Autor Wątek: Gravel.  (Przeczytany 4204 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Gravel.
« 15 Kwi 2022, 23:14 »
Zbieram się do kupna gravela, który ma mi zastąpić wysłużonego crossa i służyć do wszystkiego.

Co potrzebuję? Hamulce hydrauliczne, sztywne osie, widelec carbon, napęd raczej 2x10 niż 1x11. Koniecznie miejsce na pełne błotniki i możliwość wsadzenia jak najszerszej opony. Na co dzień dojazdy do pracy po Poznaniu (+-30km), poza tym targanie przyczepki lub fotelika, wycieczki i wyprawy rodzinne. Jak tylko będzie czas to sakwy i przed siebie samemu, chciałbym pojeździć po górach ale wiadomo, że bez nie wiadomo jakiego terenu bo to nie ten typ roweru. Może skuszę się na bikepacking.

Wiem jakie są czasy i jak kształtuje się rowerowy świat obecnie ale spróbować warto. Może być nowy, może być używka, nie ma znaczenia.

Poczytałem, pooglądałem i Romet Aspre 2 jest polecany jako ok jakość/cena. Więc niech będzie on wyznacznikiem tego co warto a co nie dla moich potrzeb. Do czego warto obecnie dołożyć, żeby nie żałować a co zupełnie pominąć. Generalnie gravele są na topie więc cena też, zdaje sobie z tego sprawę. Budżet mam max 10tys i tej granicy nie przekroczę a zdecydowanie lepiej będę się czuł wydając połowę tej kwoty a resztę podczas wyjazdów na dobre jedzenie.

Marka nie ma dla mnie znaczenia, Romet, Kross, Rondo, czy też inna Loca to dla mnie tylko napis i nic więcej. Malowanie ramy już bardziej istotne, taki np. MARIN Gestalt X11 700C to kolory ma dla mnie genialne ;)

Wzrost 183, przekrok 84. Ktoś pomoże?

No chyba, że jednak jakiś lekki mtb z mocowaniami pod bagażnik. Są takie? Ale to tylko jak się komuś zechce od razu offtop robić w temacie ;)
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna michalma

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 06.02.2022
Odp: Gravel.
« 16 Kwi 2022, 07:35 »
Jak Ci się podoba Marin to po co się dalej zastanawiać? Jeśli masz dostępną sztukę w Twoim rozmiarze to bierz i tyle.

A zapomniałem. Rozmiar. Brałbym 56 na Twoim miejscu

Offline Mężczyzna rmk

« 16 Kwi 2022, 09:43 »
To, że malowanie Marina mi się podoba to nie znaczy, że uważam go za rower idealny. Regulowana sztyca, którą tam wstawili jest mi zupełnie zbędna a to już ok. 600zł. Poza tym jego cena jest praktycznie w górnym limicie mojego budżetu i nie jestem pewien czy jest on tyle wart w stosunku jakość/cena. Po to założyłem ten temat aby bardziej obeznani w temacie mi doradzili. Poza tym, każdą ramę mogę pomalować pod siebie ;)

Offline Mężczyzna michalma

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 06.02.2022
« 17 Kwi 2022, 07:50 »
Regulowana sztyca, którą tam wstawili jest mi zupełnie zbędna a to już ok. 600zł.
Sztyce zawsze można sprzedać.
Poza tym jego cena jest praktycznie w górnym limicie mojego budżetu i nie jestem pewien czy jest on tyle wart w stosunku jakość/cena.
Kwestia indywidualna, ja wole dopłacić jeśli miałbym się targać z myślami potem a co by było...
(...)Poza tym, każdą ramę mogę pomalować pod siebie ;)
Moje marzenie ;) ale jakoś brak czasu żeby się zabrać choć za szukanie odpowiedniej firmy, potem za rozbieranie, składanie itd.

https://www.romet.pl/Rower,ASPRE_2,10,817,818,15674,2022.html
To naprawdę niezły rower jakość/cena. Jeśli Ci się wizualnie podoba i go gdzieś znajdziesz to bierz. Choć pewnie jeśli się pojawi ponownie to cena producenta skoczy w górę...

https://kross.eu/pl/rowery/gravel/esker-6-0-czarny-szary-polysk
Wolałbym go dla samych kół i opieki gwarancyjnej.

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-ridley-kanzo-a-grx-pd26653/?v_Id=167582
Przede wszystkim JEST. No i podoba się dla mnie, ale to ja. Mocowania, miejsce na opony, pełna grupa. Jedynie pozycja może Ci nie leżeć. Ridley oferuje możliwość konfiguracji na ich stronie.

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-rondo-ruut-al1-2x-pd30516/

Generalnie takie czasy że z tym co napisałeś cena 7-9 tysięcy za nowy aluminiowy 2x10 (wyjątek Romet - jeśli znajdziesz). Jeśli umiesz kupić, lub masz kogoś kto umie kupić używany to bierz używkę. Zawsze można coś trafić, choć patrząc po ogłoszeniach to powaliło ich z cenami...

Offline Mężczyzna Yobi

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.03.2019
« 17 Kwi 2022, 22:44 »
Witam
A może ten Ci spasuje?
https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-nicasio-2

Ja mam go właśnie, co prawda starszy model ale nie ma zmian w stosunku do tego modelu z roku 2022. Jedynie kolor jest inny.
Rama stalowa CrMo z mocowaniami pod bagażniki te tradycyjne czyli gwinty w ramie nie jakieś adaptery. (tył i przód)
Napęd 2x10 taki jaki piszesz że chcesz do tego hydraulika i prześwit szeroki na opony.
Zresztą wszytko pisze w specyfikacji.

Mam trzy zestawy opon do niego i dwa zestawy napędu tzn korbę (zębatki)+ łańcuch z kasetą.
Bo napęd jest twardy więc do jazdy pod górę z sakwami będzie ciężko więc mam jeszcze korbę 46x30 w sumie zębatki na podmianę. Jeszcze ich nie używałem bo nie było okazji śmigam bike-packingowo ostatnio.
Dokumentacja tego napędu przewiduje taką konfiguracje. A jeszcze wsadziłem sztyce regulowaną na wyprawy w tereny pozbawione asfaltu. Rower jest sztywny więc raczej największa przyjemność z jazdy jest po asfalcie.
Ja w inne trasy raczej biorę treking
W sumie jestem z tego roweru zadowolony więc mogę go polecić jako użytkownik.
Lubię na tym rowerze jeździć.
Marin inaczej niż inne firmy ma kolekcję 2 letnią. Coś zmienia w danym modelu ale co dwa lata nie co rok.
Tak przy okazji...
Jeszcze można do niego łatwo dokupić z innej firmy bo Marin nie produkuje - błotniki które będa pasować a nie będą szpecić.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2022, 22:53 Yobi »

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 19 Kwi 2022, 10:53 »
Nie podpowiem co dobre, bo sam dopiero się czaję na gravela.
Mi w oko bardzo wpadł ten:
https://www.canyon.com/pl-pl/gravel-bikes/bike-packing/grizl/al/grizl-7/2709.html?dwvar_2709_pv_rahmenfarbe=GN

Offline Mężczyzna rmk

« 8 Cze 2022, 23:01 »
Skłaniam się jednak ku MTB 29" z mocowaniem na bagażnik niż ku gravelom. Mała dostępność, wysokie ceny spowodowane modą i to, że gravel byłby tylko nowszą wersją mojego crossa powodują, że jednak odpuszczam ten temat. Miałem okazje trochę pojeździć na gravelu właśnie i nie zyskałbym na tyle, żeby się na niego decydować.

Jeśli więc można to podzielcie się info, jakie ramy mtb mają mocowania pod bagażnik i na co generalnie zwracać uwagę biorąc pod uwagę zastosowanie takie jakie napisałem na początku.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 9 Cze 2022, 09:00 »
Z moich doświadczeń  wynika,a jeżdżę z barankiem w gravelu i z prostą kierownicą też to niezależnie od tego czy rower się nazywa modnie dziś gravel to zaletą tych jest:
- kierownica baranek umożliwia wiele fajnych i zróżnicowanych pozycji w stosunku do prostej bardzo to doceniam na dłuższych trasach, zwłaszcza nudnych prostych
- jest szybszy bo mniejszy opór stawiasz, jazda pod wiatr jest szybsza
wynika więc, że się mniej męczę w trasie łatwej, gravelowej, nudnej, szosowej i w nietrudynym terenie

Zasadniczo widzę te 2 zalety, bo reszta to już przyzwyczajenia a w niektórych tematach wady np:
- węższa na ogól, więc jak chcesz coś wozić uprząż to mniej miejsca
-  klamkomanetki tzw szosowe są dużo droższe (awarie itp.)
- gorsze hamowanie w trudnym terenie i nieco gorsza stabilność ale mowa o trudnym terenie
- w razie upadku roweru większa podatność na uszkodzenie klamkomanetek
- jak jadę z dzieckiem obok i chcę go złapać i wyhamować to pewniej się czuję przy kierownicy prostej

Mimo tych wad jak nie będę już jeździł z małym dzieckiem to i tak myśle o kupnie szerszej kierownicy typu baranek (do tego roweru z prostą kierownicą) i sprawdzeniu jak jest gdy jest szersza, bo zwyczajnie jest więcej pozycji co mi się podoba.

Offline Mężczyzna rmk

« 9 Cze 2022, 11:16 »
Dzięki Jurek za wpis. Przez najbliższe kilka lat większość z moich jazd będzie z dzieciakami a, że na szosę ich nie dam to ciągnie nas w teren stąd też mtb. Zgadzam się z wszystkim co napisałeś i mnogość chwytów baranka jest super ale biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw niestety na chwilę obecną zostanę przy prostej kierownicy i mtb. To co miałbym objechać gravelem, ze spokojem objadę crossem a 29" i szerokie opony pozwolą mi pojeździć tam gdzie dotychczas nie wjeżdżałem.

TOUGHROAD SLR 1 w zasadzie chyba zamknąłby dla mnie temat choć mając teraz crossa ze sztywnym widłem chciałbym mieć amor z przodu.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 9 Cze 2022, 12:00 »
Ja w mtb zainstalowałem rogi. Takie najzwyklejsze.
https://allegro.pl/oferta/czarne-rogi-rowerowe-alu-wkladane-12230509939

Owinąłem je owijka szosową i super. Nadgarstki są zadowolone

Offline Mężczyzna rmk

« 9 Cze 2022, 12:38 »
Chwyty mam Ergon Gp4, dla mnie ideał i nie potrzebuję nic innego do prostej kierownicy.

Offline Mężczyzna kinioo

• Miasto: Stevenage
  • Na forum od: 28.08.2018
« 16 Wrz 2022, 15:11 »
Może coś takiego (ale to jest 1 x 11):

https://www.gooutdoors.co.uk/16185429/polygon-bend-r5-gravel-bike-16185429/?istCompanyId=c2ec8a5d-93c1-4850-a97a-f4d89d7c99c8&istFeedId=2755fba0-7dfe-46a9-bfd0-09b37aed8b93&istItemId=piatlimip&istBid=t&gclid=Cj0KCQjwvZCZBhCiARIsAPXbajsHR1a5WiGzGvYMDGwWXs7m_t_ciXDXqlccn-8ZgBdw-Y9L5Xo6A4kaApB2EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

tutaj więcej:

https://www.polygonbikes.com/bend-r5/

Tak sobie przeglądam gravelki do bikepackngu z troszkę wygodniejszą pozycją i ten mi wpadł w oko - osprzętowo bije rywali na głowę w tym przedziale.

650Bx47C and 700X40C

Nie widzę wagi tylko...

EDIT 1:
Znalazłem: 13,2kg...trochę sporo :(

EDIT 2:
tutaj, koleś pisze, że rozmiar M bez pedałów to 10,86kg...pewnie, jakby sie pozbyć dropper posta to tez by się coś urwało.

https://www.cyclingnews.com/reviews/polygon-bend-r5-gravel-bike-review/
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz 2022, 16:09 kinioo »
Sorki za brak polskich znakow...

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 17 Wrz 2022, 18:16 »
U mnie w KBRze spore wzięcie ma Kross Esker 6.0. Ma go kilka osób, nie ma żadnego niezadowolonego. Pozycja nie jest agresywna, da się włożyć dość szerokie opony, Damian ma chyba 29x2.0 obecnie.

Napęd 11s (ja tam wolę 10s).

Sam nie mam, ale jeździłem i bardzo zacnie się nim jeździ. Awarii nie mieliśmy.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum