Ja do gravela (Ronin na Tiagrze 4700), którym czasem jeżdżę po górach wsadziłem korbę MTB z tarczami 24-40 (wymagało zmiany suportu na MTB, reszta bez zmian). Na płaskie i pofałdowane zakładam kasetę 11-28 (idealne stopniowanie i szeroki zakres), na góry 11-36 (bardzo szeroki zakres). Przykładowo - terenowy podjazd na przeł. Perehyba od Ropek (max 24% wg licznika) robi się z siodła.
-TRP linkowe obustronnie dociskane (spyre c - chyba? ) dawały spokojnie rade na PGR...- sztywne osie to jest duuuży argument żeby brać 2 a nie 1. Czy odczujesz różnicę w sztywności - nie wiem. Dużo zależy od ramy. Ja mając Kellys Soot 30 miałem sztywne osie, ale rower nie był sztywniejszy i nie prowadził się lepiej od Cannondale CaadX który tych sztywnych osi nie miał. Dużo zależy od ramy. Argumentem ZA wg mnie jest późniejszy dużo prostszy dobór kół. Jak sobie popatrzysz to prościej jest znaleźć koła pod sztywne osie niż pod QR. A prędzej czy później coś z kołami może się stać...
Cytat: PABLO w 19 Lut 2022, 16:48Ja do gravela (Ronin na Tiagrze 4700), którym czasem jeżdżę po górach wsadziłem korbę MTB z tarczami 24-40 (wymagało zmiany suportu na MTB, reszta bez zmian). Na płaskie i pofałdowane zakładam kasetę 11-28 (idealne stopniowanie i szeroki zakres), na góry 11-36 (bardzo szeroki zakres). Przykładowo - terenowy podjazd na przeł. Perehyba od Ropek (max 24% wg licznika) robi się z siodła.Ale jak z szerokością takiej korby? Bo korby MTB są szersze, mają większy q-factor i to ze 2cm. A to to trochę psuje linię łańcucha, a także czuć i przy samym kręceniu. Jadąc na MTB czuję tę różnicę.
W zasadzie to już zdecydowałem się na Aspre 2. Teraz muszę jeszcze nazbierać kasy i przekonać żonę. Nie wiem, co będzie łatwiejsze...
Taniej i szybciej wyjdzie jednak kombinować z gravelem.
Poza tym, jeśli chodzi o żonę, to ja bym swojej nie wymienił na żadną inną... Serio.
Skarb, nie kobieta
No Dzisiaj żona, na parapecie w dużym pokoju, tak zwanym salonie, znalazła dozownik z olejem do łańcucha rowerowego. Ja go już szukałem wszędzie. W domu. W garażu. W pracy. We wszystkich sakwach i saszetkach. Amba wyciełaA żona znalazła