Autor Wątek: Odchudzanie roweru - jakie lżejsze zamienniki części?  (Przeczytany 7654 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A tak BTW to nie zastanawiałeś się nad odebraniem kalendarza?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
A jeśli chodzi o dynamo, to nawet średnie dynamo zwiększa wagę koła o 150g. Ale warto pamiętać, że zmniejsza wagę zabranych ze sobą ogniw, z których każde waży 50g. Do tego ładowarki itp., więc w końcowym rachunku może się okazać, że jest lżejsze, no ale te tracone watty.....

No i tutaj uspokoiłeś sumienie rowerzysty (moje).
Już drugi rok dociążam sie dynamem (500g) i sumienie mnie gryzie, bo mam już następne koło z dynamem (na podmiankę).
A nie pomyślałem o zaoszczędzonych gramach na bateriach i/lub ładowarce :icon_idea:

Tak policzyć, piasta przednia to ok 250-300g  - dynamo 500g. Zwiększona waga roweru o 200g.
Paluszek waży 25g:  x3 = 75g + 2 x 25g (tył) = 125g.
Jakby nie liczyć, wychodzi 75g "nadwagi"
Tyle moje sumienie już zniesie :D
« Ostatnia zmiana: 14 Mar 2022, 18:13 sinuche »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Tak policzyć, piasta przednia to ok 250-300g  - dynamo 500g. Zwiększona waga roweru o 200g.
Dobra przednia piasta to waży 100-150g, a nie żadne 300g. Dynamo wysokiej klasy waży ok. 400g, więc jest ok. 300g różnicy.

Aczkolwiek w przypadku dłuższej trasy to i tak wyjdzie wagowo mniej niż system 2-3 ciężkich powerbanków i ładowarka, tyle że wydajność sporo mniejsza,

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ja piszę o swoich piastach i dynamach (które mam zważone), a nie o jakichś super/hiper konstrukcjach.
W ten sposób patrząc powinno się super lekkie akumulatory (jakie mam w aparacie foto) zastosować do porównania.

Porównuję realne/stanandardowe wyposażenie/części.

Powerbank swoje waży (taki 20000mah - ok. 300g+), to już jest ta różnica pomiędzy dynamem a zwykłą piastą.
Tak że, z tym dynamem to jest chyba optymalne (wagowo)  rozwiązanie - można mieć światło i podładować telefon za darmo (no, kilka watów ekstra obciążenia :))

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Ja piszę o swoich piastach i dynamach (które mam zważone), a nie o jakichś super/hiper konstrukcjach.
W ten sposób patrząc powinno się super lekkie akumulatory (jakie mam w aparacie foto) zastosować do porównania.

Porównuję realne/stanandardowe wyposażenie/części.

Ale przednia piasta ważąca pod 150g to nie jest żaden wielki wypas, żadna super konstrukcja, za 100zł to kupisz. Przednia piasta jest tak prosta konstrukcyjnie, że nie ma tu drastycznych różnic pomiędzy tymi najdroższymi a tymi tanimi i wagi też aż tak wiele się nie zbije. Nie wiem co za cudo masz ważące 300g, to już jest straszny grzmot, albo coś pokręciłeś z tą wagą.

I mylisz się też z akumulatorami - tu również nie ma różnic wagowych. Za wyższą cenę masz lepsze ogniwa o większej realnej pojemności, ale waży to tyle samo co ogniwa czy powerbanki byle jakie.

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Dynomo zostaje takie jaki jest w piaście :)
Opony kupione, siodełko kupione,  zostały gripy i amortyzator Suntour CR8 V-brake 28, na co go wymienić co jest sztywnym dość przyzwoitym lekkim widelcem? Czy jest jakaś tabela zamiennników jeśli chodzi o profil widelca? Bo nie chciałbym aby rower zanurkował mocno w dół tym bardziej że trzeba będzie lampkę wymienić bo obecna oryginalna do Treka nie ma możliwości regulacji góra/dół.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Każdy sztywny wideł będzie lżejszy i lepiej jeździł  ;)

Ale odchudzenie roweru gripami - to mnie rozwaliło  ;D ;D ;D

piechucki

• Gość
Każdy sztywny wideł będzie (...) lepiej jeździł  ;)
Zależy kto i co uznaje za "lepiej jeździł"? Lżejszy będzie na pewno, ale czy poprawi to komfort jazdy? Ja po przejechaniu okolic Nowej Pasłęki po kilkunastu kilometrach "jumbo" najpodlejszego amora bym ozłocił ... :)

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Źle przeczytałeś gripy mam do wymiany bo są przetarte i kleją się.

@piechucki: Chęnie wymienię się samortyzatorem za sztywny widelec, chcesz? :)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Dobra przednia piasta to waży 100-150g, a nie żadne 300g. Dynamo wysokiej klasy waży ok. 400g, więc jest ok. 300g różnicy.

Aczkolwiek w przypadku dłuższej trasy to i tak wyjdzie wagowo mniej niż system 2-3 ciężkich powerbanków i ładowarka, tyle że wydajność sporo mniejsza,

Racja 250g. Ale zdecydowanie warte tej wagi.

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
Zależy kto i co uznaje za "lepiej jeździł"? Lżejszy będzie na pewno, ale czy poprawi to komfort jazdy?

100 % zgody , na moje 3 rowery tylko jeden ma amora - znam granice  ;)

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
Źle przeczytałeś gripy mam do wymiany bo są przetarte i kleją się.

Ufff, czyli jednak coś ze mną nie tak  ;D Gripy to jak sidełko , bardzo indywidualna sprawa imho.

piechucki

• Gość
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale właśnie po Nowej Pasłęce zapadła decyzja zamiany sztywniaka na fula, a że jestem "starszy pan" ;) to od 4 lat plany wprowadziłem w życie. Nie jeżdżę dużo, ale za to wygodnie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe

To widzę, że się jednak przekonałeś, bo długo byłeś przecież wrogiem dynama :P
To jednak daje tę niezależność, a przy dobrej jakości dynamie opory są pomijalne.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019

To widzę, że się jednak przekonałeś, bo długo byłeś przecież wrogiem dynama :P
To jednak daje tę niezależność, a przy dobrej jakości dynamie opory są pomijalne.

Jak ktoś jeździ po nocach i raz spróbuje, to nie będzie chciał inaczej. Jak to mówią inni rowerzyści których mijam - świeci jak samochód.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum