A jeśli chodzi o dynamo, to nawet średnie dynamo zwiększa wagę koła o 150g. Ale warto pamiętać, że zmniejsza wagę zabranych ze sobą ogniw, z których każde waży 50g. Do tego ładowarki itp., więc w końcowym rachunku może się okazać, że jest lżejsze, no ale te tracone watty.....
Tak policzyć, piasta przednia to ok 250-300g - dynamo 500g. Zwiększona waga roweru o 200g.
Ja piszę o swoich piastach i dynamach (które mam zważone), a nie o jakichś super/hiper konstrukcjach.W ten sposób patrząc powinno się super lekkie akumulatory (jakie mam w aparacie foto) zastosować do porównania.Porównuję realne/stanandardowe wyposażenie/części.
Każdy sztywny wideł będzie (...) lepiej jeździł
Ale odchudzenie roweru gripami - to mnie rozwaliło
Cytat: sinuche w 14 Mar 2022, 17:57Tak policzyć, piasta przednia to ok 250-300g - dynamo 500g. Zwiększona waga roweru o 200g.Dobra przednia piasta to waży 100-150g, a nie żadne 300g. Dynamo wysokiej klasy waży ok. 400g, więc jest ok. 300g różnicy.Aczkolwiek w przypadku dłuższej trasy to i tak wyjdzie wagowo mniej niż system 2-3 ciężkich powerbanków i ładowarka, tyle że wydajność sporo mniejsza,
Zależy kto i co uznaje za "lepiej jeździł"? Lżejszy będzie na pewno, ale czy poprawi to komfort jazdy?
Cytat: remik w 14 Mar 2022, 22:02Ale odchudzenie roweru gripami - to mnie rozwaliło Źle przeczytałeś gripy mam do wymiany bo są przetarte i kleją się.@piechucki: Chęnie wymienię się samortyzatorem za sztywny widelec, chcesz?
@piechucki: Chęnie wymienię się samortyzatorem za sztywny widelec, chcesz?
Racja 250g. Ale zdecydowanie warte tej wagi.
Cytat: zly-sze w 14 Mar 2022, 22:14Racja 250g. Ale zdecydowanie warte tej wagi.To widzę, że się jednak przekonałeś, bo długo byłeś przecież wrogiem dynama To jednak daje tę niezależność, a przy dobrej jakości dynamie opory są pomijalne.