Autor Wątek: Jaki namiot wybrać  (Przeczytany 16881 razy)

Offline Mężczyzna Baloni

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.10.2016
Jaki namiot wybrać
« 7 Kwi 2022, 21:30 »
Witam
Wybieram namiot na tygodniowe i 2 tygodniowe wyjazdy.Jedna osoba+ 4sakwy, budżet 1200
Moje typy :
Namiot Fjord Nansen Veig II
NAMIOT ROBENS STARLIGHT 2

Co byście wybrali ? Może co innego polecacie ?

Offline Mężczyzna Yobi

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.03.2019
Odp: Jaki namiot wybrać
« 7 Kwi 2022, 22:38 »
A co powiesz na Fjord Nansen Rekvik IING ? Ta sama konstrukcja co sierra z tej samej firmy, sprawdzony przez wielu.
https://fjordnansen.pl/katalog/namiot-rekvik-ii-235-kg/
Cena katalogowa trochę przekracza Twój budżet ale te namioty sprzedają się w sezonie za mniejsze pieniądze około 1200.
Trzeba uważać bo są dwa modele jeden stary drugi nowy z oznaczeniem NG (nowa generacja).
Są tam małe zmiany w sumie chyba trzy tylko. Kaptury do których wkłada się stelaż są krótsze co ułatwia jego rozkładanie, poprawione jest okienko z wentylacją że można je zamknąć i w nowej generacji jest inny pokrowiec który łatwiej skompresować i namiot po spakowaniu jest mniejszy niż poprzedni model. W każdym razie starszy model był tańszy i  kosztował poniżej 1100 w zeszłym sezonie.

Co fajnego jest w tym namiocie?
Konstrukcja jest super jak dla mnie bo
1) Namiot można rozbić w ulewę "bezstresowo". Ponieważ rozkładasz go w kolejności Tropik i podpinasz od środka namiot. Więc namiot Ci nie zmoknie podczas tej operacji.
2) Jest to iglo z dwoma przedsionkami i z dwoma wejściami wiec do jednego na upartego można wsadzić rower np gravel. Jak wyciągniesz koło to cały go schowasz robiłem tak kiedy okolica była nie ciekawa żeby się wyspać. Koło oczywiście też do przedsionka.
3) Ten namiot jest lekki i mały po złożeniu (skompresowaniu)
4) W sumie można go rozłożyć bz użycia szpilek np na skałach w awaryjnych sytuacjach sprawdziłem to w sierra a to ta sama konstrukcja.
a wady
Wadą może być jasny kolor jeśli będziesz chciał się ukryć. Ale jasny kolor może być też plusem bo nie przejedzie Cię kombajn jest szansa że Cie kierowca zobaczy.
Podobno deszcz wpada do środka kiedy wieje wiatr no ale w NG to poprawili.

Oczywiście są inne namioty lżejsze mniejsze ale co Kto lubi, generalnie ja uważam że spanie jest bardzo ważne na wyprawie zwłaszcza tych dłuższych wiec warto namiot dopasować do swoich potrzeb.
a nie które sklepy oferują wypożyczenie więc można go sobie wypróbować przed zakupem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 7 Kwi 2022, 23:00 »
Miałem ładnych parę lat Fjorda , nie Sierrę tylko ten model z aluminiowym stelażem (ni cholery nie pamiętam nazwy), ale wymiary te same. Miałem bo się po prostu rozkleiły szwy ze starości po 10 latach, ale bardzo go lubiłem.

Nie umiem sobie tylko wyobrazić jak można w takim przedsionku umieścić rower, nawet bez przedniego koła. Ni cholery.
Jak to zrobiłeś?
Masz jakąś fotkę?

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 8 Kwi 2022, 07:22 »
Mam Rekvika III NG. W zeszłym roku kupiłem go za nieco ponad 1200.
Sypialnia może być podpięta cały czas, więc aby rozłożyć namiot wystarczy włożyć stelaż i gotowe.
Ze zmian w NG to oprócz tych wymienionych przez Yobi to jeszcze są nieco wygodniejsze zapięcia do trzymania zrolowanego wejścia.
Natomiast wg mnie wadą tych namiotów jest ich konstrukcja iglo, przez którą ściany są dość mocno pochylone. Wspomnianego Rekvika III kupiłem dla 2 dzieciaków i szału z miejscem w środku nie ma.
Gdybym szukał czegoś na jedną osobę w tym budżecie, to chyba wybrałbym FJ Tordis II lub podobną konstrukcję (niekoniecznie wersje UL czyli Tromvik bo już jest inny system rozkładania). Coś co ma bardziej pionowe ścianki które robią różnicę przestrzeni pomimo małej powierzchni podłogi.
P.S.
Z tego co pamiętam, to w Tordisie i podobnych, ludzie narzekali na zamek przedsionka. Jest on w najdalszym punkcie tropiku więc trudno go sięgnąć. Zwróć uwagę, że np. w Rekviku, zamek jest już z boku przedsionka a nie pośrodku i można go otworzyć nie wychylając się za bardzo z sypialni.
P.P.S.
Ja też nie wyobrażam sobie całego roweru w przedsionku Rekvika II. Dzieciakom ledwo się tam buty mieściły :)

Offline Mężczyzna Baloni

« 8 Kwi 2022, 16:19 »
Czyli widzicie tylko namioty FN, a co Robens ? Parametry ,wielkość ,cena , zewnętrzny stelaż zdecydowanie wypada lepiej ......

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 8 Kwi 2022, 16:31 »
Skoro wiesz lepiej... Nie jest samonośny, dopóki nie zacząłem nocować w dziwnych miejscach - nie wiedziałem, jaka to ważna cecha. No i zerknąłem na cenę, jednak przekracza 1200.

Offline Mężczyzna Baloni

« 8 Kwi 2022, 17:05 »
Skoro wiesz lepiej... Nie jest samonośny, dopóki nie zacząłem nocować w dziwnych miejscach - nie wiedziałem, jaka to ważna cecha. No i zerknąłem na cenę, jednak przekracza 1200.

Właśnie nie wiem lepiej, tylko wszyscy odpowiadali na temat FN a robens wygląda przyzwoicie
A co do ceny słabo zerkasz😉

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 8 Kwi 2022, 17:14 »
Czyli widzicie tylko namioty FN, a co Robens ? Parametry ,wielkość ,cena , zewnętrzny stelaż zdecydowanie wypada lepiej ......

Robens... Tego typu konstrukcje do wielu osób nie przemawiają z powodu konieczności bardzo solidnego mocowania i napięcia odciągów. Na luźniejszym podłożu (las, ściółka, piasek) jest z tym spory kłopot.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 8 Kwi 2022, 18:34 »
Na zwartym typu beton, skała, ubita na kamień gleba - też.
Ja doceniłem namioty kopułowe nie musząc rozwijać odciągów czy to z racji zmroku czy zmęczenia.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 8 Kwi 2022, 18:40 »
Samonośność namiotu to wielka zaleta. Nie wyobrażam sobie rozbijania namiotu z odciągami.
Mam typowy igloo i z reguły stoi sam, tylko przy wielkich wiatrach stabilizuję go odciągami.
Brak odciągów to spory zysk czasowy przo rozbijaniu i zwijaniu, no i namiot stoi na każdym podłożu.

Obecnie, zastanawiam się nad zmianą namiotu na taki z stelażem w kształcie trójkąta (trzy punkty podparcia.
Widzę w tym przewagę nad klasycznym iglakiem, Jest większy przedsionek i ściany namiotu sa bardziej pionowe - więcej miejsca wewnątrz.

Offline Mężczyzna qbab

« 8 Kwi 2022, 19:09 »
Czyli widzicie tylko namioty FN, a co Robens ?

Mam też (właściwie to namiot żony z czasów panieńskich) i polecam Marabuta. Kiedyś to był Komodo teraz Poligon wygląda niemal identycznie.
http://images3.fotosik.pl/60/77tlv2x7s7widtq2.jpg
https://namioty.marabut.com/namioty,namiot-biwakowy-poligon-2-osobowy-alu,23.html
Ciężkawy jak na dzisiejsze standardy, ale na pewno solidny. Ma swoje wady oczywiście ale jest samonośny i wystarczająco duży na jedna osobę. Nam wystarczał na dwie osoby z plecakami. Jest mały i jest samonośny więc wszędzie znajdzie się dla niego miejsce. Bardzo szybko się rozstawia i można go najpierw rozstawić, a później szukać dla niego miejsca.

Ten Robens wg mnie jest słaby, zwłaszcza z powodu dużej ilości koniecznych odciągów.

Prędzej poszedłbym w budżetowy namiot z Deca lub Naturehike.

To jest też fajna samonośna konstrukcja (dość pionowe ścianki sypialni, fajny przedsionek i całkowicie samonośny), ale chyba już niedostępny:
https://www.terra-nova.co.uk/products/southern-cross-1-tent/

Offline Mężczyzna Baloni

« 8 Kwi 2022, 19:53 »
Czyli widzicie tylko namioty FN, a co Robens ?

Mam też (właściwie to namiot żony z czasów panieńskich) i polecam Marabuta. Kiedyś to był Komodo teraz Poligon wygląda niemal identycznie.
http://images3.fotosik.pl/60/77tlv2x7s7widtq2.jpg
https://namioty.marabut.com/namioty,namiot-biwakowy-poligon-2-osobowy-alu,23.html
Ciężkawy jak na dzisiejsze standardy, ale na pewno solidny. Ma swoje wady oczywiście ale jest samonośny i wystarczająco duży na jedna osobę. Nam wystarczał na dwie osoby z plecakami. Jest mały i jest samonośny więc wszędzie znajdzie się dla niego miejsce. Bardzo szybko się rozstawia i można go najpierw rozstawić, a później szukać dla niego miejsca.

Ten Robens wg mnie jest słaby, zwłaszcza z powodu dużej ilości koniecznych odciągów.

Prędzej poszedłbym w budżetowy namiot z Deca lub Naturehike.

To jest też fajna samonośna konstrukcja (dość pionowe ścianki sypialni, fajny przedsionek i całkowicie samonośny), ale chyba już niedostępny:
https://www.terra-nova.co.uk/products/southern-cross-1-tent/

Offline Mężczyzna Baloni

« 8 Kwi 2022, 19:54 »
Ten Poligon 2 ciekawy namiot czyli jakie ma wady ?

Sam je dostrzegłem, przy moim wzroście 186 .... odpada
« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2022, 20:25 Baloni »

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 8 Kwi 2022, 19:58 »
Obecnie, zastanawiam się nad zmianą namiotu na taki z stelażem w kształcie trójkąta (trzy punkty podparcia. Widzę w tym przewagę nad klasycznym iglakiem, Jest większy przedsionek i ściany namiotu sa bardziej pionowe - więcej miejsca wewnątrz.
Mógłbyś pokazać jakiś przykład?

Offline Mężczyzna qbab

« 8 Kwi 2022, 20:17 »
Ten Poligon 2 ciekawy namiot czyli jakie ma wady ?
Napisze na podstawie mojego ponad 20-letniego Komodo, Poligona na żywo nie widziałem:
Jedno wejście.
Jest dość ciężki jak na swój rozmiar (ale materiały są solidne).
Ściany są dość pochyłe (jak w każdym iglo).
Brak przedsionka (w większości namiotów przedsionek wymaga odciągu, ale akurat ten Terra nova, który podlinkowałem wcześniej, nie wymaga).
Woda może wlatywać do środka przy wchodzeniu do namiotu podczas deszczu (zamek tropiku jest nad sypialnią).

P.S.
Zaletą jest za to serwis, kilka lat temu wysłałem ten namiot do Marabuta na naprawę zamka, namiot miał już wtedy kilkanaście lat i nie było problemu z naprawą (odpłatna, ale nie drogo, chyba 50zł za wymianę). Z innych mankamentów, które namiot ma obecnie to odklejająca i krusząca się taśma na szwach oraz zapach stęchlizny. Wady te jednak wynikają raczej z naszego zaniedbania.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum