Autor Wątek: Wygodnie buty rowerowe do ultra maratonów  (Przeczytany 8298 razy)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Co do dotychczasowych butów, z moimi Mavicami wszystki było okej, chociaż były delikatnie za wąskie na szerokość, poza tym okej.
Sidi , tylko Sidi .  Ale nie z karbonową podeszwą  :P

Sidi to chyba najwęższe buty jakie mierzyłem. Próbowałem wiele marek i Shimano okazało się najwygodniejsze dla mnie.

Offline Mężczyzna Tomek_bikelover

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 08.07.2022
Odświeżę temat żeby nie zakładać nowego wątku. Rozważam zakup butów szosowych. Obecnie jeżdżę na szosie w butach shimano mtb. Przejeździłem już kilka lat ultra w nich, ale no właśnie coś mnie ciągnie do spróbowania.
Zrobiłem mały research i znalazłem buty topowe, które mi się spodobały. 12/12 w skali sztywności shimano. Bylem w sklepie i sprzedawca ma obawy czy takie buty nie byłyby zbyt sztywne na długie dystanse. Przez to mogłoby stać mniej wygodne.
Teraz pytanie do osób, które jeżdżą ultra w butach szosowych sztywnych. Czy podzielacie opinie sprzedawcy ?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Teraz pytanie do osób, które jeżdżą ultra w butach szosowych sztywnych. Czy podzielacie opinie sprzedawcy ?

Ja jeżdżę w najsztywniejszych Specach i daje to spokojnie radę, jeździ tak też dużo ludzi. Ale to sprawa mocno indywidualna, u każdego to wygląda inaczej, więc dopóki sam nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział. Natomiast trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że sztywne buty poza samym rowerem będą sporo mniej wygodne do chodzenia niż te bardziej miękkie.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ja jeżdżę w najsztywniejszych Specach
Szosowych?
Ciągle nie potrafię zrozumieć zalet butów szosowych.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Czy podzielacie opinie sprzedawcy ?
Of jakiegoś czasu również jeżdżę w bardzo sztywnych butach szosowych. Do samej jazdy są bardzo wygodne, jednak każde zejście z roweru i spacer do sklepu, PK itp to udręka. Jednak najgorzej jest jak już się trafi strony podjazd, który trzeba podejść. W takim przypadku musiałem iść na boso. Dlatego na przyszły rok planuję zakup takich samych butów, ale w wersji MTB.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
Zaliczyłem kilkadziesiąt ultra w butach szosowych (Shimano, Sidi) w tym te najdłuższe. Kupiłem gravela na początku roku i co za tym idzie zmieniłem buty na spd i pedały Look X-track ze względu na dość szeroką platformę podparcia. Testowałem buty i pedały na POM 500, a teraz na RAP. Żadnych problemów ze stopami, kolanami. Wygoda niesamowita. To lepsze rozwiązanie niż buty spd-sl. Buty szosowe generują mnóstwo problemów na dłuższych ultra: głownie chodzi o stopy i kolana. Pierwszy raz od lat nie mam żadnych kłopotów po skończeniu długiego ultra. To była bardzo dobra i przemyślana decyzja. W moim przypadku strzał w dziesiątkę.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Ja jeżdżę w najsztywniejszych Specach i daje to spokojnie radę, jeździ tak też dużo ludzi. Ale to sprawa mocno indywidualna, u każdego to wygląda inaczej, więc dopóki sam nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział. Natomiast trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że sztywne buty poza samym rowerem będą sporo mniej wygodne do chodzenia niż te bardziej miękkie.

[/quote]
Czy podzielacie opinie sprzedawcy ?
Of jakiegoś czasu również jeżdżę w bardzo sztywnych butach szosowych. Do samej jazdy są bardzo wygodne, jednak każde zejście z roweru i spacer do sklepu, PK itp to udręka. Jednak najgorzej jest jak już się trafi strony podjazd, który trzeba podejść. W takim przypadku musiałem iść na boso. Dlatego na przyszły rok planuję zakup takich samych butów, ale w wersji MTB.

Dziękuję za odpowiedzi :)
Zdaję sobie sprawę, że chodzenie w tych butach jest utrudnione.
Generalnie czy różnica w jeździe w butach szosowych jest mocno zauważalna ? Bo z drugiej strony jeśli mam wydać tysiąc złotych i nie odczuje zbyt dużej różnicy w jeździe to chyba lepiej zainwestować pieniądze w coś innego.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ja tam nie poczułem żadnej wielkiej różnicy w butach szosowych, więc wybrałem te MTB bo są sporo wygodniejsze.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Ja też mam buty MTB Lake. Najtwardsza możliwa podeszwa i wszystko gra. Nie widzę różnicy do bloków szosowych.

Dzięki chłopaki za pomoc 😊

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum