdy-p-7884.html?gclid=CjwKCAjwuqiiBhBtEiwATgvixAouCqAkNDsgxokQgYCebGj7ltsFc9m_k08ka36SC70SNaW6LUI83RoCd1oQAvD_BwE
lub takiego:
https://www.greenbike.pl/rower-gravel-ns-bikes-rag-2-2022-apex-p-6425.html?gclid=CjwKCAjwuqiiBhBtEiwATgvixMjhtt-qaI2xJ97-7G_WcNbCo7D3BWttLbSMTrv9JrZgWf8SfFX5UhoCgG8QAvD_BwE

Fajna rama z mnóstwem gwintów do przykrecenia wszystkiego, przyjmie opony nawet 2,2'' w 650B i 45 w 700C, sztywne osie.
Naped SRAM 1x11. Już zacząłem nastawiać się na 2 blaty, ale ok., 1 też może być.

Minus: tarczówki mechaniczne.

Zacząłem zastanawiać się nad kupnem tego roweru, a z czasem zmienić hamulce na hydrauliczne.

Jak to może wyglądać cenowo?
Co myślicie o tych NS Bikes?
P.S. Michał Topór jeździ chyba na MTB z tej stajni.

Edit. Ten drugi RAG2 ma hybrydę hydrauliczno-mechaniczną, więc zaczyna mi się coraz bardziej podobać 😀.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi 2023, 15:19 TripRider »

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 27 Kwi 2023, 20:39 »
Przyjrzałem się dzisiaj Rometom face to face. Trochę się zraziłem. Faktycznie mało miejsca na opony 700C. Mało elementów montażowych.

Z boku stał rower NS bikes. Coś takiego:
https://www.greenbike.pl/rower-gravel-ns-bikes-rag-3-w-100-gotowy-do-jazdy-p-7884.html?gclid=CjwKCAjwuqiiBhBtEiwATgvixAouCqAkNDsgxokQgYCebGj7ltsFc9m_k08ka36SC70SNaW6LUI83RoCd1oQAvD_BwE
lub takiego:
https://www.greenbike.pl/rower-gravel-ns-bikes-rag-2-2022-apex-p-6425.html?gclid=CjwKCAjwuqiiBhBtEiwATgvixMjhtt-qaI2xJ97-7G_WcNbCo7D3BWttLbSMTrv9JrZgWf8SfFX5UhoCgG8QAvD_BwE

Fajna rama z mnóstwem gwintów do przykrecenia wszystkiego, przyjmie opony nawet 2,2'' w 650B i 45 w 700C, sztywne osie.
Naped SRAM 1x11. Już zacząłem nastawiać się na 2 blaty, ale ok., 1 też może być.

Minus: tarczówki mechaniczne.

Zacząłem zastanawiać się nad kupnem tego roweru, a z czasem zmienić hamulce na hydrauliczne.

Jak to może wyglądać cenowo?
Co myślicie o tych NS Bikes?
P.S. Michał Topór jeździ chyba na MTB z tej stajni.

Edit. Ten drugi RAG2 ma hybrydę hydrauliczno-mechaniczną, więc zaczyna mi się coraz bardziej podobać .
Jeśli nie jeździsz po górach to hamulce hydrauliczno-mechaniczne w zupełności wystarczą do sprawnego zatrzymania roweru.
NS to dobry sprzęt, a RAG to fajny rower, jeśli ci pasuje jego geometria.
Bierz, będziesz zadowolony.
Do wymiany  będziesz miał koła.
Ja ostatnio zmieniałem hamulce i klamkomanetki na hydrauliczne i zapłaciłem za nowego Srama Force hydro 1200 zł.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 27 Kwi 2023, 20:57 »
Pożycz od kogoś ( jeśli Ci brakuje ) i kup coś, co nie będzie ersatzem.

Za jedyne 12k możesz mieć taki wygodny i ładny twór :
https://www.canyon.com/pl-pl/gravel-bikes/performance/grail/cf-sl/grail-cf-sl-7/3095.html?dwvar_3095_pv_rahmenfarbe=R064_P15

Ps. Podwójnej kierownicy i tak nie widać zza torby ...

mhm, możesz mieć, ale... jesienią ;D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

« 27 Kwi 2023, 21:39 »
Pożycz od kogoś ( jeśli Ci brakuje ) i kup coś, co nie będzie ersatzem.

Uważam, że są pewne granice tego, ile za coś można zapłacić. I to niezależnie od tego czy brakuje, czy wręcz przeciwnie. Dla mnie 6000zł to jest właśnie ta granica.

Do wymiany  będziesz miał koła.

Dlaczego?

Jeśli chodzi o hamulce, to info o tym, że na pokładzie są hybrydowe zaczerpnąłem stąd:

https://sprint-rowery.pl/blog/post/tani-gravel-ns-bikes-rag-2-co-warto-o-nim-wiedziec

Rzadkością na rynku są hamulce hybrydowe, które zastosowano w tym modelu. Rever mcx, to połączenie hydrauliki z mechaniką. Od klamki hamulcowej pociągnięta jest klasyczna linka, a dopiero przy zacisku mamy rozwiązanie wykorzystujące mineralny olej hamulcowy.

Natomiast we wszystkich innych sklepach jest po prostu określenie: hamulce mechaniczne.

Więc jak to z tym jest?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 28 Kwi 2023, 09:36 »
Więc jak to z tym jest?

Googlując wynika, że zarówno TEKTRO MD-C510 (RAG 3) jak i  REVER MCX-2 (Rag 2) to zwykłe mechaniki.

« 28 Kwi 2023, 09:44 »
Więc jak to z tym jest?

Googlując wynika, że zarówno TEKTRO MD-C510 (RAG 3) jak i  REVER MCX-2 (Rag 2) to zwykłe mechaniki.

Na tym filmiku (od 10 minuty), panowie ze Sprint Rowery bardzo przekonująco pokazują i opowiadają o tym, że to są hybrydy...

https://youtu.be/47tQcxBsUhw?t=600

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 28 Kwi 2023, 10:00 »
No cóż, to jest jedyne źródło internetowe, które mówi o hybrydowych. Wszędzie są one wymienione jako mechaniczne.

« 28 Kwi 2023, 10:06 »
No cóż, to jest jedyne źródło internetowe, które mówi o hybrydowych. Wszędzie są one wymienione jako mechaniczne.

Dlatego to mnie zastanawia...

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 28 Kwi 2023, 13:35 »
Te hamulce wyglądają jak klon Trp Spyre C, to dobre hamulce o przyzwoitej sile hamowania, zwłaszcza na tarczach i klockach Galfera.
Na pewno będziesz w stanie zablokować koła.

« 28 Kwi 2023, 15:11 »
Taką odpowiedź uzyskałem od Sprint Rowery:

Klamki są mechaniczne, a zaciski hydrauliczne czyli są to hamulce hybrydowe tak jak podali koledzy. Jeżeli w przyszłości będzie chciał Pan zmienić klamkomanetki na hydrauliczne to nie będą kompatybilne z zamontowanymi zaciskami.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Kwi 2023, 15:37 »
To jest bzdura, a niby jak podłączysz zacisk hydrauliczny do klamki mechanicznej? ;)
Widać na filmie, że idzie tam linka, więc zacisk na pewno nie jest hydrauliczny, może być jedynie mechaniczny, lub hybryda mechaniczno-hydrauliczna.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 28 Kwi 2023, 15:44 »
Przecież w cytacie stoi że się nie da ;)

U mnie, pełne hydrauliki hamują podobnie jak semi-hydrauliki.
Różnica jest tylko w modulacji (na korzyść pełnej hydrauliki).

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 28 Kwi 2023, 16:19 »
Taką odpowiedź uzyskałem od Sprint Rowery:

Klamki są mechaniczne, a zaciski hydrauliczne czyli są to hamulce hybrydowe tak jak podali koledzy. Jeżeli w przyszłości będzie chciał Pan zmienić klamkomanetki na hydrauliczne to nie będą kompatybilne z zamontowanymi zaciskami.
No to ciekawe, że WSZYSTKIE materiały jakie znalazłem na temat obu konstrukcji (ze stronami producentów włącznie) mówią o mechanicznych i nigdzie nie wspominają o żadnej hybrydzie jak TRP Spyre HY/RD. Jakoś nie ufam gościom.

Jeżdżę na mechanicznych (TRP Spyre), jeździłem na nich nawet po górach i to po takich, że teraz się zastanawiam się, co mnie podkusiło. Nie brakuje i nie brakowało mi siły hamowania. Jeździłem na hydraulicznych GRX, oczywiście że hamują lepiej, ale ja nie odczuwam potrzeby dopłacania do tego niepotrzebnie, a już na pewnie nie widzę powodu, żeby to był jeden z głównych powodów wyboru roweru.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 28 Kwi 2023, 16:43 »
Jeżdżę na mechanicznych (TRP Spyre), jeździłem na nich nawet po górach i to po takich, że teraz się zastanawiam się, co mnie podkusiło. Nie brakuje i nie brakowało mi siły hamowania. Jeździłem na hydraulicznych GRX, oczywiście że hamują lepiej, ale ja nie odczuwam potrzeby dopłacania do tego niepotrzebnie, a już na pewnie nie widzę powodu, żeby to był jeden z głównych powodów wyboru roweru.

Miałem cztery komplety TRP spyre i w sumie nie zawodziły - choć serwis jest ciężki, a kulki w łożyskach drobne i dość słabo odizolowane...
Ale hamują, więc autor wątku powinien pozostać przy życiu i w jednym kawałku  :icon_smile2:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum