Autor Wątek: Sposoby na szybkie zasypianie na wyjazdach rowerowych  (Przeczytany 10805 razy)

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
Polecam mieć bobasa. Człowiek zasypia w pół sekundy. Tylko nie ma kiedy na wyprawę pojechać...
Coś mi się ta teoria z praktyką nie pokrywa.
Z racji braku snu urodziło mi się czworo a i dalej nie mogę spać.

PS
Penetrowałeś rejony wybitnie nie 'rowerowe', ale wyprawę możesz uznać za udaną.
Gratuluję. :) :) :) 

Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Z racji braku snu urodziło mi się czworo a i dalej nie mogę spać.

Może jeszcze to nie koniec?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
Może jeszcze to nie koniec?
W temacie 'koniec', to bym prosił o pomoc, inaczej się nie da.  ::)
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Słucham ostatnio podcastu o spaniu autorstwa pewnego znanego naukowca, było trochę o alkoholu i kofeinie. Tak jak już kilka osób pisało, alkohol mocno upośledza sen i regenerację, wystarczy nawet jedno wieczorne piwo, żeby były widoczne efekty w postaci płytszego snu i częstszych wybudzeń. A samo łatwiejsze zasypianie jest podobno złudzeniem, bo alkohol powoduje bardziej narkozę, która nie jest snem i nie pomaga w regeneracji mózgu.

Podobnie działa kofeina, co nie jest zaskoczeniem, tylko że jej rozkład połowiczny w organizmie wynosi średnio 5-6 godzin, co oznacza że wypita kawa w południe ma taki sam efekt jak ćwierć kawy wypitej tuż przed snem. Przy czym odchylenie od średniej jest dosyć duże, więc u niektórych osób efekt będzie jeszcze dłuższy. Jeśli ktoś ma problemy ze spaniem, to warto ograniczyć się do jednej kawy rano. No i nasi ultrasi może też powinni pomyśleć nad ograniczeniem, bo może być tak że szprycowanie się kofeiną podczas jazdy może znacznie ograniczyć nocną regenerację, nawet jeśli z pozoru łatwo się zasypia.

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
@miki150 PIcie kawy i alkoholu w ciągu dnia w różnych dawkach na moim zegarku z pomiarem faz snów pokazuje wybudzenia i zbyt długie czuwania. Kawa daje krótkotwały pik energii podobnie jak cukier nic wiecej.

Ultrasi nasi to powinni pomyśleć nad własną głową  podczas jazdy bez snu kolejne dni jako zombie bez czucia na rowerach wyłaniający się z mroków polskich wsi. Pewien przykład pokazał że pobił wszystkie rekordy chłopak który spał w hotelach zamiast na przystankach i regenerował się mocno i we właściwy sposób bo miał odpowiedni plan. Tak do 1000 km to jeszcze można przedziadować z nikłym snem, ale jak czytam recenzje przy ultra więcej na zawodach to nie ma szans.

No i szkoda, że ujechanie się na rowerze nie zawsze powoduje zaśnięcia jak zabity ale efekt wybudzania i czuwanio-spania.

Tuptuś

• Gość
- Nie zaglądać do smartfonu przed snem. Smartfon wytwarza światło, zwane niebieskim i ono wpływa destrukcyjnie na sen. W nocy gwarantuje wybudzanie.
- Wyciszyć przed snem pracę serca, poprzez oddychanie.

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
Unikanie niektórych środków przeciwbólowych i dopingu.
Ostatnio wspomagam się na treningach kombinacją dwóch leków ( jeden na receptę ).
Poprawiałem wyniki do rekordowych poziomów, ale zauważyłem, że mam po nim ogromny problem z zaśnięciem.
Po wyczerpującej jeździe, zwykle zwalało mnie z nóg - teraz w analogicznej sytuacji zasypiam często dopiero nad ranem.

Tuptuś

• Gość
« Ostatnia zmiana: 19 Kwi 2023, 20:02 Tuptuś »

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
- Nie zaglądać do smartfonu przed snem. Smartfon wytwarza światło, zwane niebieskim i ono wpływa destrukcyjnie na sen. W nocy gwarantuje wybudzanie.
- Wyciszyć przed snem pracę serca, poprzez oddychanie.
Ale o co chodzi... Jak nie zajrzę, to nie zasnę:)
Z rakiem się zaprzyjaźnij. Masz dwie możliwości. Umrzesz przed rakiem lub z jego pomocą.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum