Autor Wątek: rower krosowy, XS, 28 cali  (Przeczytany 1178 razy)

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
rower krosowy, XS, 28 cali
« 13 Mar 2022, 22:19 »
hej
czy ktoś mógłby mi polecić rower dla 10 letniej dziewczyny, podstawowe parametry:
- rozmiar XS
- dostępny
- krosowy
- do 4000PLN

proszę o link z subiektywną opinią

dzięki

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: rower krosowy, XS, 28 cali
« 13 Mar 2022, 22:32 »
10 lat i koło 28? Powinno chyba paść pytanie o wzrost kierowniczki oraz sens takiego posunięcia.
Nie znam sytuacji, ale generalnie uważam, że rower powinien być dopasowany do człowieka, a nie odwrotnie.
Zakładam, że są powody do zastosowania takiej strategii. Jestem ciekawy, jakie.
W moim poście nie ma nawet cienia złośliwości, czy powątpiewania.

ed.
Powinienem skasować swój wpis, ale nie chcę wprowadzać zamętu.
Prosisz o podanie propozycji konkretnego modelu roweru, a nie o dyskusję nad sensownością. Masz wiedzę i doświadczenie, więc wiesz, co piszesz. Przepraszam, że się wciąłem.
« Ostatnia zmiana: 13 Mar 2022, 22:43 RS »

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 14 Mar 2022, 06:57 »
Ja jestem na etapie szukania roweru dla 13-latka (152cm wzrostu) i roweru krosowego męskiego raczej nie ma. Damska 15-stka pewnie by się nadała, ale to nie to.
10 lat to rower komunijny. Jeżeli nie koła 24 cale to można znaleźć MTB na kołach 26. Zdażają się tez na 27,5 ale tu już może być problem z przekrokiem. Widziałem też jeden rower na OLX z bardzo małą ramą ale na kołach 29. Z tym, że ja się zastanawiałem czy to się nada dla mojego 13-latka.
Wszystko jednak zależy od wzrostu. Poniżek wzrostu 150cm, raczej nie znajdziesz roweru dorosłego, a poniżej są tylko dziecięce MTB albo miejskie.
Sam mam problem z wyborem bo wiem, że syn zaraz skoczy w górę, ale jego obecny rower na kołach 24 jest zdecydowanie za mały, a ten który teraz kupie zapewne też wystarczy na max 2-3 lata.
P.S.
Za 2 lata Twoja córka będzie miała 15 cm więcej wzrostu i będziesz szukał nowego roweru.
P.P.S.
Giant ma rozmiary XXS w niektórych modelach.

Offline Mężczyzna michalma

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 06.02.2022
« 14 Mar 2022, 07:57 »
https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-san-anselmo-ds2
Wzrost od 150 i niska rama

dostępny tu:
https://www.sportaturistika.sk/Bicykel-mestsky-Marin-San-Anselmo-DS2-Bike-700c-S-BLUE-d424469.htm#googtrans(sk)

kiedyś coś tam od nich zamawiałem i dostarczyli do PL

edit:
zmienili adres:
 :D ;D
Miroslav Kamenár
Sobieskiego 7

34-480 Jablonka, Malopolskie, Poľská republika.
« Ostatnia zmiana: 14 Mar 2022, 08:10 michalma »

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 14 Mar 2022, 10:13 »
Ja jestem na etapie szukania roweru dla 13-latka (152cm wzrostu) i roweru krosowego męskiego raczej nie ma. Damska 15-stka pewnie by się nadała, ale to nie to.

Jeśli w Łodzi to można podjechać do sklepu. Sam tam byłem przed zakupem roweru i bez problemu pojeździłem na kilku rozmiarach przed zakupem po dużym parkingu przed marketem.

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
« 14 Mar 2022, 17:54 »
Razem z żoną córce w 2021 roku kupiliśmy rower górski koła 27,5", rozmiar XS mimo wieku 9 lat wzrost 146 cm (w tym dopiero skończy 10 lat wzrost już 148 cm) Próbne jazdy odbyła (kask, rękawiczki i ochraniacze na kolana/łokcie w razie czego ;)) rok temu i było nieźle, ale już w tym jest zdecydowanie lepiej. Kierownica wraz z siodełkiem minimalnie zaniżona z możliwością w miarę rośnięcia podwyższania. Jest uzbrojony w dodatki tj. lampki przód/tył, licznik, dzwonek, bagażnik, uchwyt na telefon, koszyk, bidon, wozidełko termiczne na kierownicy na drugą butelkę/bidon). Stwierdziliśmy, że po tych co miała koła 16", 20" to odpuściliśmy 24". i od razu skoczyliśmy na 26" próbowaliśmy, przymieraliśmy i stwierdziliśmy, że do 27,5" niewiele brakuje, a można skoncentrować się na najniższej z ram damskich i tak po jeździe zdecydowaliśmy, że będzie rosła z rowerem odpowiednio go dostosowując w regulacjach. Bez sensu kupować często rower, jeśli dziecko rośnie i ciągle będzie za mały.
Niech się nazywa rower przed komunijny, a w zasadzie komunijny, bo w tym roku ;)

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 14 Mar 2022, 22:29 »
młoda dostanie jednak 26 cali woom6, prosty, nieskomplikowany, dopasowany do jej wymiaru. Przy okazji obdarowana ma młodszą siostrę więc rower trochę posłuży. Dzięki za opinie.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 15 Mar 2022, 05:58 »
Zastanów się jeszcze nad modelem Trek Wahoo 26 cali, moja córka obecnie ma ten model ale mniejszy z 24 calowymi kołami, zimą będę kupował 26 cali na przyszły rok bo ten się sprawdził.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 15 Mar 2022, 09:18 »
Warto kupić tego Treka? Szukam 24" dla syna, zależy mi na wadze a z tego co widzę to tylko nieznacznie cięższy od Wahoo a jednak sporo tańszy. Różnica ok. pięciu stów na korzyść Treka.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 15 Mar 2022, 11:50 »
U mnie córka jest zadowolona. Trek Wahoo 24” kupiłem na jesieni w 2020 roku za 1 850 zł. Wagowo jest trochę cięższy od Wooma z takimi samymi kołami. Jednak tu komfort jest dużo lepszy, opony około 2” (w Woom to chyba 1,6”) pozwalają na jazdę po bezdrożach. Córka (rocznik 2012) w zeszłym roku jechała nim na wyprawie około 750 km a dodatkowo miała jeszcze z tylu dwie sakwy i nie narzekała. W całym 2021 przejechała około 1 500 km.

W tym roku też planujemy dłuższy wyjazd na Podlasie. I to w zasadzie byłby koniec jeżeli chodzi o rozmiar. Za rok dostanie Wahoo 26” a ten 24” przejmie syn, który jest młodszy od niej o dwa lata i 3 miesiące.

Ps. Dodam jeszcze jedną rzecz. To kwestia gustu, ale Woom’y mają trochę dziecięce malowanie na co zwróciły uwagę moje dziewczyny. Trek jest bardziej młodzieżowy pod tym względem, ale to jak napisałem nasze osobiste odczucia.

Edit. Sprawdziłem i Woom ma opony 1,5”, Trek ma 1,95”. Zależy gdzie będziecie jeździć, jeżeli głównie po mieście to jest DDR i chodniki to te 1,5” starczy, ale poza miastem na drogach gruntowych może być mało.

Mam dla młodszych dzieciaków modele Woom 3 i 4 (koła odpowiednio 16” i 20”), są lekkie ale to aluminium z jakiego są zrobione ramy jest miękkie, przekręciłem w jednym otwór na błotnik. Te rowery są lekkie i dla małych dzieciaków super, ale coś za coś. Są bardziej podatne na uszkodzenia.
« Ostatnia zmiana: 15 Mar 2022, 12:44 Felek »
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum