Autor Wątek: Gravel w rozsądnej cenie  (Przeczytany 38900 razy)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Odp: Gravel w rozsądnej cenie
« 7 Kwi 2022, 11:28 »
Ja z tego powodu przy wyborze gravela założyłem że ma wejść minimum 700x48, 650 nie chcę.
Niestety nie udało mi się znaleźć nic w kategorii "w rozsądnej cenie / dostępny na stanie"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Kwi 2022, 13:52 »
Zamienianie długości korby, by nie zahaczać o podłoże to jest zupełny bezsens, bo 2.5mm nic w tej materii nie zmienią. Korbę się dobiera pod kolana i wzrost (generalnie pod długość kości udowej).

Taka już uroda rowerów gravelowych, suport mają nisko i jego wysokość jest dobrana pod podstawowy rozmiar kół, jak założymy mniejsze to będą pewne minusy, np. na PGR podczas forsowania strumienia zawodnik na gravelu z kołami 650 moczył buty, inni przejeżdżali na sucho. Jakby suport dać z kolei odpowiednio wyżej to dla podstawowego wymiaru kół byłoby za wysoko. Nie ma rzeczy do wszystkiego, to jest cena kompromisu pozwalającego użyć szerszych opon. Taki rower przecież projektuje się pod wymiar kół 700, możliwość założenia kół 650 jest tylko dodatkowym bonusem.

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
« 7 Kwi 2022, 14:11 »
Zamienianie długości korby, by nie zahaczać o podłoże to jest zupełny bezsens, bo 2.5mm nic w tej materii nie zmienią.

Nie wiem co da 2,5 mm - przesiadłem się od razu na 5 mm różnicy i jest kosmos ( haczyć podczas skrętów także przestałem, co na szosie było szczególnie nieprzyjemne ).
Dodatkowo korbę warto wymienić na krótszą w kilku innych okolicznościach : bóle kolan to podstawowy powód.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Kwi 2022, 14:27 »
Korbę to trzeba dobrać do danej osoby, a nie od razu na krótszą. Wymiana na krótszą ma sens głównie w wypadku niskich kobiet, bo firmowo w rowerach są zakładane korby pod mężczyzn. A przeciętnemu mężczyźnie z reguły pasuje korba w standardowym zakresie 170-175mm, aczkolwiek to zależy od różnych czynników, przy tym samym wzroście można mieć sporo krótsze lub dłuższe nogi.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 7 Kwi 2022, 14:39 »
Nie zakładam wymiany korby, bo jeździ mi się na tych, co mam (a wszędzie mam równe) tak samo dobrze. Zobaczymy na ile problem z haczeniem pojawi się w Fujim, sprawdzę dziś i dam znać. Napisałem o tym tutaj, bo gdyby ktoś rozważał podobne rozwiązanie, dobrze byłoby o tych problemach wiedzieć wcześniej. Ja nie wiedziałem.

Muszę zatem inaczej brać zakręty na asfalcie czy podobnej mu nawierzchni. W gruncie rzeczy zakładam te szerokie opony by nie zapierdalać, więc jest to jakby łatwiejsze to przeprowadzenia.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna ślimac

« 7 Kwi 2022, 14:47 »
Jeśli asfalt to problem, to w terenie może być dramat.
Przekonałem się o tym podczas podjeżdżania trawersem pod znajomą skarpę nowym rowerem.

• Użytkownik forum
« 7 Kwi 2022, 14:49 »
Hm, to mnie trochę zaskoczyłeś. Wczoraj trochę podkręciliśmy w terenie i tam nigdzie nie haczyłem. Dopiero wyjazd na asfalt ujawnił problem.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna ślimac

« 7 Kwi 2022, 14:57 »
Może dlatego, że na asfalcie mocno się słyszy i czuje nawet lekką ocierkę - natomiast w terenie, dopiero gdy rower po uderzeniu pedałem zmienia kierunek jazdy ...

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 8 Kwi 2022, 10:21 »
na szosie jedziesz szybciej więc zakręty inaczej bierzesz. Stąd haczenie.
Zakładałem do obu rowerów oba koła tzn. 700 i 650 i to zupełnie inne rowery.
Mnie się wydaje że konstukcja roweru powinna być pod konkretne koła np. breezer ma model tylko pod 650 i osobny model pod 700. Coś w tym musi być. Breezer standardowy na kołąch 29 którego mam przyjmuje niby mniejsze koła ale producent o tym nie pisze. W JAMIS pisze. I bądź tu mądry.
W każdym razie w breezerze 650 są fajne bo rower jakby zwiniejszy, ale w terenie korba na dole zawsze coś niżej to widać i czuć.

• Użytkownik forum
« 8 Kwi 2022, 10:30 »
Jak przyznałem wyżej - jestem beztalenciem sprzętowym - zdałem się na nich (na Locę) a oni sami proponują te rowery (znaczy sie te same ramy) na dwóch rodzajach kół. Można zamówić je na 650tkach, albo na 700tkach. Z racji posiadania kół 700, które po moich przebojach z pękającymi szprychami i obręczami w Fuji dodatkowo zrobił mi Tomek (nasz forumowy Tomek), wybrałem opcje na 650, bo chciałem mieć możliwość wsadzenia szerszych opon. O problemach z haczeniem nie wiedziałem, dopóki się nie stało.

Nie sprawdziłem wczoraj Fuji na tych kołach, bo zrobiła się u nas jakaś hatakumba pogodowa. Ale sprawdzę.

Faktycznie w terenie na tych mniejszych kołach jeździ się naprawdę spoko. Byliśmy we środę na objeździe trasy pod rajd rodzinny i rower szedł jak burza w każdym terenie. Damian, który jechał na 40c, a jest dużo mocniejszy ode mnie w nodze, odstawał bo zamiast jazdy bawił się przymusowo w drifty ;)
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 8 Kwi 2022, 10:40 »
w moim bombtracku mam koła 650, ale w specyfikacji jest opcja na 700...
nawet nosiłem się z zamiarem kupna większych,ale tak mi się fajnie jezdzi że narazie się wstrzymam..

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 8 Kwi 2022, 12:59 »
Jeśli pedałujesz w zakręcie - to jeździsz znacznie za wolno  ;D
A tak poważnie - tu się raczej nic nie poradzi, zmiana długości korby nie jest rozwiązaniem .

• Użytkownik forum
« 8 Kwi 2022, 14:08 »
No ja raczej jestem bardziej słaby niż silny. ;)
Absurdalny Eli

• Użytkownik forum
« 8 Kwi 2022, 19:46 »
Sprawdziłem (ofkors na tyle, na ile to możliwe) - założyłem koła 650 do Fujiego.. (no, opona 48c weszła, ale miejsca zostało ze 3 mm z każdej strony) - pojechałem na szybko w trasę i nie haczę pedałami na zakrętach. Starałem się raczej robić tak, jak poprzednio - wchodząc na przechylonym rowerze w zakręt i pedałując - nie ma ocierania. Najwyraźniej więc w tej ramie suport jest wyżej…
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 8 Kwi 2022, 21:32 »
Czasem producent ramy/roweru podaje parametr "BB drop" wtedy jest łatwiej porównać w którym przypadku support będzie niżej.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum