Autor Wątek: Gravel w rozsądnej cenie  (Przeczytany 38975 razy)

Offline Mężczyzna michalma

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 06.02.2022
Odp: Gravel w rozsądnej cenie
« 19 Lut 2022, 16:54 »
Ja do gravela (Ronin na Tiagrze 4700), którym czasem jeżdżę po górach wsadziłem korbę MTB z tarczami 24-40 (wymagało zmiany suportu na MTB, reszta bez zmian). Na płaskie i pofałdowane zakładam kasetę 11-28 (idealne stopniowanie i szeroki zakres), na góry 11-36 (bardzo szeroki zakres). Przykładowo - terenowy podjazd  na przeł. Perehyba od Ropek (max 24% wg licznika) robi się z siodła.

Coś podobnego planuję. Już nawet pytałem na tym forum czy korba z GRXa będzie współdziałać z Clarisem  ;)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 19 Lut 2022, 18:32 »
W zasadzie to już zdecydowałem się na Aspre 2. Teraz muszę jeszcze nazbierać kasy i przekonać żonę. Nie wiem, co będzie łatwiejsze...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 19 Lut 2022, 18:39 »
-TRP linkowe obustronnie dociskane (spyre c - chyba? ) dawały spokojnie rade na PGR...
- sztywne osie to jest duuuży argument żeby brać 2 a nie 1. Czy odczujesz różnicę w sztywności - nie wiem. Dużo zależy od ramy. Ja mając Kellys Soot 30 miałem sztywne osie, ale rower nie był sztywniejszy i nie prowadził się lepiej od Cannondale CaadX który tych sztywnych osi nie miał. Dużo zależy od ramy. Argumentem ZA wg mnie jest późniejszy dużo prostszy dobór kół. Jak sobie popatrzysz to prościej jest znaleźć koła pod sztywne osie niż pod QR. A prędzej czy później coś z kołami może się stać...

To nie tyle sama sztywność tu coś wnosi, a fakt, że dzięki sztywnym osiom lepiej działają hamulce tarczowe, zawsze są w tym samym miejscu i nie bujają się na boki. Przy hamulcach obręczowych to takiego znaczenia nie ma, ale przy tarczowych hydraulikach sztywne osie to bardzo fajne rozwiązanie.

Ja do gravela (Ronin na Tiagrze 4700), którym czasem jeżdżę po górach wsadziłem korbę MTB z tarczami 24-40 (wymagało zmiany suportu na MTB, reszta bez zmian). Na płaskie i pofałdowane zakładam kasetę 11-28 (idealne stopniowanie i szeroki zakres), na góry 11-36 (bardzo szeroki zakres). Przykładowo - terenowy podjazd  na przeł. Perehyba od Ropek (max 24% wg licznika) robi się z siodła.

Ale jak z szerokością takiej korby? Bo korby MTB są szersze, mają większy q-factor i to ze 2cm. A to to trochę psuje linię łańcucha, a także czuć i przy samym kręceniu. Jadąc na MTB czuję tę różnicę.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 19 Lut 2022, 19:29 »

Ale jak z szerokością takiej korby? Bo korby MTB są szersze, mają większy q-factor i to ze 2cm. A to to trochę psuje linię łańcucha, a także czuć i przy samym kręceniu. Jadąc na MTB czuję tę różnicę.

Linia łańcucha się trochę przesuwa (wg dokumentacji: 43,5 mm -> 48,8 mm). Piasta pod tarcze ma standardowe 135 mm jak w klasycznym MTB więc od tej strony to nie przeszkadza, tym bardziej, że i tak w tej konfiguracji napędu częściej się jeździ na zewnętrznych koronkach kasety wiec to i lepiej, bo przekosy są mniejsze.

Przednia przerzutka szosowa na styk ogarnia taką linię łańcucha (oczywiście trzeba ją trochę obniżyć bo tarcza jest mniejsza) - lepsza by była GRX-owa (kompatybilna z manetkami oraz linia łańcucha 47 mm) lub MTB lub szosowa 3s. Ja przesunąłem korbę o jedną podkładkę w lewo. Mnie to nie przeszkadza, Q-factorem też się nie przejmuję bo jeżdżę na platformowych pedałach. Poza tym, tym rowerem jeżdżę głównie w terenie. Chociaż robiłem na tak przesuniętej korbie dłuższe trasy (nawet 900+ km akurat z blokami MTB) i nie czułem dyskomfortu.

Offline Mężczyzna michalma

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 06.02.2022
« 20 Lut 2022, 09:16 »
W zasadzie to już zdecydowałem się na Aspre 2. Teraz muszę jeszcze nazbierać kasy i przekonać żonę. Nie wiem, co będzie łatwiejsze...

Ja wymieniłem żonę  ;D

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 20 Lut 2022, 09:39 »
Taniej i szybciej wyjdzie jednak kombinować z gravelem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 20 Lut 2022, 18:49 »
Taniej i szybciej wyjdzie jednak kombinować z gravelem.

Też mi się tak wydaje...

Poza tym, jeśli chodzi o żonę, to ja bym swojej nie wymienił na żadną inną...  :) Serio.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 20 Lut 2022, 20:30 »
Kompletnie nie ma sensu wymieniać, najlepiej mieć zero żon, a więcej rowerów  :P

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 20 Lut 2022, 22:08 »
Podkreślę jeszcze, że żona z wyposażeniem zajmuje w domu miejsce na przynajmniej dwa rowery.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 20 Lut 2022, 23:36 »
A bez "wyposażenia" szkoda ja trzymać.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 21 Lut 2022, 00:49 »

Poza tym, jeśli chodzi o żonę, to ja bym swojej nie wymienił na żadną inną...  :) Serio.
No Dzisiaj żona, na parapecie w dużym pokoju, tak zwanym salonie, znalazła dozownik z olejem do łańcucha rowerowego. Ja go już szukałem wszędzie. W domu. W garażu. W pracy. We wszystkich sakwach i saszetkach. Amba wycieła
A żona znalazła
 Jeszcze podziękowała za serwis rolet w oknie.
Skarb, nie kobieta

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 21 Lut 2022, 01:22 »
Skarb, nie kobieta

Skarb sprzedaj, będzie na nowe rowery ^^

« 21 Lut 2022, 21:19 »
https://youtu.be/AfcZckK-uag

Może jednak ten gravel nie jest potrzebny...?

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 21 Lut 2022, 21:23 »
gravel to gravel, XC to XC - po co drążyć  :P

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 21 Lut 2022, 21:36 »
No Dzisiaj żona, na parapecie w dużym pokoju, tak zwanym salonie, znalazła dozownik z olejem do łańcucha rowerowego. Ja go już szukałem wszędzie. W domu. W garażu. W pracy. We wszystkich sakwach i saszetkach. Amba wycieła
A żona znalazła
Olej? DO ŁAŃCUCHA??! Pozostaje się cieszyć, że obyło się bez konsekwencji.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum