Autor Wątek: Waga zestawu rowerowego na wyjazd  (Przeczytany 42005 razy)

8850

• Gość
Waga zestawu rowerowego na wyjazd
« 15 Lut 2022, 10:26 »
Ile ważą wasze rowery zapakowane na wyjazd?
Podajcie typ rowera i przykładowe wagi?

Jestem nieco przerażony zbyt dużą wagą  całość 20 kg - rower z rzeczami.
Mam lekki rower szosowy aluminiowy z elementami karbonowymi (sztyca, widelec): Canyon Endurance Al. 6.0 (koła Mavic Aksium) z zapiętymi torbami bikepack. Na wagę składa się: rower, zapięte buty SPD SL, woda 0.7l ale bez jedzenia, rzeczy i przedmioty codzienne z ciuchami, higieną, materac dmuchany, śpiwór, narzędzia. Bez ciuchów w których pojadę. 2 tyg. jazdy  po drogach asfaltowych lato, 2.5k km, spanie pod dachem byle gdzie, zero gotowania. Sam ważę 77kg. Czy waga całości jest akceptowalna na taki rower i wyjazd czy zacząć wycinać rzeczy?
« Ostatnia zmiana: 15 Lut 2022, 11:07 8850 »

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Odp: Waga zestawu rowerowego na wyjazd
« 15 Lut 2022, 10:41 »
Jestem nieco przerażony zbyt dużą wagą  całość 20 kg - rower z rzeczami.

Zdecydowanie, wycinać. Przecież takim klocem nawet nie ruszysz z miejsca.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 15 Lut 2022, 11:27 »
Ja, rower, klamoty - 175 kg. Kto da więcej? ::)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Lut 2022, 11:41 »
Nie ma co tu porównywać sakw z bikepackingiem, bo to zupełnie inna filozofia jeżdżenia, a co za tym idzie inny typ sprzętu i inna waga.

Wagę bagażu dla celów porównawczych to się podaje bez roweru, ale wliczając wagę toreb. I koniecznie bez picia i jedzenia (bo to się mocno zmienia na trasie) oraz bez rzeczy, które zawsze mamy na sobie (czyli krótki strój, buty kolarskie, kask, rękawiczki okulary itd.).

W przypadku zestawu bikepackingowego normalny parametr samowystarczalnego bagażu wyprawowego (sprzęt noclegowy i kuchenny) to okolice 8-12kg. Tyle po prostu mniej więcej wchodzi do podstawowego zestawu toreb BP przy pełnym zestawie - podsiodłówka, torba na kierownicę i w ramę. Jeśli to zaczyna się zbliżać do 15kg to bikepacking traci sens, wygodniej będzie brać sakwy.

Czyli 20kg przy rowerze szosowym ważącym w okolicach 8,5-9kg to zupełnie typowy zestaw. A jak odejmiesz buty i picie to całość bagażu będzie w okolicach 10kg może nawet mniej.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 15 Lut 2022, 12:10 »
Przecież takim klocem nawet nie ruszysz z miejsca.

Zależnie od dostępnych przełożeń, które w szosówkach bywają twarde i profilu trasy, to akurat bardzo możliwe.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 15 Lut 2022, 12:29 »
Nigdy detalicznie nie ważyłem sprzętu, ale patrząc na lotniskowe przeprawy to mój zestaw sakwiarski + rower, na dłuższe wyprawy, w zimne kraje, ważył około 30 kg. Do tego dochodzi żywność.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 15 Lut 2022, 12:36 »
A jak odejmiesz buty i picie to całość bagażu będzie w okolicach 10kg może nawet mniej.

Ale jak to, bez butów?
Bez picia? :)

Nie ważę bagażu, nie zwracam na to uwagi.
Nie jestem niewolnikiem diet odchudzających.
Biorę tyle ile potrzebuję.

W końcu, to pies macha ogonem, czy ogon macha psem?

ps. kiedyś, dawno, zważyłem siebie z rowerem i bagażem przed wyjazdem, wyszło coś 105kg.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 15 Lut 2022, 12:42 »
Rower 12,5 kg + bagaż brutto 14 kg.
Wersja na wyjazdy kilkutygodniowe.

Offline Mężczyzna szy

« 15 Lut 2022, 12:45 »
Ja, rower, klamoty - 175 kg. Kto da więcej? ::)

Obstawiam jakieś 16 + 16 + 105 kg, czyli okolice 140 kg.

A przejmujesz się limitami rowerów, zwykle wynoszą gdzieś tak w okolicach 120 kg?

Szy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Lut 2022, 13:38 »
Ale jak to, bez butów?
Bez picia? :)
Pisałem o podawaniu wagi dla celów porównawczych. Do tego podaje się bagaż bez jedzenia, picia i tego co się ma na sobie.

Nie ważę bagażu, nie zwracam na to uwagi.
Nie jestem niewolnikiem diet odchudzających.
Biorę tyle ile potrzebuję.

W końcu, to pies macha ogonem, czy ogon macha psem?

No i fajnie, ale czy każdy musi myśleć jak Ty? Kiedyś też jeździłem z 5 sakwami i 30kg bagażu, ale jak jeździsz bikepackingowo to się zmienia perspektywa i zaczyna się liczyć kilogramy, a jeszcze bardziej objętość - dlatego pisałem, że porównywanie tego z sakwami nie ma sensu. Do tych toreb nie zapakujesz się powyżej pewnego poziomu wagowego bagażu.

Bikepacking jest dla ludzi, którzy wyżej cenią sobie wygodę jazdy rowerem na wyprawie nad wygodę ogólną, typu bardziej wypasiony biwak, 3 zmiany ciuchów itd. I wymaga to kompromisów, a nie podejścia "biorę tyle co potrzebuję". Tu się bierze to co niezbędne by dać sobie radę, pewien minimalizm sprzętowy to kwintesencja bikepackingu.

A bonusem jest większa wygoda jazdy, rozmawialiśmy niedawno o jeździe terenem w Czarnogórze - Twoim zdaniem duża ilość dróg tego typu nie ma sensu. I takie podejście jest pochodną używanego sprzętu i ilości bagażu. Na góralu z lekkim bagażem takie drogi będą frajdą. W ogóle wiele tras terenowych w górach wyklucza ciężkie rowery z sakwami, chcąc coś takiego jeździć w sensowny sposób trzeba bagaż zredukować.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 15 Lut 2022, 14:01 »
Ja lubię zabierać mało rzeczy na wyjazdy nie tylko dla niskiej wagi ekwipunku, ale też właśnie dla wygody, bo człowiek się wtedy szybciej pakuje rano, łatwiej to wszystko wyprać i wysuszyć, wnieść po jakichś schodkach, upchać w pociągu, itd.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Lut 2022, 14:13 »
To jest właśnie element filozofii bikepackingu, czego nie rozumieją sakwiarze co się podśmiewają w tym wątku. To nie oznacza tylko małej wagi tylko inny styl jeżdżenia, wszystko jest bardziej kompaktowe. I da się spakować w te 10-12kg tak, że będziemy mieli wszystko co konieczne, kwestia doświadczenia i podejścia. I jak zrobimy 1-2 wyjazdy w tym stylu - to człowiek dość często dochodzi do wniosku, że bez wielu rzeczy spokojnie sobie da radę. I nie mówię tu o ekstremach, a poziomie, gdzie da się komfortowo jechać.

Jechałem dwa razy długie wyprawy na Nordkapp, w 2006 z sakwami, maksymalnie obładowany 40kg (dużo jedzenia z Polski wiozłem), drugi raz w 2017 bikepackingowo. I to za drugim razem byłem sprzętowo przygotowany lepiej i pomimo długiego, tygodniowego załamania pogody dałem sobie radę

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 15 Lut 2022, 14:33 »
Napisałem wyraźnie.
"Biorę tyle, ile potrzebuję"

Prosze czytać ze zrozumieniem.

Ludzie mają różne potrzeby.
Jeden targa ze stolik cempingowy, inny materace dmuchane, poduszki.
Są też tacy, którzy jadą na żelkach, bez zapasu wody, w jednych ciuchach.

Z czasem, z doświadczeniem dochodzi się do optymalnej wielkości bagażu.
A ta ideologia bikepackingu, to nie każdemu może podpasić, mnie kojarzy się z jakimś survivalem, walką o przetrwanie.
Nie róbcie z tego normy podróżniczej.

Mnie  trochę śmieszy, takie ograniczanie bagażu (czyli potrzeb/komfortu) do minimum.
Cżęsto na siłę - takie szamotanie się, brakuje miejśca, więć dokłada się torebeczki na zameczki w różne miejsca roweru.
Prościej/ekonomiczniej wziąść jedną większą torbę/sakwę - więcej się zmieści, dostęp łatwy i sumarycznie, wychodzi lżej.

Nie rozumiem też, dlaczego bikepacking (filozofia) chce/próbuje zmieścić cały bagaż w osi roweru.
Naprawdę, nie można bagażu na szerokość umieścic, tak trochę, jakieś płaskie sakwy (szerokie przeszkadzają, to wiem)
Montuje się pełny framebag, blokując naturalne miejsce na bidony, a woda poprzytraczana w petach, w różnych przypadkowych miejscach.
Dla mnie to są nonsensy, zauważone w wątku "Nasze rowery na wyprawach".
Nie będę wklejał, bo właściciele mogą się oburzyć :)
« Ostatnia zmiana: 15 Lut 2022, 14:45 sinuche »

Offline Mężczyzna szy

« 15 Lut 2022, 14:47 »
Z kontekstu odpowiedzi domyślam się, że Wilk przedstawił ten jeden jedyny poprawny przepis na turystykę rowerową - *jego* sposób?  ;D

Przecież nie od dziś wiadomo, że każda/każdy z nas potrzebuje tyle, ile potrzebuje Wilk, tylko jeszcze tego nie wiemy. I tu nie ma żadnego pola do dyskusji. Nigdy nie było  ;D

Ech... Może ignorowanie na forum nie jest idealne, ale jaki komfort daje możliwość nieczytania tego  8)

Szy.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 15 Lut 2022, 15:03 »
Hmmm… tak w przybliżeniu:

17,5 kg - rower
5 l - woda
30 kg - 4 sakwy plus wór i inne pierdołki na ramie
15 kg - przyczepka
15 kg - dziecko w przyczepce (uwaga, cały czas rośnie)
15 kg - inne bagaże w przyczepce

Razem podchodzi pod 100 kg. No i kierowca tego bombowca 65 kg.

No więc z mojej perspektywy te 20 kg to niewiele:)

Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum