Autor Wątek: Nieplanowany miejski single speed z OLX  (Przeczytany 3697 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Nieplanowany miejski single speed z OLX
« 25 Lut 2022, 19:45 »
Wczoraj na OLX pojawił się rower w dobrej cenie. Miałem szczęście, bo zobaczyłem ofertę może 5 minut po wystawieniu ogłoszenia. Szybko sprawdziłem, czy przypadkiem nie przepłacę i zadzwoniłem żeby zarezerwować. Umówiłem się na odbiór tego samego dnia wieczorem - jeśli trafia się okazja, trzeba jej pilnować ;) Ludzie potrafią rozmyślać itp. Rower znałem, zawsze uważałem za idiotyczny i dokładnie taki jakiego nie chcę.. ale cena mnie przekonała ;D

Pierwotnie planowałem pojechać moim rowerem towarowym i załadować ten nowy na pakę, ale ostatecznie stwierdziłem, że pojadę autobusem - chyba od kilku lat nie wsiadałem do autobusu, bo się brzydzę :P

Niestety będzie jeszcze be zdjęć, bo żadnego nie zrobiłem. Rower zgodnie z tytułem ma tylko jeden bieg. Do tego jest jeszcze pasek! Kolejna nietypowa rzecz to prosta, wąska kierownica. Pierwsze metry jechałem jak pijany. Rower niby miał być sprawny, nawet poprosiłem o napompowanie kół, ale za to jechałem bez tylnego hamulca (luźna linka).

Zawsze uważałem, ze single speed nie ma sensu. Teraz już nie wiem. Ostatnio zeszło mi powietrze w podstawowym rowerze, więc porównanie jest mało miarodajne. Singiel z paskiem zdaje się nie dawać żadnych oporów!! :o :o :o Mieszkając w płaskim mieście jakim jest Kraków więcej niż jeden bieg i tak nie jest konieczny. Teraz jest sporo rozsądnych ścieżek rowerowych, więc już nie muszę się ścigać z samochodami.

Mam nadzieję, że jutro uda mi się zrobić kilka zdjęć i wtedy się nimi podzielę :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Łe, myślałem, że jakiś wydziwianiec a tu hipsterówka :(

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Jak na pasku to już jest super.
Łańcuchy są ble.

Miałem zrobić zdjęcia w plenerze, alle ciężko pracowałem na allegro. Potem jeszcze śnieg i deszcz zaczął padać, a nie chce brudzić roweru.
Łe, myślałem, że jakiś wydziwianiec a tu hipsterówka :(
:( ale hamulec tarczowy od prawej strony nie wystarczy żeby zakwalifikować jako wydziwiańca? :(

i jeszcze zdjęcie całości

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Grubo;) Jeszcze zmiana na baranek, koszyk na przód i można jeździć ;)

Super składak, też się zastanawiałem czy nie kupić tego modelu.
Opisz wrażenia z jazdy

Opisz wrażenia z jazdy
Tak jak pisałem. Na początku jechałem jak pijany. Każdy drgnięcie kierownicą oznacza gwałtowny skręt. Może ciut przesadzam, ale cały czas jechałem skoncentrowany, bo gdybym wjechałnna większą nierówność, to o glebę nie trudno.

Po dłuższej jeździe można nawet zapomnieć na czym się siedzi. Nawet po dwóch, czy trzech kilometrach próbowałem siegnąć prawa ręka do plecaka - zapominając, że to głupi pomysł.

Prędkość roweru nie ogranicza geometria - zdaje się być dziwna i bardziej przypominać chodzenie, ale tego wcale nie czułem. Rower jest stworzony do jazdy z prędkością 20 km/h (nie miałem licznika), 30 km/h byłoby strach jechać.

Rower jest super na 2 do 3 km. Jeśli masz trasę łączoną z autobusem/pociągiem to jest rower idealny! Na dłuższej trasie bolą nadgarstki (wąską, prosta kierownica) lub.. ryj, czy co tam sobie rozwalisz.

Noszenie złożonego roweru nie jest wygodne, dobrze się za to pcha.
Jak na pasku to już jest super.
Łańcuchy są ble.
Nie łańcuchy są ble, tylko smar. Pasek mimo wszystko faktycznie lepszy, bo nie wymaga gotowania. Tylko paski są drogie, nie da się ich skracać i nie działają z przerzutkami.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Ej, bo ja się spodziewałem zwykłej ostrej szosy na pasku, a tutaj mam rower, który okrutnie, strasznie przegrał w loterii genetycznej i jedynym rozwiązaniem jest rowerowa eutanazja. Do pieca to brzydajstwo..! :D

Ej, bo ja się spodziewałem zwykłej ostrej szosy na pasku, a tutaj mam rower, który okrutnie, strasznie przegrał w loterii genetycznej i jedynym rozwiązaniem jest rowerowa eutanazja. Do pieca to brzydajstwo..! :D

Jakiego pieca Panie? Na allegro go! Uważam, że nie wolno krzywo patrzeć na ludzi preferujących takie rowery (o ile dobrze płacą).

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Opisz wrażenia z jazdy
Okropne, najgorszy rower na jakim siedziałem.
Kolega taki kupił, pokazał jak się super składa, przenosi i w ogóle. Aż się zapaliłem i oczywiście zaraz wsiadłem i zaraz się "odpaliłem"

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Podobuje mnie się tylny bagażnik.
Ma taki... sportowy charakter.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Ło Panie ...  ale torbę w ramę to można wcisnąć fest.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Genialne uszczelnienie drzwi balkonowych.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Ale pokraka...  8)

Bo to jest specjalistyczny sprzęt, powiem wam do czego ja bym go używał.
Od lat podróżuje z żoną po Europie. Do większości miejsc docieramy samochodem, po czym przesiadamy się na składaki - obecnie Romet Wigry 7 - i objeżdżamy dane miasto, miasteczko, wieś, okolice max 25 km.
Wszystko jest fajnie jak jedziemy we dwoje, przy 4 osobach robi się problem, bagażnik jest za mały na rowery + walizki.
A takie coś po złożeniu zajmuje 1\4 tego miejsca co typowy składak.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum