Autor Wątek: spinka  (Przeczytany 9266 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: spinka
« 1 Kwi 2022, 09:12 »
Hmm, ja mam zupełnie inne doświadczenia ze spinkami jeśli chodzi o wytrzymałość na ścieranie - miejsce w którym łańcuch wyciąga się u mnie najbardziej jest właśnie spinka i kiedy wsadzę przymiar tak, że przechodzi przez nią to tam zaczyna wpadać zawsze w pierwszej kolejności.

To że spinka nie trzymie wymiaru, to inny temat, najprawdopodobniej są fabrycznie wykonane jako luźniejsze, by łatwiej się spinało/rozpinało.
Ale zużycie pinów spinek (mam cała kolekcję starych) jest minimalne. Ścieraja się tylko blaszki a to nie ma wielkiego znaczenia.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 1 Kwi 2022, 09:57 »
Po zapięciu spinka ma wymiar jaki ma mieć, nie ma luzu, w każdym razie tak mam w spinkach KMC, które stosuję, ale podczas używania wyciąga się najpierw i zawsze na spince miarka wpada mi pierwsza.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 1 Kwi 2022, 10:01 »
Spinki mam Shimano, Sram, Campagnolo, KMC i zawsze używam wielokrotnie i nigdy nie wyrzuciłem żadnej a łańcuch zawsze na spinkę i nigdy sie nie rozpiął.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 1 Kwi 2022, 10:02 »
Fakt, pokusę mam straszną z tym związaną :P

W sumie, to można wozić dwa piny. Pewnie i z pół grama albo i cały gram lżej będzie, czyli zgodnie z doktryną.

Sorki, co innego myślałem, co innego napisałem  ;)
Do 12s właśnie pinów nie robią, są tylko spinki.

Gorzej.

Jednak widzę są łańcuchy z pinem do 12s firmy Sram. Kosztują jednak  :o 666 PLNów.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Kwi 2022, 12:08 »
Spinki mam Shimano, Sram, Campagnolo, KMC i zawsze używam wielokrotnie i nigdy nie wyrzuciłem żadnej a łańcuch zawsze na spinkę i nigdy sie nie rozpiął.
Ja co prawda nie mam aż takiego przeglądu marek, bo używałem tylko KMC i Wippermana, ale też nigdy mi się nic złego ze spinką nie stało.
Co do zasady spinkę wymieniam razem z łańcuchem, starą pozostawiając na wypadek "W".

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 1 Kwi 2022, 13:07 »
A te piny (strasznie drogie, tez widziałem na Ale :)) to do czego służą?
Nowe łańcuchy bez pinów sprzedają?
Czy jako rezerwa, jak się zerwie/rozkuje  łańcuch.
A to nie można starym pinem skuć?

Takie lamerskie pytanie, ale zawsze używałem spinek

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 1 Kwi 2022, 13:08 »
Mnie się udało zerwać ze trzy spinki "KMC". Żywotność 200-300 km. Tylko były to spinki z niepewnego źródła. Od tego czasu nie kupuję byle gdzie.

Jeszcze co do wielorazowości. Widoczna różnica w działaniu Connex i reszty spinek, które faktycznie się spinają - wymagają pokonania pewnego oporu. O ile mnie pamięć nie myli, to widziałem w instrukcji, że spinkę można spiąć i rozpiąć kilka razy. Connex nie wymaga do spinania i rozpinania użycia siły, więc nic się nie ściera, a samo spinanie i rozpinanie nie ma wpływu na zużycie.

A te piny (strasznie drogie, tez widziałem na Ali :)) to do czego służą?
Nowe łańcuchy bez pinów sprzedają?
Czy jako rezerwa, jak się zerwie/rozkuje  łańcuch.
A to nie można starym pinem skuć?

Takie lamerskie pytanie, ale zawsze używałem spinek
Ja kiedyś próbowałem chyba spinać ponownie łańcuch 10-rz. To był pierwszy i ostatni raz.
« Ostatnia zmiana: 1 Kwi 2022, 13:32 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 1 Kwi 2022, 13:28 »
Ja nigdy nie zerwałem spinki, a używam ich od lat we wszystkich swoich rowerach, kmc, sram, shimano 9s, 11s, 12s. Czasem były rozpinane do zdjęcia łańcucha aby go wyczyścić i zakładane ponownie.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 15 Kwi 2022, 13:03 »
Kiedyś używałem pinów, ale jak na nowym łańcuchy źle wprasowałem pin to dałem sobie z pinami spokój i przesiadłem na spinki gdzie nie ma ryzyka złego spięcia.
Przeważnie używałem spinek SRAMa, ale ostatnio kupiłem łańcuch Connexa i tu spinka jest zdecydowanie najlepsza ze wszystkich które używałem. Spina i rozpina się bez narzędzi. Trzeba tylko przeczytać instrukcję, bo spina się inaczej niż inne spinki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum