Autor Wątek: jazda na rowerze w krótkich spodenkach na Bliskim Wschodzie  (Przeczytany 3501 razy)

Offline Mężczyzna muzykolog84

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2010
    • http://www.tomaszrozalski.pl
Co kraj to inna sytuacja. W Iranie jak rozumiem konieczne są długie spodnie i raczej koszula z długimi rękawami (jak się w tym nie ugotować?). Jeśli obleję się wodą i koszula będzie "seksownie" przylegać do ciała to może spotkać mnie mandat? A co w Turcji? Widziałem, że na zachodzie do Stambułu niektórzy jeżdżą w krótki spodenkach i bezrękawniku, a nikt się nie czepia. A jak jest na wschodzie Turcji? Ze zdjęć widzę, że tubylcy chodzą w długich spodniach. Z tego co czytałem na forum Lonely Planet jazda na rowerze w krótkich spodenkach w Afganistanie może się skończyć śmiertelnie.

A z drugiej strony Zakaukazie: Gruzja, Azerbejdżan, Armenia. Czytałem ciekawą rzecz w przewodniku wydawnictwa "Piątek 13tego", że - o ile sandały w krajach muzułmańskich są ok, to - w Armenii odsłanianie palców stóp przez mężczyzn jest faux pas. To znaczy nie zostaniemy ukarani grzywną, ale np. japonki na stopach faceta są tam czymś takim jak w Polsce ćwieki w ustach - po prostu zniesmaczają wiele osób. Nie chodzi tylko o to, żeby nie zostać ukarany, ale również aby żaden tubylec nie został urażony moim zachowaniem, ubiorem.

No i jeszcze jedna sprawa: ramadan. W tym roku zaczyna się 11 sierpnia. Niby turyści są zwolnieni z postu, byle tylko nie obżerali się ani nie pili w miejscach publicznych. No ale litości, będąc w Teheranie przy 40 stopniach w cieniu nie mogę wziąć łyka z bidonu?  :roll:

Ja wiem, że to wszystko kwestia delikatności i że muzułmanie są wyrozumiali. W Albanii można jechać w ramadan w bezrękawniku i nikt się nie czepi, ale w Turcji to już chyba będzie przegięcie? Nie wiem po prostu gdzie jest granica dobrego smaku..
wypraw: 6, łącznie w 27 krajach 25982km na rowerze
obecnie pracuję nad: www.lisowczycy.com.ua

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
To sie tyczy bardziej kobiet niż facetów, w Turcji można spokojnie jechać w krótkich obcisłych spodenkach i koszulce.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Dzisiaj rano przeglądałam sobie przewodnik o Armenii wydawnictwa Ksieży Młyn, i też była ta uwaga o odsłoniętych palcach u mężczyzn...Remigiusz, chyba będziesz musiał skarpetki do sandałów założyć:D
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
W Iranie długie spodnie na pewno. Co do Turcji to w zachodniej części nie ma problemu z krótkimi spodenkami. Na wschodzie byłem zbyt krótko by coś na ten temat powiedzieć. Fakt, faktem nie widziałem kto wie ile ludzi w krótkich spodenkach. Nie mam wątpliwości, że ludzie w krótkich spodenkach w Stambule poza centrum wyróżniali się i śmiało można rzec o nich: "tourist". Turcja pod względem ubioru jest dosyć luźna, czego nie można powiedzieć o Iranie.

Co do Armenii to pętle po kraju zrobiliśmy w sandałach. Skarpetki były, ale jak było zimno. Normalnie to odsłonięte stopy i nikt nigdy nie miał nam tego za złe. Pierwszy raz słyszę, że sandały i gołe stopy powodują zniesmaczenie w Armenii, ale skoro tak jest przyjęte, to z szacunku do miejscowych warto tak postępować.
P.S. Ile rzeczy można dowiedzieć się z forum  :wink:

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Cytat: "martwawiewiórka"
Remigiusz, chyba będziesz musiał skarpetki do sandałów założyć:D

Sikorski rozmawiał dzisiaj o tej sprawie podczas swej wizyty w Armenii, ale jak widać na zdjęciu, obaj ministrowie uznali, że temat jest śmierdzący.

• Użytkownik forum
Widocznie autorka  (mojego przewodnika) albo przesadziła, albo ma nieaktualne dane..;)

Offline Mężczyzna muzykolog84

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2010
    • http://www.tomaszrozalski.pl
Widocznie autorka  (mojego przewodnika) albo przesadziła, albo ma nieaktualne dane..;)

W Polsce też jest przyjęte, że elegancki mężczyzna chodzi w pełnych, czystych butach i długich spodniach. Żaden polityk nie pokaże się w telewizji w sandałach. Im dalej na wschód, tym ludzie bardziej zwracają uwagę na takie rzeczy. Na wsi w Ukrainie czy w Rumunii pokazanie się w kościele w krótkich spodenkach nie jest moim zdaniem w dobrym smaku.

Co innego w świecie arabskim, tam elegancki mężczyzna może pokazać się w lekkim obuwiu albo nawet bez (chodzenie boso w meczetach lub w domach/namiotach wyłożonych dywanami).

Lubię się po prostu skutecznie wmieszać w tłum. Wiecie, np. nie chciałbym być jedynym trzeźwym klientem baru na Syberii ;)
wypraw: 6, łącznie w 27 krajach 25982km na rowerze
obecnie pracuję nad: www.lisowczycy.com.ua

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Cytat: "Michał Wolff"
Sam prezydent USA George Bush kiedyś popełnił ten błąd i pojawił się na konferencji prasowej w Iraku w sandałach, co bardzo rozjuszyło jednego z dziennikarzy, tak że postanowił zmusić go do założenia normalnych butów

:lol:  :lol:  :lol:

• Użytkownik forum
Nie pozostaje chyba nic innego, jak poprosić Remigiusza, żeby przeprowadził badania terenowe...Wiem że Ciosna już to sprawdził, ale Remigiusz ma na pewno większy rozmiar sandała...

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Wyprawa nabiera charakteru misji specjalnej. Gdybym mnie internowano, to poślijcie mi pilnie skarpetki.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Wiem że Ciosna już to sprawdził, ale Remigiusz ma na pewno większy rozmiar sandała...

raczej palucha który może drażnić ormiańskie oczy  :)

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
Wiem że Ciosna już to sprawdził, ale Remigiusz ma na pewno większy rozmiar sandała...

Nie wiem czy większy, czy nie większy, ale rozmiarówka mojej stopy ma wartość 46  :D

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Cytat: "Ciosna"
ale rozmiarówka mojej stopy ma wartość 46 :D

Kto da więcej?  :D

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
a jak jest ze zwiedzaniem meczetów? mam na myśli raczej zwykłe, nie obiekty turystyczne. Można w ogóle do nich wejść, by się rozejrzeć? Chyba wchodzenie w sandałach i krótkich spodenkach też nie jest najlepszym pomysłem?

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
Nie spotkałem się nigdy z tym, aby był problem z wejściem. Trzeba jedynie pamiętać, aby ściągnąć obuwie i w miarę możliwości okryć nogi oraz ramiona. Kobiety powinny okryć głowy. Często przy wejściu znajdują się chusty, z których można skorzystać.

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum