Autor Wątek: Gravel w rozsądnej cenie  (Przeczytany 38878 razy)

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
Odp: Gravel w rozsądnej cenie
« 3 Maj 2023, 15:12 »
Tylko krowa nie zmienia poglądów;)
Ta szosa, to tylko przykład był, wystarczy przejrzeć jego ofertę i trafisz na to, co potrzebujesz.
Przekonałeś się do 2x 1... mimo początkowych oporów więc...;D
A poważnie, to kupisz nowy, po roku wrócisz do tego wątku i chętnie napisałbyś: k... mam zajebisty, używany rower:)
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 3 Maj 2023, 16:16 »
Nie będzie żadnej różnicy między 38/40 a 45 mm, takie moje zdanie - oprócz tego że te pierwsze będą szybsze na twardym. Żeby realnie coś poczuć w piachu itp, trzeba właśnie wrzucić 650c i powyżej 2 cali co znowu robi z gravela czołg, i zabija całą przyjemność z lekkości tego roweru.

To zależy po czym się jeździ, a jest spora różnica pomiędzy szutrami nizinnymi, a górskimi. Grubość opony wnosi coś nie tylko na nawierzchniach sypkich jak piach, wnosi też ogólnie lepszą amortyzację. Na wspomnianym PGR to zdecydowanie dominują opony powyżej 40mm, na filmiku który wrzuciłem jest sporo ujęć nawierzchni, na szutrach z kamyczkami, gdzie się jedzie po 50km/h - szerokość sporo daje. A autorowi filmu właśnie zabrakło trochę tej szerokości, szybko złapał dwie gumy, zużył cały zapas dętek i później musiał pompować bardzo twardo i jechać asekuracyjnie.

Przemyslav jechał na semislickach, łysych na szczycie. Czy to czasem nie był powód tych przebić?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 3 Maj 2023, 16:30 »
Przemyslav jechał na semislickach, łysych na szczycie. Czy to czasem nie był powód tych przebić?

Nie jestem jasnowidzem ;)
Na filmie nie widać gdzie były przebicia, więc sobie można tylko pospekulować, równie dobrze mogły to być za słabe jakościowo opony, za wąskie, za miękko napompowane, błąd kierującego typu nie podniesienie siedzenia na przepływach czego efektem jest snake itd. Jednym słowem przyczyn może być mnóstwo, ale średnio jest tak, że im szersza opona to jest jednak cięższa i wytrzymalsza. Na PGR połowa trasy to asfalt, więc stosowanie semisliców ma wiele sensu, bo opona klockowana będzie zauważalnie spowalniać na szosie.

Dla mnie optymalna opona na ten wyścig to byłby właśnie taki semislick w okolicach 45mm, ale to każdy ma swoje własne preferencje.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 3 Maj 2023, 18:18 »
Na wspomnianym PGR to zdecydowanie dominują opony powyżej 40mm, na filmiku który wrzuciłem jest sporo ujęć nawierzchni, na szutrach z kamyczkami, gdzie się jedzie po 50km/h - szerokość sporo daje. A autorowi filmu właśnie zabrakło trochę tej szerokości, szybko złapał dwie gumy, zużył cały zapas dętek i później musiał pompować bardzo twardo i jechać asekuracyjnie.

Ale kolega chce zrezygnować z jakiś tam rowerów - ze względu na różnice 3-5mm, i o to mi chodzi głównie. Do każdego pewnie roweru z powyższych wejdzie opona 42mm. Te 3mm nie uratują, a może kupi rower bez grx  ;) Wiadomo że czym szerszy laczek tym w teorii mocniejszy, można zejść z ciśnieniem itd, ale nie ma co generalizować że tylko 45mm. Są opony wytrzymałe gdzie można zejść z ciśnieniem i w rozmiarze 32-35mm, a szukając roweru z takim budżecie który deklaruje oponę 700x45 to już robi się na wstępie dużą selekcje, zupełnie niepotrzebnie imho...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Maj 2023, 18:34 »
a szukając roweru z takim budżecie który deklaruje oponę 700x45 to już robi się na wstępie dużą selekcje, zupełnie niepotrzebnie imho...

To inna sprawa. Mając ograniczony budżet - po prostu trzeba iść na pewne kompromisy. Rowery łykające 45-50mm to już dość wąska klasa graveli i z tego powodu jest cenowo drożej. Niemniej warto, żeby rower te 42mm przyjmował bo to jest na chwilę obecną powiedzmy taki złoty środek. A są i starszego typu ramy, gdzie normą było te ok. 38mm.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 3 Maj 2023, 19:11 »
No to jeszcze jedno - co znaczą te milimetry?
U mnie, na moich kołach Tufo Thundero 700X40 C ma 43 mm mierzone suwmiarką, na innej obręczy będzie miało 39 czy 40 mm I tak praktycznie co to zmienia?
Tak tylko pytam nie jeżdżąc ultra

« 3 Maj 2023, 20:13 »

Ale kolega chce zrezygnować z jakiś tam rowerów - ze względu na różnice 3-5mm, i o to mi chodzi głównie. Do każdego pewnie roweru z powyższych wejdzie opona 42mm. Te 3mm nie uratują, a może kupi rower bez grx  ;)

Tak się głębiej zastanowiłem i dwa ultra przejechałem na ETRTO 42-622. Więc faktycznie, może nie warto upierać się przy szerszej skali.

Pytanie, czy do Rometow faktycznie wejdzie te 42...?

P.S. Hamulce, hamulcami. A w czym jest lepszy naped GRX od Apexa? Sprzęgło w przerzutce. Coś jeszcze?

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 3 Maj 2023, 21:15 »
U mnie, na moich kołach Tufo Thundero 700X40 C ma 43 mm mierzone suwmiarką, na innej obręczy będzie miało 39 czy 40 mm I tak praktycznie co to zmienia?
Tak tylko pytam nie jeżdżąc ultra

Dlatego wymyślono takie zaklęcia jak VAM/RAM i tym się producenci zaczynają posługiwać odnośnie gumy która wejdzie bądź nie do danego roweru. Bo jak ma taki biedny sklep odpowiedzieć jednoznacznie komuś .. W praktyce różnica "wam" 3mm nic nie wnosi albo niezauważalnie.
https://www.vittoria.com/ww/en/stories/tech/wam-ram

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 3 Maj 2023, 21:17 »
P.S. Hamulce, hamulcami. A w czym jest lepszy naped GRX od Apexa? Sprzęgło w przerzutce. Coś jeszcze?

Nie wiem czy lepszy, w jednym rowerze mam grx , w drugim apex/rival , i co wyjadę jednym - to mówię że jest lepszy od tego drugiego  ;D ;D
Właśnie mnie chodziło o hamulce, pełna hydraulika - na to bym paczał  ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Maj 2023, 23:06 »

Jakościowo to są porównywalne grupy osprzętu, kwestia kto który system manetek preferuje. Natomiast Apex prawie zawsze występuje w wersji 1x, podczas gdy GRX jest najczęściej spotykany jako 2x. Więc wybór polega raczej na wyborze układu napędu, czy chcemy mieć 1 czy dwie tarcze.

« 4 Maj 2023, 06:35 »
Robię ukłon w stronę Darka Elwood i Borafu ;-)

Zainteresowało mnie coś takiego:
https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-gravel-przelaj-planet-x-full-monty-CID767-IDS3mJ1.html

Nie mogę znaleźć bliższych informacji, nawet na stronie producenta.

Znacie temat?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 4 Maj 2023, 09:05 »
To gravel, czy przełaj? ;)  Bo różnica w geometrii pomiędzy tymi typami rowerów jest znacząca z tego, co pamiętam.

« 4 Maj 2023, 10:04 »
Częste widzę opis przełaj / gravel. Czy różnice są znaczące? Nie wiem. Pytam. :-)

« 4 Maj 2023, 11:13 »
Przepraszam, że tak Was dzisiaj atakuję :-)

Wracam jeszcze do tego Planet X.

https://www.olx.pl/d/oferta/sp...full-monty-CID767-IDS3mJ1.html

Rozmawiałem z gościem. Hamulce w pełni hydrauliczne. Napęd SRAM Apex 1x11. Model z 2017/2018 roku. Wynegocjowałem cenę 3500zl.

Brać?

P. S. Sprawa dość pilna, bo się wstępnie umówiłem na dzisiaj.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum