Autor Wątek: Jaka WĄSKA tylna piasta?  (Przeczytany 5022 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jaka WĄSKA tylna piasta?
« 11 Mar 2022, 18:48 »
Poszukuję możliwe wąskiej piasty tylnej. Rower ma stalową ramę, więc ilość miejsca można zwiększać, ale ze względu na konstrukcję chcę uniknąć nadmiernego rozginania.

Warunki są proste:
- 36 dziur
- raczej kaseta, a nie wolnobieg, bo zależy mi na koronce 11t
- jeśli kaseta, to raczej tradycyjna, bo nakręcana w wersji z 11t z tego co zaobserwowałem nie występuje
- bębenek im szerszy, tym lepszy, ale nie jest to priorytet

Znalazłem piastę:

https://allegro.pl/oferta/piasta-tyl-shimano-mjii-fh-mj05-kaseta-6bieg-c40-6753670841

Piasta ma szerokość montażową 130 mm. Widać, że z lewej strony jest nadmiarowe 10 mm podkładek. Do tego z prawej zdaje się, że jest zapas miejsca na bębenek 7-rz.

Jakieś inne propozycje lub pomysły ??? ??? ???
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: Jaka WĄSKA tylna piasta?
« 11 Mar 2022, 19:10 »
Na OLX chyba znajdziesz u Karoliny ze Ścinawy piastę Sachs 7000 (130mm, 36H). Handlują rowerowymi gratami w rodzinnym gronie (nie pamiętam ich powiązań). Trochę rzeczy od nich kupiłem i nie było żadnych problemów.
Nie mam pojęcia jak wypada porównanie tych dwóch piast.

« 11 Mar 2022, 19:27 »
Dzięki za propozycję. Piasta wygląda dobrze i jest spora podkładka z lewej strony

Szerokość OLD to 130, bębenek jest pod 8 rzędów. Nie mam tylko pewności, czy faktycznie da się tę podkładkę usunąć.

Sama grupa też wygląda ciekawie ;)

Znalazłem jeszcze bezpieczniejszą alternatywę

https://allegro.pl/oferta/piasta-tylna-shimano-sora-fh-3300-36-h-8-9-s-11866139960

Według linijki podkładka ma 8 do 9 mm grubości! :O W wariancie pesymistycznym miałbym piastę 122 mm z bębenkiem na kasetę 8/9/10 rzędów. Jeśli się uprzeć to można i zwężać poprzez wymianę na bębenek 7-rz.

Pytanie tylko, czy taki offset będzie miał duży wpływ na wytrzymałość koła? Rower ma mały rozmiar kół.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 11 Mar 2022, 19:49 »
Piasty mają zwykle ok 55mm szerokości (flange to flange) i to niezależnie od rozstawu widełek (130, 135, 142).
Likwidacja podkładek od lewej strony (nienapędowej) przesunie oś koła/obręczy w lewo, i trzeba przecentrować w stronę napędową (wychodzą wtedy  szprychy w pionie).
Można trochę "stracić" szerokość  zmieniając bębenek na 7S (jest węższy) i zmniejszając do minimum podkładki od strony napędowej.
Mozna też przegiąć widełki (na stronę napędową) i  wtedy likwidować wszystkie podkładki piasty z lewej, ale to już w ostateczności (i powrót do standardu raczej niemożliwy).

A najlepiej przetestować/wybrać piastę w kalkulatorze:
https://www.kstoerz.com/freespoke/hubs?MfgId=4&AT=1&BT=2

Można sobie własne wymiary wprowadzić (takiej wirtualnej piasty) i zobaczyć, jak układają się szprychy.
« Ostatnia zmiana: 11 Mar 2022, 19:56 sinuche »

« 11 Mar 2022, 21:27 »
Dzięki, używałem innego kalkulatora. Tutaj faktycznie nieźle można sobie zwizualizować. Szkoda tylko, że w bazie danych są same nowoczesne piasty :P Brakuje piast pod wolnobiegi 5-rz, a byłbym ciekaw ich wymiarów.

Różnice w rozstawie kołnierzy w różnych modelach Shimano 105 są niewielkie, za to Super Record (old 126) jest dużo szerszy

Dla porównania 105 6-rz

Prawdopodobnie zacznę od rozgięcia ramy, a zakupy zostawię na później. Po rozgięciu będę już wiedział ile faktycznie jestem w stanie uzyskać szerokości bez użycia nadmiernej siły. Na tej podstawie będę wybierał piastę, bębenek i kasetę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum