Autor Wątek: Wiercenie w karbonie  (Przeczytany 7581 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Wiercenie w karbonie
« 27 Lut 2022, 01:19 »
Chciałbym puścić kabel od dynama do środka rury sterowej. Widelec jest wyraźnie w środku pusty. Wkładając drut przez rurę sterową wchodzi on prawie do samego końca. Zatem korci mnie i świerzbi, żeby po prostu zrobić dwie małe dziurki od wewnętrznej strony widelca na środku jedna nad drugą i nimi puścić cienkie kabelki.

Denerwują mnie wiszące kabelki na trytki. Jednak mam mieszane uczucia, wiem że zaraz ktoś napisze o zębach etc. ale tak na mój chłopski rozum, to tam jakieś super siły nie występują, szczególnie na środku, bardziej po bokach.

Kabelek ma 1.5mm średnicy w izolacji (taki 0.5mm^2), widelec w miejscy gdzie chciałbym go skaleczyć około 40mm szerokości. Nie na samym dole, tylko trochę wyżej. Ja i tak obklejam dół widelca taśmą odblaskową, to się ładnie zaklei i uszczelni.

Pacjent to widelec szosowy accent draft. Czy ktoś uskuteczniał wiercenie w karbonie? Na co zwrócić uwagę, z czym się liczyć?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Wiercenie w karbonie
« 27 Lut 2022, 06:48 »
Nie wiem, czy ten kabelek chcesz w widelcu, czy w rurze sterowej.
Bo w rurze sterowej można bez wiercenia.

Mam w widelcu stalowym elektronikę (ładowarkę).
Gabelki dynama wchodza przez dolny otwór rury ster (fi 25mm) a wychodzą z góry (do gniazad USB).
Na górnej krawędzi sterówki naciąłem rowek (ok 3mm) pod kapslem. I wszystko ładnie się prezentuje.

Z karbonem widzę problem, jak przejść z kablem przez gwiazdkę, jako że karbonowe "gwiazdki" maja inna konstrukcję.
Są pełne i nijak je przewiercić (chyba ze masz klasyczną).

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 27 Lut 2022, 09:27 »
Wierci się zwykłym wiertłem, musi być tylko ostre. Na górę warto przykleić kawałek taśmy, wtedy będą ostre krawędzie. Problemów zero, wiele razy karbon wierciłem.
Jednak co stanie się z widelcem potem, to inna kwestia. Widelce z otworami mają inną konstrukcję w miejscu tych wierceń.

« 27 Lut 2022, 12:15 »
Nie wiem, czy ten kabelek chcesz w widelcu, czy w rurze sterowej.

Tu:

Bo w rurze sterowej można bez wiercenia.

Mam w widelcu stalowym elektronikę (ładowarkę).
Gabelki dynama wchodza przez dolny otwór rury ster (fi 25mm) a wychodzą z góry (do gniazad USB).
Na górnej krawędzi sterówki naciąłem rowek (ok 3mm) pod kapslem. I wszystko ładnie się prezentuje.

Niestety widelec jest szczelny. Świeciłem w niego mocnym światłem, nigdzie nie prześwietla.

Z karbonem widzę problem, jak przejść z kablem przez gwiazdkę, jako że karbonowe "gwiazdki" maja inna konstrukcję.
Są pełne i nijak je przewiercić (chyba ze masz klasyczną).

Widelce z otworami mają inną konstrukcję w miejscu tych wierceń.

Zdaję sobie z tego sprawę, że będzie tam wzmacniane. Jednak czym jest karbon? To włókno węglowe sklejone żywicą. Powinno być bardzo jednolite.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 27 Lut 2022, 14:03 »
Jednolite jest alu, karbon używa się głównie dlatego, że jednolity nie jest.

Wierć i opowiedz, co sie stało.

« 27 Lut 2022, 14:14 »
Wierć i opowiedz, co sie stało.

Tak zrobię, nie moge oprzeć się pokusie schowania tego kabla, tylko chyba mnie zakup wiertła najpierw czeka...

« 27 Lut 2022, 17:53 »
Pierwsze testowe wiercenia w starym kawałku rury sterowej za mną. Wygląda to bardzo obiecująco:

Pojawił się nowy problem. Wiertarka jest za duża, żeby pod odpowiednim kątem w ten widelec "wejść"...  ::)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 27 Lut 2022, 17:58 »
Musisz kupić wygięte wiertło

« 27 Lut 2022, 18:02 »
Musisz kupić wygięte wiertło

Gdzieś mam to:

i sprężynową wyginającą się przedłużkę. Musze tylko odszukać. Będzie ciekawa konstrukcja.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 27 Lut 2022, 18:03 »
Wierć "pod skosem", do góry - naturalna droga dla kabla wiedzie do góry.

Dodatkowo, jeżeli ten kabelek do czujnika jest  (jak przypuszczam), to on nie przenosi praktycznie żadnego pradu.
Zastosowalbym cieniutki kabelek coś  poniżej 1mm, byle tylko miał wytrzymałość mechaniczną, otwór wtedy mniejszy będzie potrzebny.

Przejście na cienki kabel tylko w ok. otworu, a wyżej grubszy - przeciąga się to "pilotem" wtedy.

« 27 Lut 2022, 18:13 »
Wierć "pod skosem", do góry - naturalna droga dla kabla wiedzie do góry.

Dodatkowo, jeżeli ten kabelek do czujnika jest  (jak przypuszczam), to on nie przenosi praktycznie żadnego pradu.
Zastosowalbym cieniutki kabelek coś  poniżej 1mm, byle tylko miał wytrzymałość mechaniczną, otwór wtedy mniejszy będzie potrzebny.

Przejście na cienki kabel tylko w ok. otworu, a wyżej grubszy - przeciąga się to "pilotem" wtedy.

Tak też myślałem na poczatku, żeby pod skosem wiercić. Jak testowo wierciłem to doszedłem do wniosku, że finalnie dziura jest większa i jak naruszy tam jakieś struktury to naruszy ich więcej. Dlatego raczej będę się starał jak najbardziej prostopadle.

Kabelek przenosi prąd z dynama. Ma 0.5mm^2 i średnicę 1.5mm wiertło ma 1.5mm. Przy założeniu, że ma długość 1m, zatem dwa mają długość 2m daje to opór 0.0672 Ohma. Kable o mniejszym polu przekroju mają podobną średnicę z izolacją.

Jakby to był czujnik to mam takie niteczki 0.5mm średnicy z izolacją, ale tu idzie prąd.

I jeszcze myślałem, żeby przejść właśnie jak piszesz, cienkim, ale to będzie lutowane etc, a to musi być niezawodne. Jeszcze pomyślę.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 27 Lut 2022, 19:24 »
Ja bym wkleił kawałek drutu nawojowego pod golenią widelca, nikt by tego nawet nie zauważył.
W chińczyku to i tak możesz mieć w środku śmieci po laminacji, jak w tych wszystkich czajnarello i kabla nie przeciśniesz. Natomiast porządne widelce mają jedną z warstw z nitek idących od haka do haka, z pętlą na rurze sterowej. Czy będziesz wiercił prosto czy pod kątem - przetniesz ich tyle samo.

« 27 Lut 2022, 19:46 »
Ja bym wkleił kawałek drutu nawojowego pod golenią widelca, nikt by tego nawet nie zauważył.
W chińczyku to i tak możesz mieć w środku śmieci po laminacji, jak w tych wszystkich czajnarello i kabla nie przeciśniesz. Natomiast porządne widelce mają jedną z warstw z nitek idących od haka do haka, z pętlą na rurze sterowej. Czy będziesz wiercił prosto czy pod kątem - przetniesz ich tyle samo.

No tak, ale jak wejść do środka? W środku jest w miarę czysto. Pancerz od góry wchodzi bez problemu do samego dołu. Natomiast jeszcze się wacham, czy robić dziurę 1.5mm z izolacją, czy przeciągnąć to bez izolacji i zaoszczędzić z pół albo i cały mm. Sama linka ma 0.8mm. Drutu wolałbym uniknąć, bo lubią się przecierać i pękać. W środku to wszystko będzie przecież latać.

Poćwiczę jeszcze przeciąganie na tej rurce zanim się za to zabiorę.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 27 Lut 2022, 20:30 »
Pamiętasz cały czas, że karbon przewodzi prąd?

« 27 Lut 2022, 21:46 »
Powiercone  ;D ;D ;D

Teraz się zastanawiam, bo czymś bu się przydało ten kabel posmarować i lekko wciągnąć do ramy. Może na gorąco? Czy poxipolem?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum