Bikepacking lekiem na całe zło To tylko taka moda, trend, jakich wiele (gravele).Jak dla mnie, jest nienaturalny, to ślepy zaułek.Ale, wykreowało sie potrzebę, jest biznes, firmy sprzedają, zarabiają.
Z technicznego, inżynierskiego, estetycznego punktu widzenia, bikepacking jest potworkiem.Nie widać w tym ładu, projektu, ot doczepianie kolejnych "pakuneczków" do roweru.
A takie gadanie, że świat, że ktoś tam, gdzieś tam, świat objechał (chyba), trzeba gonić, to pachnie influencerką.W każdym bądź razie jesteś czołowym influencerem (na forum).
Kilka razy spakowałem sie w UL. Redukcja ilości i objętości. System umiarkowanie przypadł mi do gustu. Głównie irytuje mnie brak przestrzeni i kłopoty od sklepem. Jednak w tamtym roku, planując jazdę po grzbietach w Beskidzie Sądeckim, Małych Pieninach i Gorcach wybrałem ponownie system UL. Z sakwami bym tego nie przejechał. Zatem potrzeby generują wybór.
Ja wolę komfort i przestrzeń sakw a UL tylko kiedy widzę konieczność, ewidentny zysk Znamienny był zlot na Roztoczu, kiedy pod sklepem spotkałem dwóch kolegów w systemie UL. Chleb na zlot przywiozłem im w sakwach
Następny etap ultralajtu, to będą wyjazdy z kartą tylko
Może się przeprowadzał?Ciekawe co miał w tych sakwach. Trudno sobie wyobrazić taka ilość dla jednego człowieka.
Generalnie warto mieć plecak z na tyle wysokim kominem, by w razie potrzeby móc dorzucić parę rzeczy jednokrotnego użytku i potem już jechać mniej obładowanym.
Cytat: sinuche w 15 Lut 2022, 17:51Następny etap ultralajtu, to będą wyjazdy z kartą tylko
Ludzie mają różne potrzeby.Jeden targa ze stolik cempingowy, inny materace dmuchane, poduszki.Są też tacy, którzy jadą na żelkach, bez zapasu wody, w jednych ciuchach.
Mnie trochę śmieszy, takie ograniczanie bagażu (czyli potrzeb/komfortu) do minimum.
Cżęsto na siłę - takie szamotanie się, brakuje miejśca, więć dokłada się torebeczki na zameczki w różne miejsca roweru.
Nie rozumiem też, dlaczego bikepacking (filozofia) chce/próbuje zmieścić cały bagaż w osi roweru. Naprawdę, nie można bagażu na szerokość umieścic, tak trochę, jakieś płaskie sakwy (szerokie przeszkadzają, to wiem)
Montuje się pełny framebag, blokując naturalne miejsce na bidony, a woda poprzytraczana w petach, w różnych przypadkowych miejscach.Dla mnie to są nonsensy, zauważone w wątku "Nasze rowery na wyprawach".Nie będę wklejał, bo właściciele mogą się oburzyć
spory materac dmuchany i poduszka dmuch. = 1100gr(...)NIe mam kuchni i sprzętu do biwakowania, namiotu
Gdzie zamierzasz spać po drodze? Na przystankach, w pustostanach, agroturystyce, w hotelach?Bo mi się to nie klei:Cytat: 8850 w 16 Lut 2022, 11:28spory materac dmuchany i poduszka dmuch. = 1100gr(...)NIe mam kuchni i sprzętu do biwakowania, namiotuUltralight bez namiotu z ważącym 1,1kg materacem dmuchanym i poduszką.
Gdzie zamierzasz spać po drodze? Na przystankach, w pustostanach, agroturystyce, w hotelach?
Jest jeszcze coś o czym nie wspomniałeś, a mnie zadziwia w tej całym bikepackingowym pędzie.Mianowicie odchudzanie tyłu (jedna torba podsiodłowa) i ładowanie większości bagażu na kierownicę i przedni widelec. Dlaczego ludzie przywiązują worki 5-15 litrów po bokach przedniego amortyzatora i jeszcze uprząż na kierownicę a z tyłu pakują lekki śpiwór do podsiodłówki ? Czym się te worki różną od przednich sakw, które utrudniają poruszanie się w terenie i pogarszają sterowność ? Ok, wagą w zamian za utrudniony dostęp. Ale skoro obciążanie samego tyłu roweru sakwami nie jest dobre w teren, to obciążanie samego przodu jest ?
Prościej/ekonomiczniej wziąść jedną większą torbę/sakwę - więcej się zmieści, dostęp łatwy i sumarycznie, wychodzi lżej.
Gabarytowe rzeczy jak właśnie duży chleb są w tym systemie pewnym problemem.
Wszystko zależy od sytuacji. Ale z tym łatwym dostępem do zawartości sakwy wcale nie jest to takie oczywiste. Trzeba się dobrze zastanowić co idzie na dno, a co ma być na wierzchu i nie zawsze jest to takie oczywiste. Dostęp do dna bywa upierdliwy, szczególnie podczas deszczu. Nawet jak na dnie są rzeczy biwakowe lub awaryjne - to jednak czasem trzeba z nich skorzystać. Mniejszą przestrzeń łatwiej zorganizować.