Autor Wątek: Dookoła Warmii  (Przeczytany 4539 razy)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Odp: Dookoła Warmii
« 3 Mar 2022, 17:36 »
Od Iławy poleciałbym na Szymbark zobaczyć zamek kapituły pomezańskiej https://pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_w_Szymbarku, następnie na północ Szlakiem Kanału Elbląskiego do Siemian. https://cycling.waymarkedtrails.org/#route?id=3623205&type=relation&map=12.0/53.685/19.5082
Potem wzdłuż Kanału Elbląskiego od Buczyńca do Jelonek. Tu zastanówcie się nad zjechaniem na Żuławy i odwiedzeniem najniżej położonego miejsca w Polsce w Raczkach i dalej Elbląga. Z Kadyn do Tolkmicka pojedźcie nad Zalewem po GV. Przed Fromborkiem wjeżdżacie na Warmię :)
Tak jak pisałem wcześniej, ciekawa jest Orneta i kościół pielgrzymkowy w Krośnie. Jeżeli wybierzecie ten wariant to warto zajechać do Chwalęcina i zobaczyć miejscowy kościół wewnątrz (ktoś we wsi ma klucze). Za Ornetą po starym kolejowym szlaku do Lidzbarka.
Bartoszyce bym chyba odpuścił i jechał prosto na Reszel. Ale to juz do waszej decyzji. Za Lidzbarkiem Stoczek Klasztorny. Reszel i Św Lipka warte zobaczenia. Warto zajechać do Ostródy, ładne miejsce nad jeziorem.
To tak na pierwszy rzut oka :) . Marecki, może coś dorzucisz?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 3 Mar 2022, 17:50 »
Z tym że Raczki są fajne bo depresja i zupełnie  nieciekawe poza tym.  Tak jak Piątek - środek Polski i tyle fajnego.
Trzeba wybierać świadomie co się lubi.

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 3 Mar 2022, 17:59 »
Jak już będziesz w Reszlu to koniecznie Kętrzyn /Gierłoż, to tylko 25 km. Reszel to perełka małych miast Warmii i Mazur, jeden z piękniejszych grodów o zabudowie pruskiej. Coś wspomniałeś o dobrym 'żarciu', polecam przy zamku kebab 'Daniello' /syna/ najlepszy w okolicy.
Szerokości.

Wybieraj do woli atrakcje.
http://mapa.polskaniezwykla.pl/
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Mężczyzna Waldic

« 3 Mar 2022, 18:01 »
Z tym że Raczki są fajne bo depresja i zupełnie  nieciekawe poza tym.  Tak jak Piątek - środek Polski i tyle fajnego.
Trzeba wybierać świadomie co się lubi.
Dokładnie tak. Tylko jak zaczną zajeżdżać we wszystkie naprawdę ciekawe miejsca na Żuławach, to do domu szybko nie wrócą :) No i jak rozumiem, to Warmia jest właściwym celem tej wyprawy, mimo, iż większość jej to Oberland, czy też Mazury Zachodnie. Raczki jako ciekawostka i tyle :)

Offline Mężczyzna piowini

• Miasto: Grudziądz
  • Na forum od: 09.04.2018
« 6 Mar 2022, 14:48 »
Odnośnie okolicy Iławy: słusznie Waldic polecił Szymbark i ruiny zamku. Dodałbym jeszcze ośrodek szkolenia dla kapitanów statków morskich nad jeziorem Kamionka. Obiekt należy do Politechniki Gdańskiej. To po drodze z Iławy do Szymbarku.  Atrakcja w skali światowej. Nie, nie przesadzam. Są 2 lub 3 na świecie tego typu  na świecie. Dokładnie nie wiem ile, bo kilka lat temu czytałem, że miał powstać kolejny. Nie wiem czy powstał.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 6 Mar 2022, 15:12 »
Z tym że Raczki są fajne bo depresja i zupełnie  nieciekawe poza tym.  (...)
Wygląda to tak:

Offline Mężczyzna wietrznie_młody

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.12.2015
« 6 Mar 2022, 20:32 »
Dziękuję za cynki - będę korzystał.

W Raczkach na szczęście każdy z nas był... ;D Tym razem ominiemy.

@borafu - żywkowo -> jedziemy, super miejscówka. Orientujesz się czy musimy się jakoś awizować czy możemy wpaść normalnie pełnym stadem na obiad?

@Waldemar - kebab na warmii..? nie przejdzie.... :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 6 Mar 2022, 21:08 »
Nie wiem, byłem tam ładnych kilka lat temu, ale wtedy to było normalne miejsce typu bar, a nie agroturystyka gdzie gospodyni lepie pierogi ska swoich gości.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 6 Mar 2022, 21:22 »
W 2019 roku w Żywkowie niczego podobnego do baru nie zauważyłem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 6 Mar 2022, 21:44 »
W 2019 roku w Żywkowie niczego podobnego do baru nie zauważyłem.
Powinienem napisać - to wtedy działało jak bar ale OIDP żadnego szyldu lub tp nie było. My po prostu zapytaliśmy i wskazano nam dokąd wejść.
Oczywiście wszystko mogło się zmienić od tego czasu, ale w końcu co to za zabawa jak wszystko wiadomo i nie ma niespodzianek?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 19 Mar 2022, 17:46 »
Za mną jechali kilka kilometrów, by mnie wylegitymować, poprosić o wykasowanie zdjęć i uciąć pogawędkę.

Co fotografowałeś i w którym roku to było? Ja byłem parokrotnie legitymowany jeżdżąc pod granicą w tamtych rejonach, ale ani razu nie pytali o zdjęcia. Zazwyczaj spotkanie zamykało się paru minutach, zależnie od tego, jaki mieli zasięg. Ogólnie tych spotkań nie postrzegam jako jakieś utrudnienie, taki folklor.

Offline Mężczyzna Waldic

« 19 Mar 2022, 19:33 »
Co fotografowałeś i w którym roku to było?
Nie wiem, czy jeszcze obowiązuje, ale w warm-mazurskim nie można było fotografować granicy. Jakieś rozporządzenie wojewody.
Teraz w sytuacji wojny w Ukrainie, granica z obwodem będzie pewnie dużo mocniej patrolowana.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 19 Mar 2022, 21:10 »
Na pewno obowiązuje. Nie wolno fotografować urządzeń granicznych ani tego co jest za granicą. Oczywiście nikt się nie przyczepi jak z wieży we Fromborku zrobisz fotkę na północ i wejdzie ci trochę Rosji w kadr.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 21 Mar 2022, 12:44 »
Za mną jechali kilka kilometrów, by mnie wylegitymować, poprosić o wykasowanie zdjęć i uciąć pogawędkę.

Co fotografowałeś i w którym roku to było? Ja byłem parokrotnie legitymowany jeżdżąc pod granicą w tamtych rejonach, ale ani razu nie pytali o zdjęcia. Zazwyczaj spotkanie zamykało się paru minutach, zależnie od tego, jaki mieli zasięg. Ogólnie tych spotkań nie postrzegam jako jakieś utrudnienie, taki folklor.

Byłem tam latem 2019 roku.
W tym artykule jest wyjaśnienie, czego pilnują polscy pogranicznicy:
https://www.wprost.pl/tylko-u-nas/404000/warminska-pluskwa-usa-amerykanskie-sluzby-podsluchuja-polakow.html

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 22 Mar 2022, 16:23 »
Na Półwyspie Helskim jest spokojniej, nie pilnują - podsłuchujących Rosjan.
Tydzień temu Ruscy naciągnęli mnie na transmisji danych. Byłem w szoku, że mam ich sieć i to na max.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum