Autor Wątek: Gravel w rozsądnej cenie  (Przeczytany 38879 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Gravel w rozsądnej cenie
« 5 Maj 2023, 21:30 »
Cóż Ci mam odpowiedzieć... zrosty po szwach wciąż bolą mimo upływu lat.
Jeśli działają, to się w porządku hamuje, lecz co poczynisz gdy podczas zjazdu działać przestają? Przód to jeszcze pal licho, ale stracić tylni zacisk na stromej górce, to można albo skakać, albo zrobić frontflipa  ::)

Tylko kiedy to było? W tym cała kwestia, że postęp w tym asortymencie jest spory i sprzęt sprzed kilkunastu lat nie ma żadnego przełożenia na obecny, którego poziom niezawodności jest wystarczający. Z hydrauliką trzeba uważać jedynie na długich i ostrych zjazdach, żeby nie przegrzać systemu, ale to dotyczy głównie osób cięższych. I w Polsce takich zjazdów to prawie nie ma.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 5 Maj 2023, 21:55 »
Tylko kiedy to było?

Nie aż tak dawno... ostatnie co miałem to slx'y 7000.
A co do rozwoju techniki - gdy patrzysz na te trzymilimetrowe uszczeleczki przy zaciskach, to wzbudzają Twoje zaufanie?  :P

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Maj 2023, 22:02 »
Nie aż tak dawno... ostatnie co miałem to slx'y 7000.
Mam te hamulce w fullu - dla mnie doskonałe. Zero problemów, przejechałem na tym Carpatię, gdzie się roiło od bardzo ostrych zjazdów, gdzie były poddawane dużym obciążeniom.

A co do rozwoju techniki - gdy patrzysz na te trzymilimetrowe uszczeleczki przy zaciskach, to wzbudzają Twoje zaufanie?  :P

Zamiast zawracać sobie głowę drozbiazgami ja zwracam uwagę na to, że tysiące ludzi używa hamulców hydraulicznych - i nie ma z nimi żadnych problemów. Szansa, że uszczelka pęknie to jest mniej więcej taka jak to, że Ci pęknie linka hamulcowa. Jest to możliwe, ale szansa na to minimalna.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 5 Maj 2023, 22:02 »
No to samochody też powinny jeździć na mechanicznych hamulcach...

Offline Mężczyzna Mortifer

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.08.2016
« 5 Maj 2023, 23:46 »
Pierwszy wypad zaliczony. Prawie 38 km. Wiatr we włosach. To się normalnie frunie. Odkryłem rower na nowo!  :D :D :D

Co to za "lacie"?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 6 Maj 2023, 10:41 »
Pierwszy wypad zaliczony.
Na Twoich zdjęciach wygląda lepiej niż na olx :) Fajny rower, fajny

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 6 Maj 2023, 11:08 »
Co to za "lacie"?

WTB Riddler 45x700C. Chociaż ta nazwa jest nieco mylona, bo ETRTO wynosi 44-622.

Na Twoich zdjęciach wygląda lepiej niż na olx :) Fajny rower, fajny

Mi też się podoba  :D

Tak jak napisałem wyżej. Odkryłem rower na nowo. Wcześniej jeździłem na starym, sztywnym góralu przerobionym na "wyrób gravelopodobny". Baranek, hamulce w klamkach. Ważył ok. 16kg. Źle się nie jeździło, ale czułem, że to nie to.

W międzyczasie zaopatrzyłem się w MTB. 14kg. W zależności od potrzeb zmieniałem opony na 42-622 i tak pokonywałem ultra.

Dzisiaj wiem, że to również nie jest optymalne rozwiązanie. Amortyzator (pomimo blokady skoku na manetce) nie pozwala na taką dynamikę, jaką bym chciał.

Gravel - w moim przekonaniu - to jest lekki, zwinny, dynamiczny i szybki rower. Być może moje doświadczenie jest za krótkie, ale na tę chwilę mam takie przekonanie. Gravel to nie jest chwyt marketingowy, jak wielu uważa. Sam przez długi czas zaliczałem się do tej grupy.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 6 Maj 2023, 14:46 »
to jest lekki, zwinny, dynamiczny i szybki rower.

U mnie zrywności dodają korby owalne - zwłaszcza na dużych koronkach kasety jest to zauważalne ;)

A co do 'chwytu marketingowego' - nazwa owszem, wymyślono ją na długo po powstaniu rowerów gravelowych... Więc to obecna sytuacja, gdzie flatbat gravele próbują wepchnąć nieświadomym klientom jest lekko patologiczna - gdyż dla mnie to są pompowane z dekadę temu fitnessy z terenowymi oponami  ::)

« 6 Maj 2023, 15:09 »
A co do 'chwytu marketingowego' - nazwa owszem, wymyślono ją na długo po powstaniu rowerów gravelowych... Więc to obecna sytuacja, gdzie flatbat gravele próbują wepchnąć nieświadomym klientom jest lekko patologiczna - gdyż dla mnie to są pompowane z dekadę temu fitnessy z terenowymi oponami  ::)

Domyślam się, że "flatbat", to kierownica z barankiem? Jeżeli tak, to właśnie jest ten gamechanger. Sam w MTB kombinuję z różnego rodzaju rogami (ostatnio z SQLab 411 innerbarends), żeby mniej obciążać nadgarstki.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 6 Maj 2023, 15:24 »
Domyślam się, że "flatbat", to kierownica z barankiem?

Dokładnie przeciwnie, tyle że tam r na końcu powinno być  :P

« 6 Maj 2023, 15:27 »
Domyślam się, że "flatbat", to kierownica z barankiem?

Dokładnie przeciwnie, tyle że tam r na końcu powinno być  :P

OK. To nie rozumiem. Dzisiaj na rynku ktoś komuś wpycha gravele z prostą kierownicą? Widziałem takie, ale to chyba temat bardzo niszowy.

Np.
https://www.greenbike.pl/rower-crossowy-specialized-sirrus-x-20-2022-p-1925.html?gclid=Cj0KCQjw9deiBhC1ARIsAHLjR2CVd8k5uu4wqkTcDnTSAWh-VJlwGjGMPA4Vn42SVUjF826FoO9iiVcaAvJmEALw_wcB

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 6 Maj 2023, 17:48 »
kolejna fajna dyskusja, dla mnie gravel a flatbar to się nijak ma - kompletnie inny świat. Gravel to właśnie najbliżej przełajowego (cyclocross) - a to zawsze było-  tylko z mniejszym prześwitem na oponę i kiedyś osiągalne były tylko hamulce vbrake tam. Sam się na czymś takim jako dzieciak ścigałem - piękny sport  ;) Obecnie gravel jest bardzo ucywilizowanym przełajem - z wygodniejszą geometrią, hamulcami tarczowymi i oczywiście możliwością opony 35mm+ powiedzmy.
A odnośnie samego roweru - to mam podobne przemyślenia, wybierając obecnie tylko jeden rower (na szczęście nie muszę) - z pewnością byłby to jakiś lekki karbonowy gravel (y) .

« 6 Maj 2023, 18:45 »
kolejna fajna dyskusja, dla mnie gravel a flatbar to się nijak ma - kompletnie inny świat. [...] Obecnie gravel jest bardzo ucywilizowanym przełajem - z wygodniejszą geometrią, hamulcami tarczowymi i oczywiście możliwością opony 35mm+ powiedzmy.

W pełni się zgadzam. Wprawdzie nie jeździłem na gravelu typu flatbar, ale sporo na mtb. Kierownica robi różnicę. Z perspektywy czasu mtb widzę na typowo górski, lub trudny technicznie teren. Powyżej 2h to raczej z rogami - są ich różne rodzaje. Ale zdaję sobie sprawę, że to kwestia mocno indywidualna.
Gravel flatbar? To jakieś nieporozumienie...

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 6 Maj 2023, 19:40 »
Gravel flatbar? To jakieś nieporozumienie...

Oj tam, oj tam. To tylko nowa nazwa trekinga.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 6 Maj 2023, 21:30 »
Nie zgodzę się.
Kupiliśmy taki rower mojej żonie. Nie była przekonana do baranka ze względu na szerokość kierownicy i idącą za tym kontrolę nad rowerem. Jest bardzo zadowolona z wyboru.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum