Autor Wątek: Odchudzanie roweru - jakie lżejsze zamienniki części?  (Przeczytany 7655 razy)

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Potrzebuję odchudzić części i wymienić na nowe w rowerze trekingowym Trek t300. Rower jest zdecydowanie za ciężki. Proszę doradźcie co kupić aby nie nie było badziwie ale też cena nie była kosmiczna:

1. Nowe Gripy - stare żużyły się (śr. kierownicy na zew. 26,5) były jakieś wygodne z wypustkami - nie praktycznie, nie chcę takich, chcę najlżejsze i proste. Oryginalne były Bontrager bodajrze bo taka jest kierownica

2. Chciałbym lekkie opony szosowe (jeżdżę głownie asfalt, rzadko szuter)  obecnie mam całkiem nowe dość ciężkie opony trekingowe/MTB z bieżkiem tereneowym drutowe 28x1,5 40-622 40mm z wkładką antyprzeciwą 1mm chyba Continental. W oryginale były chyba Schwalbe Road Cruiser 700X35

3.  Siodełko przetarte  ze starości Selle Royal Nuvola z żelowym wyściełaniem
 - sztyca 27mm śr. zew. Jest za duże, wielkie jak kanapa  chcę lekkie i chude bez bajerów i żadnych żelów. Sztycę kiedyś wymieniłem z amortyzowaną na zwykłą. Jeśli jest zbyt ciężka też wymiana.

4 Widelec amortyzowany - jest oryginalny Suntour CR8 V-brake 28" z szybko regulowanym mostkiem, amor jest skręcony na minimalny dopuszczony skoku. To ciężkie i nie korzystam z amortyzacji.  Mostek jest Bontrager Satellite Plus, regulowany wznios  Mam dynamo w kole ale koła są pancerne więc chyba koło zostawię. Chciałbym widelec nieamortyzowany lekki i prymitywny.

Wymontuję i na sprzedaż: nóżkę, drugi kosztyk na bidon, dzwonek, lusterko cateye, bagażnik przód lowrider, uchwyt smartfon Gub-85, sakwy przód Crosso największe i sakwy tył (miejskie holenderskie), blokada tylniego koła jakaś oryginalna), pompka domyślna SKS w uchwycie bagażnika tył. Koniec sakwiarstwa.

Przypomnę, Mam rower szosowym na systemie bikepaack więc już patologia z ochchudzaniem konkretnym w gramach odbywa się w innym rowerze i rower szosa na długie jazdy, rower treking lokalnie na kilkadziesiąt km załatwianie spraw.
« Ostatnia zmiana: 13 Mar 2022, 22:40 5ciastek »

Offline Mężczyzna 8850

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
8850 znów nadaje ;D
A tak swoją drogą to może ktoś z szefostwa forum napisać dlaczego 8850 funkcjonuje na forum  jako "gość"?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
I znowu z błędami  ;)
Nie piszemy "rowera", tylko "roweru", bo aż zęby od tego bolą!

Offline Mężczyzna 8850

Błędy poprawione :)
Morda avatara jest niezapomniana.
To teraz czas na modyfikacje trekinga.
w miejsce 700x35 warto 700x32 wrzucić czy będzie zbyt chudo? Co tma jeszcze można wymienic?

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
A tak swoją drogą to może ktoś z szefostwa forum napisać dlaczego 8850 funkcjonuje na forum  jako "gość"?

Węszę bana, bo drugie co węsze to ogólny trolling, bo...bo nie wierzę, że tak się da na poważnie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie było żadnego bana.
Co do trollingu to nie wiem, nie jestem w stanie tego ogarnąć intelektualnie.

Offline Mężczyzna 8850

czy w/w  modyfikacje polepszą sytuację w przypdaku roweru trekingowego?

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Tak, chyba tak.

Jako sugestię dodam tylko, że na którymś forum szosowym wyszedł kiedyś temat pompowania dętek helem i o ile by to obniżyło wagę roweru.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Nie, chyba nie.

Jako sugestię dodam tylko, że na którymś forum szosowym wyszedł kiedyś temat pompowania dętek helem i o ile by to obniżyło wagę roweru.

A jakbyś w ogóle nie pompował dętek to byś dopiero przyciął na wadze!
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Jeszcze kilka lat temu (teraz mogło się to zmienić) w budowie lekkiego roweru terenowego obowiązywała zasada 3x1,5:
- 1,5 kg rama
- 1,5 kg widelec
- 1,5 kg koła
W tym wypadku proporcje nie grają większej roli, ale od tej bazy bym zaczął. Ale najsampierw widelec.

Pompowanie helem też się przyda, ale wodór jest zdecydowanie lżejszy. Rower nie sterowiec, nie ma się czego bać.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Tak, chyba tak.

hmmm. Lubie takie tematy. Mi wychodzi, że powietrze w oponie szosowej waży 12g. Hel ważyłby jakieś 2g. Przy dwóch kołach zysk jakby nie patrzeć 20g.
Jest jednak jedno ale. Atomy helu są bardzo małe i szybko by sobie uciekły z naszej opony.

A jeśli chodzi o dynamo, to nawet średnie dynamo zwiększa wagę koła o 150g. Ale warto pamiętać, że zmniejsza wagę zabranych ze sobą ogniw, z których każde waży 50g. Do tego ładowarki itp., więc w końcowym rachunku może się okazać, że jest lżejsze, no ale te tracone watty.....

Offline Mężczyzna 8850

Po modyfikacjach w sensie podmiany części, elementów i wyrzucenie pozostalych zbędnych w tym bagażników, sakw i zastąpienie innym rozwiązaniem  wychodzi mi spadek wagi o ok. 6 kg. To więcej niż połowa wagi mojego drugiego roweru. Wygląda na to że firmowy trekingowy rower na którym przejechałem kilkanaście tysięcy km jest przestarzałym systemem do dalszego wygodnego podróżowania ale świetnym do lokalnych drobnych wycieczek.
« Ostatnia zmiana: 13 Mar 2022, 23:54 5ciastek »

Offline Mężczyzna Beder

• Niech żyją rowerzyści !
  • Na forum od: 15.05.2014
    • Facebook
[mention]5ciastek [/mention] schudnij - będzie taniej. Serio. Ja też byłem na etapie odchudzania roweru. W końcu zrzuciłem -10 i rower jeździ jak szalony.

Pozdro.
Beder
« Ostatnia zmiana: 14 Mar 2022, 20:52 Beder »

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
[mention]5ciastek [/mention] schudnij - będzie taniej. Serio. Ja też numerem na etapie odchudzania roweru. W końcu zrzuciłem -10 i rower jeździ jak szalony.

Pozdro.
Beder

Popieram przedmówcę. Kilka razy zastanawiałem się nad kupnem roweru i analizowałem wagę. Zawsze wychodziło mi, że musze schudnąć kilka kg i osiągnę lepszy wynik. Masa zestawu będzie niższa niż szukanie wylajtowanych sprzętów i akcesoriów. No i kilka stów w kieszeni zostaje na wyjazdy!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum