Autor Wątek: Gravel w rozsądnej cenie  (Przeczytany 38885 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Gravel w rozsądnej cenie
« 29 Kwi 2023, 18:46 »
Czy do każdego gravela wejdzie koło 27,5'' z oponą 45-47?

Czy nie ma reguły i  to nic pewnego?

Nie ma reguły.

Często jest tak, że pomimo mniejszego rozmiaru koła, brakuje miejsca (na grubość) na szerszą oponę. Zależy jaki jest kształt tylnych widełek.

Niektóre ramy są celowo tak projektowane, aby dało się zastosować szersze kapcie przy mniejszym rozmiarze koła 700c vs 650b.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Kwi 2023, 19:38 »
O oponach - /.../

Na rzeczone piachy, błota, korzenie i kambule lepiej wybrać inny rodzaj roweru. Przystosowany do tego rodzaju warunków. I w takich rowerach miejsce na szersze gumy to standard. Wybór jest duży. Także w geometrii gravelowpodobnej.

Ciekawi mnie, skąd wiecie, co będzie na drodze?

Inny rodzaj roweru = inne 6, czy ileś tysi (lub dotychczasowy).

To nie tak do końca, bo nie musisz tego wszystkiego wydawać naraz. /.../

Dość dobre, drugie koła - 3-4 tysie, + gumy 400+, mleka, rzeczy do mleka, jak wiesz.

W system ratalny - 10 lub 20% taniej: zamawiasz Grizla w alu szóstce, w chwili dostawy lub spłaty 7.200 zł warte będą obecnych tysięcy sześć.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Kwi 2023, 19:54 »
Dość dobre, drugie koła - 3-4 tysie, + gumy 400+, mleka, rzeczy do mleka, jak wiesz.

Mowa była o rowerze za 6tys. A do takiego koła to na pewno nie kosztują 3-4 tysiące, a opony 400+. Podobnej klasy koła co są firmowo instalowane w takich rowerach kosztują pewnie trochę powyżej tysiąca ze wszystkim. To o czym Ty mówisz to są już koła wysokiej klasy.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 29 Kwi 2023, 20:11 »
Zwykle wiem gdzie jadę i wiem po jakiej drodze, używam aplikacji Komoot i Naviki w których wyznaczam trasy.
Jak jeżdżę wokół komina to też wiem po jakich drogach.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 30 Kwi 2023, 09:56 »
Michał jest niesamowitym gościem, nie sądzę aby ściemniał

A ja widziałem go pierwszy raz. Jedzie z papką reklamową jakby mówił to, co mu kazali. Wszystko mu się podoba, nawet napisy na mostku i opaska na piaście. Jest absolutnie niewiarygodny. A, że skoczył gravelem z 2 metrów? No dobry jest i tyle. Na Wigry-3 pewnie też by skoczył, jakby mu za to zapłacili. Martyn Ashton na szosówce potrafi zrobić jeszcze ciekawsze rzeczy. Czy to znaczy, że szosówka to najlepszy rower do skakania?

I na podstawie jednego filmiku oceniłeś gościa, brawo,brawo - ja już nie mam więcej pytań  :P :-[ ps:Oczywiście szosa i wigry najlepsze do skakania  ;D

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 30 Kwi 2023, 15:46 »
I na podstawie jednego filmiku oceniłeś gościa, brawo,brawo - ja już nie mam więcej pytań  :-[ ps:Oczywiście szosa i wigry najlepsze do skakania  ;D

Nie oceniłem gościa. Oceniłem wiarygodność filmiku. Czujesz różnicę? A o nim powiedziałem, że jest dobry.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 30 Kwi 2023, 16:43 »
Mowa była o rowerze za 6tys. A do takiego koła to na pewno nie kosztują 3-4 tysiące, a opony 400+. Podobnej klasy koła co są firmowo instalowane w takich rowerach kosztują pewnie trochę powyżej tysiąca ze wszystkim. To o czym Ty mówisz to są już koła wysokiej klasy.

Kosztują tyle, po ile chodzą.
Apgrejdować, więcej fanu chcesz, sięgasz głębiej po lepsze.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 30 Kwi 2023, 19:03 »

Kosztują tyle, po ile chodzą.
Apgrejdować, więcej fanu chcesz, sięgasz głębiej po lepsze.

Na szczęście, mam gdzieś określoną granice rozsądku, ile można zapłacić za rower i oprzyrządowanie.

Pół Polski (jak nie większość) jeździ samochodami w cenach o jakich tu dyskutujemy.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 30 Kwi 2023, 19:09 »
Nie no, kolego, trochę przegiąłęś, samochodów do 6000 zł to jest zdecydowana mniejszość bo to raczej złom jest w tej cenie.

« 30 Kwi 2023, 19:30 »
Po nicku wnioskuję, że jesteś z miasta Łodzi. Przejedź się po prowincji na Mazurach, Pomorzu. Sprawdź na Otomoto itp. ile samochodów się sprzedaje w cenie ok. 3000zł.

Nie twierdzę, że taki stan rzeczy jest optymalny, ale ceny rowerów są stanowczo za wysokie.

Zobacz jakim rowerem na swoje wyprawy jeździ np. Piotr Strzeżysz. Ostatnio na Facebooku popularny był gość, który z Polski pojechał do Iranu. Zobacz na jakim rowerze.

Wg mnie realna i adekwatna cena roweru to widełki 2000-4000zl.

W trakcie dyskusji tutaj, biorąc pod uwagę realia rynkowe, nagiąłem swoje przekonanie do 6000 zł.

Wszystko co powyżej, to - wg mnie - zdecydowana przesada.

Piszę to w rozumieniu ogólnym. Proszę, aby nikt nie traktował tego personalnie.

Edycja.
Może trochę się zagalopowałem. Są ludzie, którzy gustują w produktach PREMIUM. Są tacy, którzy zadowolą się dobrymi produktami w umiarkowanych cenach.

JA zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. I zasobność portfela niekoniecznie gra tu kluczową rolę.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwi 2023, 19:47 TripRider »

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 30 Kwi 2023, 19:48 »
Na szczęście, /.../

Jeżdżę 3x na 26" w hamulcach obręczowych - stare są już te rowery.
Nie tylko nie mam jak wyrwać dobre koło (brak choćby felg), ale i z oponami jest bardzo kiepsko.

- Na lans nie mam żadnych szans.

P.S. Używane auta znacznie podrożały (mój 18sto- lub 19stolatek wart jest więcej, niż 8 lub 9 lat temu, gdym go kupił).

« 30 Kwi 2023, 19:50 »
Jesteśmy z jednej parafii... ;)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 30 Kwi 2023, 20:39 »
Wg mnie realna i adekwatna cena roweru to widełki 2000-4000zl.

Kiedy to cena framesetu obecnie  ::) Co możemy z tym zrobić?
Rodacy ukontentowani inflacją, a zachowując jej obecne tempo za 5 lat będzie frameset kosztował średnio 7-8 tysięcy.

A co do produktów "Premium" to ciężko jest określić co się doń zalicza... Dla mnie grupy elektroniczne to wciąż premium. Customowa, spawana na zamówienie rama to też premium.
Ale rower za 10k wcale nie musi być premium - większość producentów w tej cenie jedynie okleja chińskie OEM'y swoim logo - patrz carbony od Orbei czy Bombtracka

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 2 Maj 2023, 10:47 »
Rower w cenie 2000 zł , tak - wydaje się że sen niedźwiedzia trwał ponad 20 lat  ;D

« 2 Maj 2023, 21:55 »
Rower w cenie 2000 zł , tak - wydaje się że sen niedźwiedzia trwał ponad 20 lat  ;D
Trekkingi potrafią kosztować mniej niż 2000 zł. Dzisiaj, tj. w 2023. Gravele muszą tyle ile kosztują? Nie wiem, nie znam się, nie chcę, aby ten wątek ewoluował w tym kierunku.

Byłem dzisiaj w Centrum Rowerowym w Warszawie. Sprawdziłem Romera Boreas 2 na Apexie (hamulce hydrauliczne) i Octane One Grid z hamulcami hybrydowymi że stajni 7Anna.

Przetestowałem je na tamtejszej ścieżce rowerowej.

Hydraulika pracuje jednak zauważalnie lepiej. Być może w tych hybrydach nie byly dobrze wyregulowane linki, ale jednak czuć było różnice.

Niestety z szerokością opon w Boreas nie poszaleję. 650B też jest wątpliwe. Napisałem jeszcze maila w tym temacie do producenta. Czekam na odpowiedź.

Co jeszcze? Te gravele to jednak super sprawa. Sam jeszcze niedawno uważałem, że to raczej zbędny wydatek. 3 imprezy ultra objechałem na MTB. Teraz zmieniło mi się o 180 stopni.
« Ostatnia zmiana: 2 Maj 2023, 22:01 TripRider »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum