Autor Wątek: Buty i pedały MTB SPD vs szosowe SPD SL. Migracja. Relacja wagi.  (Przeczytany 14977 razy)

8850

• Gość
Czy ktoś przeliczył jaka jest relacja wagi do siebie w takiej konfiguracji jak poniżej. Czy ktoś z Was migrował z jednych na drugie czy odwrotnie biorąc pod uwagę wagę? Czy liczy się tutaj tylko wygoda SPD MTB?
1. MTB: buty SPD + bloki + pedały SPD
2. Szosa: buty SPD SL + bloki + pedały SPD SL + osłony gumowe na bloki + cichobiegi (jakieś buty grubsze od skarpetek)
« Ostatnia zmiana: 20 Lut 2022, 21:51 8850 »

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
SPD SL przeważnie wychodzą lżej z racji tego, że pedały możesz dostać z tworzywa albo karbonowe i same bloki to tez plastik. Cały rynek jest też nastawiony na zrzucanie wagi, więc jest lepszy wybór bardzo lekkego obuwia.

Inna sprawa, że nie pochodzisz komfortowo w tym nigdzie - spd-sl jest raczej tylko do jeżdżenia (w Speedplayach jest może nieco łatwiej przejść jakiś nieduży dystans). Wytrzymałość bloków jest tez niższa niż w zwykłym spd.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
We wszystkich rowerach mam SPD. Na szosie jeżdżę głównie na Look x-trace race + karbonowe Sidi, bardzo lekkie . Reszta to Shimano na platformie (xt w mtb). Te kilkadziesiąt gram wolę poświęcić kosztem komfortu - poza tym mam jedna uniwersalną platformę do wszystkich rowerów .

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Są jeszcze pedały typu PD-A600 (teraz pewnie nowsza wersja) - dają jako takie podparcie, a blok jest mtb. Wagowo chyba też jest nieźle. Plastikowe bloki szosowe niestety w zastosowaniach turystycznych szybko są zjadane, potem pogarsza się stabilność, a także wszystko chrupie i trzeszczy. Tego błedu nie powtórzę, choć sam komfort jazdy dla mnie był lepszy, zwłaszcza na długich podjazdach, gdzie blok mtb bardzo mnie pije w stopę.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
gdzie blok mtb bardzo mnie pije w stopę.

Mnie przydarzało się takie coś tylko w zbyt miękkich butach, albo też źle skonstruowanych. Shimano, już nie pamiętam jaki to był model. Ale buty były z tych ni to wyścigowych, ni to turystycznych. Takie miały być dobre do chodzenia, ale wyszło na to, że bieżnik był słaby (na kamienistych podejściach się ślizgał) a podeszwa była zbyt miękka chyba, bo przy mocnym pedałowaniu czuło się jakby miejscowy nacisk na stopę w okolicach bloku.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
btw, ja używam butów spd na szosie i jest git. Od lat używam shimano m089. Zajeździłem już 2 pary. Niestety już niedostępne, nie wiem co zrobić jak się rozpadną. Miałem chwilkę na jakiś innych szimanowskich, chyba m300 ale masakra, ból i cierpienie...

A te PD-A600 to chyba wypróbuję ;)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Mnie przydarzało się takie coś tylko w zbyt miękkich butach, albo też źle skonstruowanych.

Mnie SPD m8100 w każdych butach bolał , nawet karbonowych sztywnych. To jest kwestia punktowego nacisku pedała . Na m8120 - tych z dodatkową platformą tego już nie ma. Obecnie testuje Look x-track , one też są większe niż zwykłe spd shimano ..

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Niestety już niedostępne, nie wiem co zrobić jak się rozpadną.

Wrzuć sobie na allegro monitorowanie po słowie kluczowym ("OBSERWUJ WYSZUKIWANIE") - mi się w ten sposób udało kupić dawno niedostępne buty mavica - też takie, które miałem sprawdzone i pasujące. Nowe i w dobrej cenie...

Offline Mężczyzna michalma

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 06.02.2022
Wrzuć sobie na allegro monitorowanie po słowie kluczowym ("OBSERWUJ WYSZUKIWANIE") - mi się w ten sposób udało kupić dawno niedostępne buty mavica - też takie, które miałem sprawdzone i pasujące. Nowe i w dobrej cenie...

i to jest porada warta miliona dolarów  ;D

jeszcze możesz zrobić to samo na OLX.

Sam byłem w szoku co się poznajdywało z czasem  ;)

Niestety już niedostępne, nie wiem co zrobić jak się rozpadną.

A tak btw. to są. Chyba sobie kupię na zapas  :P
A zapisanie wyszukiwania ciekawe  ;)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
btw, ja używam butów spd na szosie i jest git. Od lat używam shimano m089. Zajeździłem już 2 pary. Niestety już niedostępne, nie wiem co zrobić jak się rozpadną. Miałem chwilkę na jakiś innych szimanowskich, chyba m300 ale masakra, ból i cierpienie...

Jakby co to mam do oddania niezniszczone, rozmiar 45.

Jakby co to mam do oddania niezniszczone, rozmiar 45.

43 :(

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Prawdziwa karbonowa podeszwa nie ugina się wcale. Nie jest możliwe, żeby można było wyczuć punkt nacisku na pedał, choćby nawet powierzchnia styku miała wielkość szpilki. Dawno temu zamieniłem spd-sl na SPD i same plusy. W kwestii butów,  to np. Lake ma w zasadzie 1:1 odpowiedniki butów szosowych i MTB.

8850

• Gość
1. Monitorowanie portali ogłoszeniowych: allegro, olx, i innych:
Jeszcze tego nie testowałem, darmowe narzędzie do monitorowania ogłoszeń w internecie i aukcji: Reklama: " Otrzymuj powiadomienia o nowych ogłoszeniach, zaraz po ich dodaniu. Oszczędzaj czas, łap okazje! Zaskocz sprzedawcę i bądź pierwszym, który odpowie na jego ogłoszenie. https://www.lzx.pl " . Na stronie pierwszej fimilk jak tego używać.

2. Ile ważą wasze buty (para) SPD a SPD-SL?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
2. Ile ważą wasze buty (para) SPD a SPD-SL?

Nie ma sensu szukanie tak absurdalnych oszczędności wagowych, trzeba wydać kilkaset złotych na pedały i buty by oszczędzić może ze 200g, czyli wagę paru batoników. Jeśli zmieniać system pedałów zatrzaskowych to waga jest tu zdecydowanie najmniej istotnym czynnikiem. Takie oszczędności to coś robią zawodowcom w wyścigach, gdzie decydują sekundy. A Ty jeździsz turystycznie, nawet w amatorskich wyścigach nie startujesz.

Podstawą wyboru systemu butów jest nasza wygoda, nic nie da system lżejszy w którym będzie nam niewygodnie. Jak bolą stopy w systemie MTB to można spróbować czegoś innego, w innym przypadku IMO system szosowy nie ma do turystyki sensu. Używałem tego parę lat, bloki bardzo szybko się ścierają, a nawet jak nie są starte do końca to łapią coraz większe luzy. Taki przykład z MRDP 2017 - Agacie Wójcikiewicz nowy blok szosowy starł się całkowicie w trakcie trwania imprezy, końcówkę już musiała jechać bez możliwości prawdziwego wpięcia, jedynie z nogą opartą na pedale. W jej przypadku blok nie wytrzymał nawet 3000km.

To jest system na wyścigi, gdzie się wpinasz na starcie i jedziesz całą trasę na raz, w turystyce, gdzie się często zsiada, chodzi, a to do sklepu, a to coś obejrzeć, a to na biwaku to wnosi głównie upierdliwość, do tego samo wpinanie w pedał jest sporo mniej wygodne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum