Autor Wątek: Na stopę po ściągnięciu butów rowerowych  (Przeczytany 14474 razy)

Offline Mężczyzna michalma

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 06.02.2022
A ja tam już od kilku sezonów mam coś takiego:

https://www.decathlon.pl/p/buty-do-chodzenia-meskie-newfeel-soft-140-mesh/_/R-p-123330?mc=8350864

Lekkie, wytrzymałe i można łazić normalnie.
A jak to znosi moczenie? W sensie jak długo schnie?
Crocsy czy inne "gumiaki" wystarczy wytrzeć, skórzane schną dniami, a te?

Po praniu w pralce (nie wiem już ile razy prane i dalej wyglądają jak nowe) około 3h w temp pokojowej i suche. Jak wlazłem raz do jeziora (temp powietrza ok. 30st) to na nodze wyschło w kilka km marszu. Jak moja Gromowładna się wpieprzyła w potok górski mając je przytroczone do torby na wierzchu to na rowerze wyschły w około 4h przy temp 10-12st powietrza. Ogólnie dużo szybciej niż normalne "adidasy" ale nie ma jak porównać do "przetarcia crocsów". Ale po 16h jazdy zdecydowanie wole założyć te przy robotach obozowych niż crocsy.

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Buty sportowe siateczkowe schną podobnie jak każde inne adidasopodobne. Te badziewia z Decathlonu sa takie samej klasy jak buty sportowe biegowe z Lidla i podobnych marketów. Kosztują ok. 50-70 PLN i przecierają się na zagięciach palców (siateczka) i na pięcie, oraz przód się odkleja. Podobne konstrukcje mają Oasics oraz Nike do biegania (ok. 150-200 PLN) i tak samo się przecierają w tych samych miejscach, u mnie nawet firmowe żadne z nich nie wytrzymały więcej niż 1.5 roku (średnia z roku to ok 12 tys.kroków dziennie) i niestety lądują w koszu przed upływem gwrancji. W mojej ocenie na wyjazdy jako zapas po zejściu z SPD są za cieżkie i za duże, ale jako jedyne na platformy OK.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwi 2022, 19:19 8850 »

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
W Decathlonie są sandały biwakowe, 89 zł.

jendrzych

• Gość
Sandałki barefoot z Deca robią robotę.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Sandałki z odkrytymi palcami robią robotę póki nie ma mokrej trawy,

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna 8850

Sandałki z odkrytymi palcami robią robotę póki nie ma mokrej trawy,

NIeprawda, mokre też robi robotę, przejechałem jednorozowo ok. 3.300 km w sandałach firmy Teva (nie zabrałem specjalnie innych butów) na pedałach platformach w tym 3 dni w ulewach z zastosowaniem skarpet neoprenowych tych dla nurków. Ciepłe nogi to była jedyna część mojego ciała mimo że zalane non stop wodą. Obecnie jedno i drugie jest za cieżkie wagowo i objętościowo jako zmiana z butów rowerowych lub jego zamiennik na kiepską porę i w mojej ocenie kompletnie nie nadaje się na wyjazd.

Mam na myśli sandałki na bazę. Sam używam sandałów Keen. Problemem dla mnie jest fakt, że wyjście na mokrą trawę powoduje, ze stopy stają się mokre. Żeby wejść w śpiwór trzeba je suszyć i tak w koło Macieju. Zatem nie postrzegam tego rozwiązania jako idealnego.
Z neoprenowymi skarpetkami mam bardzo złe doświadczenia. Cały dzień jazdy skończył się bardzo niemiłą reakcją uczuleniową/odparzeniową? skóry stóp. Na szczęście się cofnęło jak dostało tlenu i nie było dalszych konsekwencji.

Offline Mężczyzna 8850

@Król Julian: Może coś robisz nie tak? Neopren przypuszczalnie musi być zalany cały czas wodą aby nie było problemu z odparzeniami, ja jechałem 3 dni w deszczu codziennie przez cały dzień i żadnych obtarć, jeśli wysycha, sądzę żę zaczyna ocierać, używałem skapet neoprenowych dla nurków czy myśliwych grubych z pułapu ok. 80 PLN/parę. Mam też piankę neoprenową ubieraną całą na ciało do triathlonu (pułap ok. 600 PLN), gdzie wiele elementów ciała jest narażone na otarcia i dociśnięcia non stop przy płynięciu kraulem, żadnych otarć przy pływaniu w jeziorze.

Problemem nie było obtarcie a rodzaj odparzenia. Może jeszcze kiedyś spróbuję. Na razie stawiam na traperki i ochraniacze.

Offline Mężczyzna 8850

Ktoś używał takiego rozwiązania jako coś na stopę po ściągnięciu butów SPD-SL po całym dniu jazdy? Podobają mi się, waga ok. 40 gram za parę (pytałem sprzedawcy), po ściśnięciu pewno wielkości paczki husteczek do nosa, cena < 20 PLN z przesyłką.

https://pl.aliexpress.com/item/1005003515416398.html

« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2022, 18:33 8850 »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Ultra light to ultra light, nie ma kompromisów: https://pl.aliexpress.com/item/32856518748.html

Offline Mężczyzna 8850

Ultra light to ultra light, nie ma kompromisów: https://pl.aliexpress.com/item/32856518748.html

Widziałem co to zaprezentowałeś już kiedyś, ale chodzi o to że jak idziesz to masz wyglądać jakbyś miał pełnoprawne buty na nogach a nie skarpety czy gołe stopy. Poza tym co pokazałeś to one sa jednorazowe tzn. są podklejane i ten klej wysycha. Wiec do chodzenia na wyjazdach nie przechodzi :).
« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2022, 18:53 8850 »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
masz wyglądać jakbyś miał pełnoprawne buty na nogach a nie skarpety czy gołe stopy

A po co?

Z czego są wykonane te buty z linku @8850

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Wygląda na neopren. Mam cięższą wersję i całkiem fajna opcja na kamieniste i inne 'kanciaste' plaże.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum