Autor Wątek: Dookoła Warmii  (Przeczytany 4538 razy)

Offline Mężczyzna wietrznie_młody

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.12.2015
Dookoła Warmii
« 21 Lut 2022, 14:50 »
W tym roku planujemy w czerwcu wypad z Elbląga do Suwałk przez Kaliningrad i Mierzeję Kurońską. 10 chłopa, gravele. Wyczytałem już internety, ale nie za bardzo potrafię znaleźć aktualne informacje w tematach:
1. Czy normalnie bez żadnych myków/podczepiania się pod auta itp. przejedziemy przez przejście w Gronowie?
2. Droga od granicy do Kaliningradu wygląda na mapie na "krajówkę" - może ktoś polecić jakąś bardziej przyjazną opcje dojazdu tam?
3. Nie mam pomysłu na trasę z Kłajpedy do Mariampola - podpowie ktoś jakieś ciekawe miejscówki? Czy lepiej ominąć ten kawałek pociągiem i uderzyć np.: bardziej na północ?
4. Są jakiekolwiek promy z Kłajpedy, Liepaji do polskich miast?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Dookoła Warmii
« 21 Lut 2022, 14:54 »
Czy ten kierunek w tym roku będzie w ogóle możliwy to zależy od kwestii politycznych. Jeśli dojdzie do konfliktu zbrojnego na Ukrainie to mocno wątpliwe by wyjazdy do tak zmilitaryzowanej strefy jak Obwód Kaliningradzki były możliwe

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 21 Lut 2022, 15:23 »
Do Rosji wjechać to teraz trudno ze względu na Covid.
https://www.gov.pl/web/dyplomacja/rosja
Latem może być lepiej, ale syt. polityczna moze się zmienić (sankcje).

A tak wogóle, to w Kaliningradzie nic ciekawego nie ma.
Lepiej poszukac atrakcji gdzieś poza miastem.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 21 Lut 2022, 16:29 »
1. Czy normalnie bez żadnych myków/podczepiania się pod auta itp. przejedziemy przez przejście w Gronowie?
W "normalnych" czasach dało radę, jechałem w 2017. Jak jest teraz, nie wie nikt :)
Po rosyjskiej stronie mierzeja Kurońska to właściwie jedna szosa i sama przyroda (bardzo ciekawa), po litewskiej bardzo klimatyczne miasteczka i plaże.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 21 Lut 2022, 22:50 »
W tym roku planujemy w czerwcu wypad z Elbląga do Suwałk przez Kaliningrad i Mierzeję Kurońską. 10 chłopa, gravele. Wyczytałem już internety, ale nie za bardzo potrafię znaleźć aktualne informacje w tematach:
2. Droga od granicy do Kaliningradu wygląda na mapie na "krajówkę" - może ktoś polecić jakąś bardziej przyjazną opcje dojazdu tam?
3. Nie mam pomysłu na trasę z Kłajpedy do Mariampola - podpowie ktoś jakieś ciekawe miejscówki? Czy lepiej ominąć ten kawałek pociągiem i uderzyć np.: bardziej na północ?
4. Są jakiekolwiek promy z Kłajpedy, Liepaji do polskich miast?

Ad.1 Przejście Gronowo-Mamonowo jest zamknięte bodajże od początku pandemii. Działa Mamonowo-Grzechotki, ale czy przepuszczają rowery to nie wiem. Trzeba dzwonić.
Ad. 2. Jest to faktycznie główna droga, chociaż ,,główniejsza" z TIR-ami jest ta od Grzechotek. Tutaj spokojnie rowerami można jechać, zwłaszcza tak liczną grupą.
Ad. 3 Nie znam tematu.
Ad. 4 Z pewnością nie ma.

« 21 Lut 2022, 22:51 »
A tak wogóle, to w Kaliningradzie nic ciekawego nie ma.

Nie no, parę ciekawostek się znajdzie. To całkiem duże miasto ...

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 22 Lut 2022, 00:19 »
Z Kłajpedy na pewno nie polecam drogi wzdłuż Niemna do Jurborka. Raz na 10km wioska z cegły silikatowej i eternitu, pomiędzy nimi pola i chaszcze. Niemna nie widać.
Ogólnie jedzie się dość szybko, ale można umrzeć z nudów.

Offline Mężczyzna Yobi

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.03.2019
« 24 Lut 2022, 12:03 »
No to mamy wojnę w Europie wiec apropo Twojej wycieczki do Rosji lepiej se odpuścić.
Będziesz robił fotki albo filmiki krajobrazu i Cie wsadzą za szpiegostwo....
W każdym razie ten kierunek od dzisiejszego rana stał się delikatnie mówiąc mało bezpieczny.

Pozdro

« 25 Lut 2022, 20:53 »
Dokładnie. Nie mamy już chęci ani ochoty odwiedzać rejony kacapów. Dopóki ich obecny car żyje, to cholera wie co im do łba strzeli.

Zmieniamy kierunek na wycieczkę dookoła Warmii. Zarys trasy jest taki, że startujemy z Elbląga do Braniewa, dalej wzdłuż granicy do Korsz. Dalej Reszel, Św. Lipka, Pasym, Olsztynek, Iława, Morąg i finisz w Elblągu. Wychodzi idealnie ok.550km.
Jest tu na forum kilku Elblążan, także wszelakie sugestie mile widziane.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 25 Lut 2022, 21:36 »
z Elbląga do Braniewa, dalej wzdłuż granicy do Korsz
Nie wiem co was interesuje, ale jeżeli lubicie cos zwiedzić, to pojechałbym na Frombork i potem Orneta, Lidzbark, Reszel. Można częściowo wykorzystać GV.
Od Iławy można zajrzeć tutaj http://krainakanaluelblaskiego.pl/new/indexall.php
Narysuj jakąś propozycję trasy, to coś podpowiemy :)

« 25 Lut 2022, 21:41 »
Elbląg-Korsze to może i trochę GreenVelo sobie obejrzycie.
https://marecki.home.pl/szlaki/greenvelo.html

« 25 Lut 2022, 23:33 »
Waldic, extra link. Posiedzę, popatrzę i na pewno podzielę się tym, co się wysmaży z prośbą o korekty.
Marecki, wiem z naszych stron, że GV to niekoniecznie najlepsza opcja - w ogóle się tym nie sugeruje. Liczą się ciekawe miejsca, ciekawe żarcie i ciekawe miejscówki - cokolwiek to znaczy...🙃

« 3 Mar 2022, 15:54 »
Wytworzyłem dwie wersje. Jedna rzeczywiście dookoła, druga tak nie bardzo (ale dalej przez Warmię).
W obu start/meta w Iławie. Granicą jest dla nas linia Kętrzyn, Mrągowo, Szczytno - dalej na wschód już byliśmy. Północny odcinek raczej jednak wzdłuż GV.
Prośba o sugestie, która opcja jest rowerowo ciekawsza i ewentualne zmiany:
1) https://ridewithgps.com/routes/38683818
2) https://ridewithgps.com/routes/38685220 

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 3 Mar 2022, 16:12 »
Jeden pomysł, trochę z boku całej trasy - Żywkowo (tutaj).
Całkowicie ukraińska wioska, w której jest więcej bocianów niż ludzi.
Byliśmy tam już ładne kilka lat temu, ale z tego co wiem się nie popsuło.
Przed wioską parking i szlaban, dzięki czemu we wsi cisza i spokój, samochodów brak.
Są platformy widokowe ze świetnym widokiem na gniazda, można było zjeść fajne ukraińskie jedzenie, nam się podobało, choć normalnie wszelkich atrakcji dla turystów unikam jak ognia.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 3 Mar 2022, 17:09 »
Jeden pomysł, trochę z boku całej trasy - Żywkowo (tutaj).
Całkowicie ukraińska wioska, w której jest więcej bocianów niż ludzi.
Byliśmy tam już ładne kilka lat temu, ale z tego co wiem się nie popsuło.
Przed wioską parking i szlaban, dzięki czemu we wsi cisza i spokój, samochodów brak.
Są platformy widokowe ze świetnym widokiem na gniazda, można było zjeść fajne ukraińskie jedzenie, nam się podobało, choć normalnie wszelkich atrakcji dla turystów unikam jak ognia.

Tylko raczej nie jedź przez sąsiednie Świadki Iławeckie, bo będziesz miał jak w banku rozmowę ze strażą graniczną. Za mną jechali kilka kilometrów, by mnie wylegitymować, poprosić o wykasowanie zdjęć i uciąć pogawędkę. W sumie ponad pół godziny stracone. W obecnej sytuacji politycznej przypuszczam, że mogą być jeszcze bardziej przewrażliwieni.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum