Autor Wątek: Fatbike - stery  (Przeczytany 1473 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Fatbike - stery
« 15 Lut 2022, 14:10 »
Znalazłem i kupiłem na OLX fatbike. To jakiś chińczyk, nie wiem gdzie kupiony... Może na Ali, bo u nas w marketach chyba nawet takich wynalazków nie ma  :D
Kupiłem za grosze, więc za bardzo nie wnikałem, co to jest.

Fatbike jest nieźle dojechany, dlatego rozebrałem go na czynniki pierwsze. I tu mała niespodzianka. Mianowicie budowa sterów i mostka. Dla mnie dziwna.

Widać, że poprzedni użytkownik za bardzo się nie przejmował i ujeżdżał, aż iskry szły...

Tu mam zagadkę? Czy taka konstrukcja sterów i mostka jest możliwa? Czy gość coś podmienił, nie dopasował i wyszło, jak wyszło?

Jak to zrobić, żeby było dobrze?

Dać przedłużkę na rurę widelca, np. taką
https://allegro.pl/oferta/s-przedluzenie-mostka-widelca-adapter-11090736601 ,
a pomiędzy mostek i widelec dać podkładki  ???

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: Fatbike - stery
« 15 Lut 2022, 14:50 »
No to jeszcze pokaż te stery, bo na żadnym zdjęciu ich nie ma :-)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 15 Lut 2022, 15:39 »
Rura sterowa wygląda na "podtoczoną", przez brak/uszkodzenie sterów.
Może byc osłabiona w tym miejscu (rysa/wyżłobienie).

Gdyby założyć tę linkowaną przedłużkę sterówki (ogólnie, nie jestem zwolennikiem takich wynalzków, ale tutaj mogła by pomóc), ale tak, by stożek rozpierający był poniżej tej rysy na rurze, to powinno to wzmocnic konstrukcję.

No i zmierzyć, czy to 1" czy 1 1/8"

A tak ogólnie, wygląda to  to że mufa sterowa się złamała, ktoś  ją skrócił i przyspawał nawet miskę sterów
« Ostatnia zmiana: 15 Lut 2022, 15:46 sinuche »

« 16 Lut 2022, 10:17 »
No to jeszcze pokaż te stery, bo na żadnym zdjęciu ich nie ma :-)

Proszę bardzo. To wszystko, co "wypadło". Na rurze widelca została jeszcze jedna miska.

Rura sterowa wygląda na "podtoczoną", przez brak/uszkodzenie sterów.
Może byc osłabiona w tym miejscu (rysa/wyżłobienie).

Gdyby założyć tę linkowaną przedłużkę sterówki (ogólnie, nie jestem zwolennikiem takich wynalzków, ale tutaj mogła by pomóc), ale tak, by stożek rozpierający był poniżej tej rysy na rurze, to powinno to wzmocnic konstrukcję.

No i zmierzyć, czy to 1" czy 1 1/8"

A tak ogólnie, wygląda to  to że mufa sterowa się złamała, ktoś  ją skrócił i przyspawał nawet miskę sterów

Tu faktycznie było coś spawane, bo średnio to wygląda.

Nie wiem, czy łatać tę dziurkę i szczelinę, czy zostawić jak jest. Na jazdę po śniegu (rzadko) i piachach w okolicy może się nada...

Co do przedłużki to wczoraj złą linkowałem. Stery to 1 i 1/8, więc dobra powinna być taka:
https://allegro.pl/oferta/adapter-przedluzenie-rury-sterowej-ahead-1-1-8-11027721138?snapshot=MjAyMi0wMi0xNlQwOTowMjowNi43NDFaO2J1eWVyO2Q4NmE0M2RiYTYyZDZhMzQ1ZjllNzc2YzQwZTNiZjc1OTYwNGFhMTQyMGJlZGVlNGJmNGM4N2MyZThlZDc0ODE%3D

Jak myślicie? Będzie coś z tego?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Lut 2022, 10:59 »

Nie wiem, czy łatać tę dziurkę i szczelinę, czy zostawić jak jest. Na jazdę po śniegu (rzadko) i piachach w okolicy może się nada...
Zostawić, spoko.
Stomatologia poszła tak do przodu że z implantami będziesz jeszcze ładniejszy niż z własnymi zębami  :D

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 16 Lut 2022, 21:28 »
Projekt możliwy i idiotyczny, bo z tak spasowaną rurą sterową uniemożliwiona jest regulacja wysokości kierownicy; do tego wymaga bardzo specjalnego mostka, żeby się nie blokował. Tutaj ktoś pewnie wymienił bo mu nie pasował, ale musiał zerżnąć szlifierką, żeby weszło. Chińczyk najwidoczniej nie pomyślał, że ludzie są różnego wzrostu; co więcej, ręce mają także o różnej długości. Ewentualnie można nadrabiać mniej/mocniej giętą kierownicą, ale tu się dużo nie urwie. Albo wymienić amortyzator na taki z dłuższą rurą sterową.

Raczej nie było dospawane, taki paskudny z fabryki wyszedł.

Pod hasłem Big Foot Fat Bike Bike mozna znaleźć oferty np. na allegro; widać, że oryginalnie to było tak pomyślane.

https://allegro.pl/oferta/ostatnie-sztuki-big-foot-fatbike-jedyny-bestseller-10771451276

« 19 Lut 2022, 11:24 »

Raczej nie było dospawane, taki paskudny z fabryki wyszedł.

Jak się przyjrzę, to faktycznie widzę ten sam odcień lakieru. Masz rację, że tak Chińczyki pospawali...

Pod hasłem Big Foot Fat Bike Bike mozna znaleźć oferty np. na allegro; widać, że oryginalnie to było tak pomyślane.

https://allegro.pl/oferta/ostatnie-sztuki-big-foot-fatbike-jedyny-bestseller-10771451276

Kupiłem inny mostek i faktycznie wchodzi tak jak na tym zdjęciu i nie powinno nic obcierać.

Poskładam go sobie. Na plaże mam niedaleko. Będę go ujeżdżać  ;D

I najważniejsze. Bardzo Dziękuję za konkretny i merytoryczny wpis! Bardzo przydatny. Jeszcze raz dziękuję!

« 26 Mar 2022, 17:06 »
Dokupiłem trochę nowych części i oto on. Dzisiaj przeszedł test na plaży  ;D

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 26 Mar 2022, 17:32 »
No to teraz wiem do czego słuzy fatbike.
Do jeżdżenia po plaży :)

« 27 Mar 2022, 11:27 »
No to teraz wiem do czego słuzy fatbike.
Do jeżdżenia po plaży :)

Między innymi  ;) Jeszcze po głębokim śniegu... Można też po bułki do sklepu za rogiem - wszędzie się doturla...  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum