Autor Wątek: Regulacja linki docisku hamulca  (Przeczytany 1873 razy)

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Regulacja linki docisku hamulca
« 19 Mar 2022, 12:05 »
Cześć, mam pytanie o hamulce. Czy dźwignię otwarcia/zamknięcia linki hamulca w hamulcach szczękowych dualpiwot szosowych można wykorzystać do regulacji naciągu linki i czy może ona być ustawiona w położeniu "w górę" otwarte. Czy jedynie w opcji "w dół" zamknięte". Bo klocki wycierając się i tak przestawię za jakiś czas w dół zamknię aby naciągnąć linkę.

Klamkomanetki szosowe 105 R7000. Widzę żę linkę hamulca można regulować na 4 sposoby:  naciągiem linki przez śrubę, baryłką przy hamulcu, śrubą wyhylenia kąta klamkomanetek pod łapami i trzpieniem przy pivotach otwarte/zamknięte hamulce góra/dół. Czy ostatni sposób bezwzględnie nie mogę używać do regulacji naciągu a jedynie służy do wyciągnięcia koła? W sumie jak przebite i powietrze zeszło to zawsze wyciągnę koło na oponie 25mm.
« Ostatnia zmiana: 19 Mar 2022, 12:18 5ciastek »

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Odp: Regulacja linki docisku hamulca
« 19 Mar 2022, 12:16 »
Nie musisz trzymać jej skierowanej w dół, ale posiadając niezapieczoną baryłkę i jakiekolwiek umiejętności początkowego jej ustawienia nie widzę sensu aby używać dźwignię do regulacji, zwłaszcza, że jej skok jest dość duży i taka regulacja mogłaby zadziałać jedynie w bardzo specyficznych warunkach. Równie dobrze nie musisz zakładać siodła do jazdy - da się jeździć na stojąco (tym samym odpowiadam na pytanie, które w końcu też się tu pojawi).

Offline Mężczyzna 8850

« 19 Mar 2022, 12:34 »
@Siara_iwj: Regulowałeś kiedykolwiek u siebie skok kąta nacisku pod gumą klamkomanetek, chyba że tego nie masz?
Jak widzę że regulując trzpieniem zapięcia on/off przy pivotach, baryłką naciągu oraz wygodną śrubą pod łapami klamkomantek nie trzeba naciągać linki kombinerkami przy śrubie nikt nie lubi rozszczepionych linek.

« 19 Mar 2022, 13:45 »
Nie wiem co to jest 'skok kąta nacisku'. Pod gumą nie mam żadnej regulacji ani w Sorze ani w Super Recordzie. Do naciągnięcia linki na śrubie używam narzędzia do tego przeznaczonego, nazywanego 'trzecią ręką' (bardziej przydaje się w przerzutkach):

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 19 Mar 2022, 15:03 »
Ja tam zawsze zapominam i często jeżdżę z otwartą. Nic się nie dzieje. Ta dźwigienka jest do opon 28c i większych. Przy 25c jest moim zdaniem zbędna.

Offline Mężczyzna 8850

« 19 Mar 2022, 17:20 »
Zaważyłem że kręcenie tą śrubą w połączeniu z kręceniem baryłką i zatrzaskiem dualpivota daje w terenie lepszą i dokładniejszą regulację hamulca niż szapranie się z dociąganiem linki i jej przytrzymywaniem.

Nie wiem co to jest 'skok kąta nacisku'. Pod gumą nie mam żadnej regulacji ani w Sorze ani w Super Recordzie.

Nie masz regulacji skoku klamkomanetki/kąta nacisku? Naprawdę? :)
 "Regulacja zasięgu - klamkomanetki Shimano 105 ST-5800. Serwis roweru z SzajBajk".  https://www.youtube.com/watch?v=miZIxbWwdIY

Wg poniższego poradnika być może masz coś o czym nie wiesz i/lub nabijasz się z początkującego  którym jestem: https://jadenarowerze.pl/regulacja-zakresu-pracy-klamkomanetki-szosowej-shimano/
Cytat z poradnika:
"Co prawda czynność tę opiszę na przykładzie grupy Shimano Claris R2000, niemniej sposób regulacji jest identyczny również w droższym osprzęcie japońskiego producenta np. Sora R3000, Tiagra 4700, 105 R7000, Ultegra R8000 czy Dura Ace R9100"
« Ostatnia zmiana: 19 Mar 2022, 17:44 5ciastek »

« 19 Mar 2022, 18:17 »
Nie nabijam się, tylko 'skok kąta nacisku' to jest to samo co 'zasięg czerwoności konserwy rybnej' czyli coś co nie znaczy nic. Odległość klamki od kierownicy z tego co wiem reguluję się gumowymi podkładkami w Shimano i plastikowymi wsuwkami w Campie. Innej regulacji tam nie widziałem, pokręteł, itp.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum