Autor Wątek: Miasta Średniowieczne  (Przeczytany 1516 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Miasta Średniowieczne
« 25 Lut 2022, 18:45 »
Generalnie nie lubię miast... betonu... tłumów turystów w muzeach itd. Są jednak wyjątki. Takie widoczki mnie rozwalają...

Obydwa zdjęcia pochodzą z travelpassionate.com. Jest tam ich więcej.

Miasta i miasteczka ze średniowiecznym (a nawet wcześniejszym) dziedzictwem. W Polsce też można takich wiele znaleźć, ale lata komuny spowodowały, że nie są one tak pięknie utrzymane i zagospodarowane. A nawet jeśli to zawsze warto zwiedzać, nie tylko własny kraj.
Postanowiłem zrobić bazę takich miejsc w Europie. Sam mam plan na rodzinną, rowerową objazdówkę w tych klimatach.

Jak na razie jeszcze żadnego takiego miasta nie odwiedziłem, dlatego posiłkuję się Google.

Przygotowałem mapę w Google, którą każdy może podejrzeć:
https://bit.ly/miasta-sredniowieczne-mapa

Stworzyłem również w Arkuszu Google zestawienie:
https://bit.ly/miasta-sredniowieczne-zestawienie

Jeśli ktokolwiek był, lub nie, ale chce coś dodać w temacie, to zapraszam do dyskusji.

Piszcie wszelkie sugestie co do tej listy. Na bieżąco będę aktualizował mapę i zestawienie. To, co jest teraz to tylko zalążek.

« Ostatnia zmiana: 25 Lut 2022, 18:53 TripRider »

Online Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Miasta Średniowieczne
« 25 Lut 2022, 22:11 »
Z pamięci Chateaudun, Mont Saint-Michelle, Arras, Boulogne-sur-Mere, Chartres, Troyes, Provins, Avalon, Vezelay, Saint Valery sur Somme, ogółem jeżdżąc po Francji trudno na takie coś nie trafić. Przy czym ta 'średniowieczna' (bo zazwyczaj te budynki wcale średniowieczne nie są) to zazwyczaj niewielki wycinek, kawałeczek historycznego centrum a większość miejscowości jest byle jaka.

Przejrzyj sobie listę UNESCO we Francji i listę zamki wzdłuż Loary, część z nich jest połączona ze starówką.

« 26 Lut 2022, 20:16 »
Przy czym ta 'średniowieczna' (bo zazwyczaj te budynki wcale średniowieczne nie są) to zazwyczaj niewielki wycinek, kawałeczek historycznego centrum a większość miejscowości jest byle jaka.

Domyślam się, że tak może być, dlatego w zestawieniu podaję liczbę mieszkańców. Obstawiam, że im mniejsze miasteczko (najlepiej takie poniżej 10 000), tym lepszy klimat.

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Sprawdzę je w sieci i dodam do listy. Kiedyś może przyjdzie czas, że i w realu...

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 26 Lut 2022, 20:51 »
Sighișoara w Rumunii, Telcz, Kutna Hora w Czechach, tamże Úštěk ale to już sentymentalnie, bo byłem tam w 1985 na robotach (kręcono tam oskarowy film Kola). Lewocza, Bardejów na Słowacji. U nas - Szydłów.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 26 Lut 2022, 23:28 »
A Bystrzyca Kłodzka?

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 26 Lut 2022, 23:46 »
@emes, w zasadzie możesz dorzucić każe miasto na Dolnym Śląsku. Jak nie zostało za mocno „wyzwolone” z zabudowy przez Armię Czerwoną, to średniowieczny rodowód widać na pierwszy rzut oka.
Od siebie dodam: Paczków, Byczyna i Chełmno (to już na Pomorzu).

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 27 Lut 2022, 20:34 »
@TripRider, na Twojej liście są głównie niemieckie miasta, to dodam, że bardzo "w tym stylu" są trasy rowerowe Menu (Mainradweg), Wezery (Weser-Radweg) czy Renu (Rheinradweg). Przy jednej i drugiej co kilkanaście/małe kilkadziesiąt kilometrów wjeżdżasz w takie klimaty.

Obecny na liście Würzburg (nad Menem) został mocno zniszczony podczas II wojny światowej i "starówka" nas nie zachwyciła. To samo z Norymbergą, która poza zamkiem i niektórymi zakątkami ma raczej niewiele średniowiecznego klimatu, w przeciwieństwie do niektórych uliczek w pobliskim Fürth. Ale już Goslar (z miast z listy) - prześliczne miasteczko. Właśnie Goslar i położone po drugiej stronie Harzu niewielkie Hann. Münden nad Wezerą najbardziej kojarzą mi się z takimi klimatami. W Hann. Münden razem z wieloma innymi rowerzystami zaczynaliśmy kiedyś jazdę po szlaku Wezery, więc trafiliśmy w dodatku na bardzo rowerowe klimaty.

A w tym roku dwa dni spędziliśmy na tematycznej trasie (rowerowej) śladami Hohenzollernów we Frankonii. Miejsca zupełnie poza turystycznym radarem, gdzie co chwilę masz miasteczka z klimatami jakich szukasz. Od historycznych centrów miast przez pałace i zamki po pięknie zachowaną twierdzę w Lichtenau.

https://www.znajkraj.pl/sladami-hohenzollernow-po-frankonii-historyczny-szlak-rowerowy

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 27 Lut 2022, 21:03 »
W Hiszpanii pewnie trochę ich jest :) Nie moge odżałować, ze nasza wycieczkę (pieszą) zaczęliśmy w Olot, a nie w Besalu, potem zobaczyłam Besalu w albumie ze sztuką i palnęłam się w głowę :D bo było tak blisko:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 28 Lut 2022, 18:24 »
Mapę zaktualizowałem. Zestawienie uzupełnię w najbliższym czasie.

Jeśli chodzi o Polskie miasta, to mam mieszane uczucia. Nawet moje rodzinne miasto spełniałoby warunki do bycia "średniowiecznym". Prawa miejskie z 1317, zabytkowy kościół i bramy miejskie. Jednak poza historią wszystko jest takie siermiężne... Widziałem inne tego typu miasta w Polsce. Trzcińsko zdrój, Moryń w okolicach Szczecina. Piękne mury miejskie, a w środku... Jeszcze dużo rzeki w Wiśle upłynie, aż to się zmieni.

Szy, szczerze mówiąc, myślałem o Tobie. Ty znasz Niemcy jak mało kto, a tak takich miejsc jest pewnie bez liku.
Pewnie na bazie Twojej strony, jak również Karola Wernera opracuję objazdówkę po Niemczech. Dzięki.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Mar 2022, 14:08 »
Kwestia czysto formalna - to nie jest dział na taki wątek.
Do działu "Podróże i Wyprawy" wrzucamy relacje z odbytych lub trwających podróży i wypraw - tu w założeniu mają być relacje z tych najciekawszych i dłuższych wyjazdów
Na takie wątki jest przeznaczony osobny dział "Planowanie trasy"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum