Autor Wątek: Jak zrobić klucz do przytrzymywania szprych aero?  (Przeczytany 2109 razy)

8850

• Gość
Potrzebuję zrobić klucz do przytrzymywania szprych aero płaskich, prostych (Koła Aksium Mavic) przy dokręcaniu nypli. NIe klucz do nypli bo mam, ale coś co  pozwoli mi awaryjnie odkręcić, zakręcić (wycentrować) słynące z zapieczenia i bardzo mocnego naciągu szprychy Mavica.

Musi to działać na wyjeździe i musi być ultralekkie. Zabieram minimalistyczne narzędzia, nie mam żadnych kleszczy czy multitoola z powodu wagi. Nie mam obecnie warsztatu gdzie miałbym taką piłę czy pilnik która przetnie metal na żądaną grubość. Oryginalne szprychy b. ciężko kupić nawet używane więc będę miał SAPIM CX-Ray które podpasują długością i wyglądem ale wg. opinii potrafią się skręcać przy dociąganiu.  Czy macie na to pomysł?

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Ja zawsze wożę ze sobą małe kombinerki (takie mini 56g, mini multitool). Nie raz mi dupę uratowały.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Albo klucz do takich szprych aero (to waży bardzo niewiele), albo właśnie mini-kombinerki, które oprócz szprych mogą się przydać do wielu innych spraw
Ja zawsze wożę ze sobą małe kombinerki (takie mini 56g, mini multitool). Nie raz mi dupę uratowały.
A jaki to model?

8850

• Gość

Myślę że chodzi o to aby była długa powierzchnia przytrzymania szprychy i bardzo wytrzymały szczelnie dociskający szprychę na całej powierzchni materiał skoro szprychy potrafią przy dociąganiu skręcać się w świderek nawet ter firmowe na przykładzie takiego samego rowera jak ja mam i takiego samego koła: https://forum.szajbajk.pl/topic/15222-help-mavic-aksium-p%C4%99kni%C4%99ta-szprycha/

Zakładam na wyjazdach że ciężkie narzędzia w tym kleszcze dopadnę na każdej wsi u rolnika, a dokładne i specjalistyczne już nie, mimo tego nie zabieram nie wiem czy słusznie skuwacza do łańcucha, klucza do kasety, linek zapasowych choć mam skuwkę.
« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2022, 23:11 8850 »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Albo klucz do takich szprych aero (to waży bardzo niewiele), albo właśnie mini-kombinerki, które oprócz szprych mogą się przydać do wielu innych spraw

Chwila, ja go zrozumiałem, że nie chodzi o klucz do szprych, który jest w każdym lepszym rowerowym multitoolu, a raczej o klucz do przytrzymania szprychy z drugiej strony, żeby się nie ukręcała. Kombinerkami zamiast klucza to się nie da.

A jaki to model?

"Gerber Vise Pocket Tool".

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Chwila, ja go zrozumiałem, że nie chodzi o klucz do szprych, który jest w każdym lepszym rowerowym multitoolu, a raczej o klucz do przytrzymania szprychy z drugiej strony, żeby się nie ukręcała. Kombinerkami zamiast klucza to się nie da
Ja mam takie klucze do kół Mavica, że jest jednocześnie jeden wymiar pod nyple i szpara do przytrzymania szprychy aero. I dwa takie małe kluczyki lub jeden + inny klucz do nypli to obsługują.

8850

• Gość
Dokładnie o tym napisałem i dobrze zrozumiałeś. Nie klucz do szprych ale klucz do przytrzymywania dokręcanej szprychy, takie problemy to tylko z szprychach aero płaskich, inne okrągłe się nie okręcają dookoła własnej osi. Więc jednym kluczem dokręcam nypel drugim trzymam, nie mam tego drugiego jak Wilk napisał, czyli musi być co ma szparę. Ten poniższy nożyk ma szparę do schowania ostrza ale jest zbyt szeroka na szprychę i za mała powierzchnia złapania.

--
Nie mam i nie używam ale widziałem: Multitool OEM MB-13950 5 w 1 z wagą 50 gram za 19 PLN z wysyłką wkliczoną https://allegro.pl/oferta/multitool-mini-brelok-kombinerki-noz-scyzoryk-5w1-11787669705

Używam nożyka na codzień minimalistycznego a świetnie wykonanego 56 gram, na wyjazd przypuszczalnie nie zabiorę, mam mniejszy i lżejszy nożyk niż ten:.  https://allegro.pl/oferta/noz-skladany-scyzoryk-nozyk-turystyczny-podrozny-10718231041
« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2022, 23:33 8850 »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Nie mam i nie używam ale widziałem: Multitool OEM MB-13950 5 w 1 z wagą 50 gram za 19 PLN z wysyłką wkliczoną https://allegro.pl/oferta/multitool-mini-brelok-kombinerki-noz-scyzoryk-5w1-11787669705

Jakość multitoola za 19zł to jest mocno wątpliwa. Ja rozwaliłem już markowe mini kombinerki Lethermanna, po prostu pękły przy odkręcaniu czegoś w rowerze. Tak wylajtowany sprzęt, żeby się nie rozpadł przy pierwszym użyciu to musi mieć jakość, do tego kwestia precyzji takiego narzędzia.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Potrzebuję zrobić klucz do przytrzymywania szprych aero płaskich, prostych (Koła Aksium Mavic) przy dokręcaniu nypli. NIe klucz do nypli bo mam, ale coś co  pozwoli mi awaryjnie odkręcić, zakręcić (wycentrować) słynące z zapieczenia i bardzo mocnego naciągu szprychy Mavica.

Musi to działać na wyjeździe i musi być ultralekkie. Zabieram minimalistyczne narzędzia, nie mam żadnych kleszczy czy multitoola z powodu wagi. Nie mam obecnie warsztatu gdzie miałbym taką piłę czy pilnik która przetnie metal na żądaną grubość. Oryginalne szprychy b. ciężko kupić nawet używane więc będę miał SAPIM CX-Ray które podpasują długością i wyglądem ale wg. opinii potrafią się skręcać przy dociąganiu.  Czy macie na to pomysł?

IMHO zupełnie Ci to niepotrzebne. Zawsze można coś zaaranżować prowizorycznie jeśli zajdzie potrzeba. Myślę, że jeśli na wyjeździe awaryjnie założona szprycha będzie troszkę pod złym kątem  to chyba nic strasznego się nie stanie. Wrócisz do domu poprawisz czymkolwiek. Tyle. 

Szkoda się nawet nad tym zastanawiać. Ale jeśli już pytasz... to pomysłów na prowizoryczny klucz mogę mieć ze dwadzieścia albo i więcej.
Z rzeczy które zabieram na wyjazd: na pewno udało by się scyzorykiem złapać (co najmniej kilka szczelin w nim jest do wykorzystania), cążkami do paznokci, widelcem, dwoma łyżkami do opon związanymi sznurkiem.
Można też zrobić nożem nacięcie w plastikowej zakrętce, patyku itp.... kapsel od piwa zgiąć...

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum