Autor Wątek: Klejone szutry - drogi znaczy, w Szwecji?  (Przeczytany 1609 razy)

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021
Czytałem opis jakiś zawodów i tam trafiłem na sposób ulepszania dróg szutrowych. Ktoś słyszał o takiej technologii, wie kto jeszcze ją stosuje? 

"Jedziemy dalej, słońce przygrzało, my w tych ciepłych gaciach rowerowych do kolan, a poniżej całe nogi mamy pokiereszowane przez kolce i jeżyny, czyli pamiątki po wcześniejszych odcinkach. Jedziemy i nawet się dziwimy, jak ci Szwedzi to robią, że te ich szutry są takie superrówne. Przecież mają surowy klimat, śniegi i deszcze regularnie niszczą drogi, a oni utrzymują porządek nawet na podrzędnych trasach.
W pewnym momencie wyprzedza nas piaskarka, taka sama jak u nas, gdy zimą sypie piasek, tylko że ta szwedzka wyrzuca na drogę jakieś białe kuleczki.
"Co to za kulki rozpylają?" - zastanawiamy się, a jakieś pół godziny później mija nas polewaczka. Zapindala szybko i leje mnóstwo wody na tę drogę. "Kurczę, co jest, przecież się nie kurzy, to co oni robią?"
Okazało się, że te białe kuleczki to był granulat do kleju. Takie chemikalia, które wiążą ten szutr, żeby był twardy i nie robiły się dziury na drodze. Oni to polewali, my jechaliśmy w tę samą stronę, ale nie chcieliśmy się zatrzymywać i czekać, żeby to przeschło, bo przecież czas gonił. Jedziemy dalej i klej, który powstał z tej mieszaniny, zaczął pryskać po nogach. Ta cała chemia się wżerała w nasze rany i otarcia, wpadała też pod nasze stroje kolarskie.
W gaciach i na nogach mieliśmy wodę wymieszaną z klejem i zaczęło nas to strasznie palić. Wiele godzin na siodełku, do tego stany zapalne od chemii, i tak parzyło, że Artur z Iriną nie mogli już tego wytrzymać. Irina, której to na dodatek w krocze wlazło, płakała, ale twardo jechała dalej, megatwarda zawodniczka, niesamowicie zawzięta.

https://weekend.gazeta.pl/weekend/7,177344,25524129,irina-wyje-z-bolu-artur-sika-sobie-na-nogi-i-tak-wyglada.html

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Wielokrotnie widziałem na żywo klejenie szutrów. Działa dobrze, ale do jakości dróg leśnych dokłada się też dyscyplina ich użytkowników (maszyny leśne wożone na lawetach) i służb utrzymania  (szybkie łatanie dziur po deszczach).

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Sądząc po stanie dróg, po zimie, to my nie opanowaliśmy tych umiejętności w odniesieniu do asfaltu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum