Autor Wątek: Pęknięta żyłka w bucie, czym zastąpić  (Przeczytany 2467 razy)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Podczas Pięknego Wschodu (na samym początku, po niecałej godzinie jazdy) pękła mi żyłka spinająca w bucie (profilaktycznie proszę o niekomentowanie w duchu pękającej żyłki innego rodzaju ;)). System BOA-podobny, nazywa się Atop Lacing System. W warunkach bojowych trudne do naprawy ze względu na to, że do rozkręcenia pokrętła potrzebny jest mały imbus 1.3mm (akurat mam taki w zestawie bitów precyzyjnych), więc poradziłem sobie trytytką (w zasadzie dwiema), co miało tę wadę, że na postojach nie zdejmowałem butów, poza tym na koniec mnie już nieźle uciskało. Tak w ogóle, to żyłka, przy próbie podwiązania, pękła w drugim miejscu ;)
Ale do rzeczy.
Czym zastąpić taką żyłkę? Oryginalna to chyba jakaś kevlarowa, ok. 1mm średnicy. Na allegro znalazłem jakiś zestaw naprawczy za całe 37 złotych, ale ja potrzebuję tylko żyłkę, a przecież żyłka nie powinna kosztować więcej, niż 3zł za metr w każdym sklepie z żyłkami ;) Na jakimś angielskim bodajże forum znalazłem informację, że zamiast oryginalnych kevlarowych lepsze są Dyneema, model SK-78 albo nawet SK-99, tylko też nie wiem, gdzie to w PL kupić.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie? A może zwykła żyłka wędkarska (nie wędkuję, nie znam się)? Jakieś metalowe, chociaż mocne, to pewnie zbyt agresywne byłyby i mogły zniszczyć platikowe części wewnątrz zapięcia.
PS. Ten system jest też stosowany w butach firmowanych przez Decathlon (Van Rysel, Rockrider), ale w polskim Deca nie znalazłem żadnych zestawów naprawczych.

Edit: Na allegro znalazłem coś takiego: https://allegro.pl/oferta/tendon-lanex-1-1mm-pes-dyneema-linka-spadochronowa-7638035896 - czy sądzicie, że to się nada? W sumie zakup za cenę przesyłki głównie...
« Ostatnia zmiana: 2 Maj 2022, 16:35 Bubu »

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Kombinowałbym z przyponem stalowym. Idź więc do wędkarskiego sklepu. Długości masz "od groma" i kilka grubości. Są wykonane z cienkiej stalowej linki pokrytej polietylenem albo czymś podobnym.
Myślę, że na miejscu coś dobierzesz bez większych problemów. Dla przykładu masz link
https://www.fishingstore.pl/product-pol-20517-Przypon-stalowy-VIS-VANGEN-50cm-14kg-op-2szt-uniw.html?gclid=CjwKCAjwgr6TBhAGEiwA3aVuIaIU8UeFa95k_uUW4jLSIvA2W_iyrxOfFcgNqGfnG0FKPt4V8F4GdBoCbuAQAvD_BwE
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Wolałbym zostać przy trytytkach, ale mając takie doświadczenie to warto wozić więcej niż 2 sztuki.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Dzięki Kawerna, nie chciałem Cię wywoływać po imieniu (ksywce, bardziej precyzyjnie), ale liczyłem na Twoją opinię w temacie. To wygląda okay, tylko zastanawia mnie jedna rzecz: wg danych na stronie, ten "przypon" ma wytrzymałość 14kg, a ta linka, którą ja podlinkowałem, 0.6kN, co daje - o ile nie powinienem wrócić do szkoły podstawowej i powtórzyć sobie fizykę - 60kg. Różnica spora, zdawałoby się, że linka stalowa powinna być mocniejsza, ale nie studiowałem inżynierii materiałowej, nie znam się. Chyba, że coś źle interpretuję?
Marku - trytytka ma zasadniczą wadę: raz zaciągnięta, nie da się (w łatwy sposób) poluzować. Poza tym oplotłem ją wokół pokrętła, na dłuższą metę mogłoby to je być może uszkodzić.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Link był przykładowy zupełnie. Ja bym poszedł do sklepu osobiscie i taki przypon dobierał na odpowiednią grubość a nie na wytrzymałość. W końcu to nie na ryby ;). Nawiasem mówiąc te linki mają większą wytrzymałość niż sam przypon, który urwie się ew. na łączeniu albo rozegnie się agrafka. IMHO przypon będzie najlepszy bo jest nierozciągliwy i sprężysty co zapobiegnie plątaniu. No i kupisz za kilka złotych.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?