Rzecz będzie o latarkach, a raczej o latareczkach.
Poszukuję modelu latarki, którą można będzie przytwierdzić do kasku trytytką i która będzie:
- Oświetleniem awaryjnym na wpadek awarii oświetlenia głównego.
- Oświetleniem na zasadzie czołówki w przypadku awarii roweru.
- "Oglądaczem" przystanków i w ogóle tego co znajduje się po bokach drogi.
- Dodatkowym migającym lekkim światłem oświetleniem zaznaczającym obecność na drodze.
Techniczne założenia:
- Lekkie max 30g
- Na bakterię AAA i na ogniwo tego samego rozmiaru.
- W miarę mocno skupiona wiązka światła.
- Trzy tryby np 5/25/100lm + najlepiej coś co miga.
- IP67/IP68
Obecnie w takiej formie mam lampkę: Olight i3E waży 25g, ale ma tylko jeden tryb 90lm i nie akceptuje ogniw 3,7/4.2 tylko bakterię AAA. Tryb 90lm i czas świecenia jest wystarczający jako oświetlenie awaryjne w przypadku awarii oświetlenia głównego i pozwala spokojnie kontynuować jazdę. Fajnie też sprawdza się w chaszczach. Ale nic poza tym. Potrzebny jest zasadniczo drugi tryb, tak około 25 lm najlepiej też migający, tak żeby to odpalać przy szarówce, gdzie reflektor główny nie jest w ogóle potrzebny, a z grzeczności(niekoniecznie wymagane prawem) wypada już coś zaświecić.
Zacząłem grzebać po sieci i wygrzebałem kilka modeli, ale nie wszystkie mają wszystko co chce. Jeśli znacie podobne urządzenia to podrzućcie modele, może gdzieś coś jest.
Trustfire mini3 AAA 100lm(1h) / 10440 350lm 25g brak trybów.
Olight i3E AAA/90lm/45min 25g brak trybów nie obsługuje ogniw.
Fenix e01 v2 AAA 5lm(25h)/25(5h)/100lm(50min) 25g nie obsługuje ogniw
Fenix e05r 3lm(30h)/25lm(5h)/150lm(55)/400lm(??) 24g Micro-USB, wbudowany aku
Fenix e02r 15lm(6,5h)/200lm(25min) USB-C 25g, wbudowany aku
Jak widać każdej coś brakuje. Szukam po sieci ciekawych konstrukcji, ale już albo trafiam ciągle na te same produkty, albo na jakiś szajs. Znacie macie coś godnego polecenia, co byłoby godne mojego zestawienia?
Druga sprawa, nie wykluczam jakiejś czołówki. Ale tego w sieci jest masa różnych cudów, a na tym to ja się po prostu nie znam. Znacie jakąś czołówkę taką super hiper lekką na bakterię/ogniwa AAA która ma sens? A jakby była ta czołówka naprawdę lekka, świeciła daleko i miała sensowne tryby to mogę przeżyć ładowanie z USB.