Autor Wątek: Najlżejszy na świecie prymitywny materac balonowy ultralight  (Przeczytany 13919 razy)

8850

• Gość
Zamiast wyszukiwać w sieci różnych skrajnych i absurdalnych rozwiązań - pojeźdź na kilka 2-3 dniowych wyjazdów i to Ci powie dużo więcej w temacie co się sprawdza, a co nie.

To jest bardzo dobry plan i zamierzam go zrealizować jak tylko wiosna zagości bo chcę sprawdzić co jest do wymiany.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Jak dla mnie totalne odchudzanie sprzętu ma sens na wyścigach albo trudnych trasach (np. góry), a niekoniecznie przy wycieczkowo-turystycznej jeździe. Spotykałem ludzi na maksymalnie zapakowanych rowerach, spotkałem człowieka jadącego dookoła Polski rowerem z wyładowaną przyczepką.
Czy naprawdę trzeba spać na foliach bąbelkowych, czy kondomach i jechać w jednej koszulce i gaciach żeby przejechać kilkaset albo nawet kilka tys. kilometrów ?   No ale co kto lubi  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Zamiast wyszukiwać w sieci różnych skrajnych i absurdalnych rozwiązań - pojeźdź na kilka 2-3 dniowych wyjazdów i to Ci powie dużo więcej w temacie co się sprawdza, a co nie.

To jest bardzo dobry plan i zamierzam go zrealizować jak tylko wiosna zagości bo chcę sprawdzić co jest do wymiany.
Z Wilkiem spierałem się i pewnie będę się spierał jeszcze nie raz, ale w kwestii dopasowania ekwipunku do własnych potrzeb chyba jesteśmy zgodni. Ja też pisałem wcześniej, że próby wykonywane na własnym organizmie są najbardziej wiarygodne.
Nie rozumiem tylko tego oczekiwania na wiosnę. Zamierzasz rowerem jeździć tylko w ciepłych porach roku? To przecież pozbawianie się przyjemności w stopniu znacznie większym niż 50%. Tego nie potrafię zrozumieć. Zimą trzeba dołożyć 3-4kg bagażu, ale radochy jest co nie miara. Nie jestem w stanie zrezygnować z zimowych przejażdżek łikendowych.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Też kiedyś mocno odchudzaniem ekwipunek. Przestałem się jednak mocno ograniczać jeśli chodzi o ilość zabieranych rzeczy. Staram się raczej mieć rzeczy możliwie lekkie, ale bez utraty komfortu.

Lepiej mieć dwa lub trzy kilogramy więcej, ale za to dużo więcej komfortu w nocy i nie musieć przerywać wyjazdu w razie drobnej awarii. Czasem mocne odchudzanie wiąże się ze stratami czasowymi, więc też warto się zastanowić, czy warto.

Waga poniżej pewnego poziomu mocno nie przeszkadza, za to wyjazd może być bardziej przyjemny.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Lepiej mieć dwa lub trzy kilogramy więcej, ale za to dużo więcej komfortu w nocy i nie musieć przerywać wyjazdu w razie drobnej awarii. Czasem mocne odchudzanie wiąże się ze stratami czasowymi, więc też warto się zastanowić, czy warto.

Waga poniżej pewnego poziomu mocno nie przeszkadza, za to wyjazd może być bardziej przyjemny.

Nic dodać, nic ująć. Ekstremalne odchudzanie to ma sens na wyścigi (ale na te wielodniowe też z reguły z 5-6kg zabieram), gdzie komfortu nie ma już niejako z założenia. Natomiast pomiędzy bagażem 6kg, a bagażem 10kg nie ma aż tak mocno odczuwalnej różnicy w jeździe, szczególnie poza górami, natomiast jest wielka różnica w komforcie. Ale to się rozumie wraz z nabywaniem wyprawowego doświadczenia, tez wiele tu zależy od osobistego poczucia komfortu, bo to może się mocno różnić między konkretnymi ludźmi.

8850

• Gość
Pomysł z balonami i testami odpuściłem kupiłem > 3x cięższe rozwiążanie bo 360 gr. materac dmuchany Forclaz mini 120cm czy 3/4 jak to się nazywa.

CZy macie rozwiązanie co pod materac podłożyć jak podłoga brudna? Niekoniecznie chodzi o izolacje termiczną. Standardowo mam folię NRC ale ona szeleści podczas spania. Czy znacie jakaś agrowłókninę lub coś podobnego co waży ok. 50gr abym podłożył pod ciało 184cm z zapasem i nie szeleści? Testowałem kiedyśfolię ogrodową ale jest za ciężka, różne workowate szeleszczą. Ktoś kiedyś wspominał o folii poddachowej..

« Ostatnia zmiana: 2 Mar 2022, 14:30 8850 »

jendrzych

• Gość
Tyvek.
Polycro a.k.a.: druga szyba, folia termo, ciepła szyba folia.

Offline Mężczyzna michalma

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 06.02.2022
Ja tam mam folie która została dla brata jak kładł ogrzewanie podłogowe. Nie szeleści, jest dość gruba i nie waży jakoś dużo.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
CZy macie rozwiązanie co pod materac podłożyć jak podłoga brudna? Niekoniecznie chodzi o izolacje termiczną. Standardowo mam folię NRC ale ona szeleści podczas spania. Czy znacie jakaś agrowłókninę lub coś podobnego co waży ok. 50gr abym podłożył pod ciało 184cm z zapasem i nie szeleści? Testowałem kiedyśfolię ogrodową ale jest za ciężka, różne workowate szeleszczą. Ktoś kiedyś wspominał o folii poddachowej..

Cześć. Podbiję pytanie - co pod materac? Co się sprawdza w praktyce.
Śpiąc w namiocie nie ma problemu, na rower często zabieram hamak. Ale czasem chodzę jedynie z plecakiem i śpię na glebie w lesie,  wtedy liczy się waga. A, że uzbierałem na materac Thermarest-a, to szkoda byłoby go załatwić jakąś dziurą. Myślałem o folii nrc ale nie wiem na ile jest wytrzymała i czy się sprawdza. Folię budowlaną też gdzieś jeszcze znajdę ale nigdy tego nie testowałem. Jeśli coś w rodzaju lekka plandeki to jakaś konkretna? Waga ma znaczenie ale wytrzymałość równie ważna. Na lato mam moskitierę z podłogą ale jesienią i zimą nie jest potrzebna siatka lecz sama podłoga. Z góry dzięki za podopwiedzi.
Paweł.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Ja podkładam alumatę. Lekka, ale zajmuje trochę miejsca.

Edit: jeśli jadę zupełnie na lekko i tylko na 1-2 noce, to podkładam mocniejszą folię malarską. Waży pewnie tyle samo co alumata, oszczędzam za to miejsce.

Marek
« Ostatnia zmiana: 24 Lis 2022, 12:44 memorek »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Używam podkładu pod namiot Spider. Generalnie płachta nylonu. Mocna, lekka , pakowna

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Tylko jaki jest sens kupowania lekkiego materaca jak Therm-a-Rest, gdzie za tę wagę i mały rozmiar po złożeniu się ekstra płaci - i później wozić jakąś plandekę, czy inny podkład co zajmuje tyle samo miejsca co ów materac? To wtedy lepiej kupić sporo tańszy, nieco cięższy materac, którego nie boimy się wystawić na przebicia.

W warunkach naszej strefy klimatycznej (dużo trawy) przebić taki materac wcale nie jest łatwo, do tego firmowe łatki są bardzo dobrze pomyślane i skuteczne. Realny problem pojawia się przy wyprawach na południe Europy, gdzie jest dużo roślinności z kolacami, tam tu już ryzyko przebicia materaca jest sporo większe. Ale ja i w Jordanii nie załapałem kapcia, a nic pod materac nie podkładałem  ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Akurat thermaresty są bardzo mocne, myślę że jakiś tańszy i cięższy może się łatwiej przebić.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014

tak wyglada moj xtherm po 7 latach użytkowania…
uznałem ze pod nowy model kupię footprint..do namiotu..
coś tam zawsze zabezpieczy ..

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Akurat thermaresty są bardzo mocne,
Akurat z tym jest różnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat