Autor Wątek: Luz na manetce, problem z wrzucaniem na blat  (Przeczytany 4893 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Hej,
zanim pójdę do serwisu i typ mnie na coś naciągnie ;) chciałabym podpytać co może być nie tak z manetką. Czasem nie mogę wrzucić łańcucha na blat, w manetce jest wtedy totalny luz, zwykle pomaga zrzucenie na małą zębatkę, wrzucenie na środkową i wtedy (nie zawsze ale) mogę wrzucić na blat. Manetka alivio, raczej stara. Napęd mam ogólnie 3x8. Coś przesmarować, coś sprawdzić? Czy tylko wymiana bo mechanizm się zużył?

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
W manetce raczej nie ma co się zużyć. Może warto sprawdzić pancerz i linkę na początku. I zobaczyć czy prawidłowo działa przerzutka. Odkręć linkę od przerzutki i zobacz czy wtedy manetka prawidłowo naciąga i luzuje linkę, czy coś się nie zacina.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
Prawdopodobnie stary smar  zmienił stan skupienia i klei zapadki. Odkręcić obudowę, spryskać WD, wyszorować szczoteczka do zębów przerzucając biegi i powinno hulać. Ideałem byłoby zdjąć z roweru manetkę, ale nie musi to być konieczne.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
O super, to sprawdzę.

Żeby nie zakładać kolejnego wątku :P zacisk sztycy chyba dla odmiany może się zepsuć i nie trzymać jak powinien?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
W temacie manetki.
Może być zabrudzona/zapieczona linka w pancerzu (wymienić). Albo manetka - wyczyścić, przepłukać (benzyna ekstrakcyjna) i nałożyc nowego smaru. Shimano stosuje swój, dedykowany ale można zastosować jakiś lekki  smar na bazie teflonu/silikonu. W ostateczności wymyć w WD 40.
Przypuszczam, że w serwisie nie będą się chcieli się z tym bawić i zaproponują nową manetką. Dla 8 to tylko chyba Aliwio zostało (brak lepszych grup).

O super, to sprawdzę.

Żeby nie zakładać kolejnego wątku :P zacisk sztycy chyba dla odmiany może się zepsuć i nie trzymać jak powinien?
Mało prawdopodobne.
Musiałby się gwint zerwać - ale wtedy zacisk wogóle nie trzymie. Nie spotkałem sie z takim przypadkiem by sztyca złapała luz i zjeżdżała.
Zwykle jest odwrotnie - sztyca zapieka się w ramie i trudno ją wyciągnąć.
« Ostatnia zmiana: 3 Maj 2022, 04:02 sinuche »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Musiałby się gwint zerwać - ale wtedy zacisk wogóle nie trzymie. Nie spotkałem sie z takim przypadkiem by sztyca złapała luz i zjeżdżała.

Oczywiście, ze są takie przypadki, kilka razy to miałem. Nie gwint w obejmie jest kwestią, a ścieranie się materiału bezpośrednio pod obejmą, jak zetrze się go wystarczająco dużo to obejma przestaje trzymać jak powinna. Dotyczy to głównie przypadków sporej ilości regulacji (jak u mnie).

A manetka - najpierw trzeba sprawdzić i ewentualnie wymienić linkę i pancerze. Natomiast z samą manetką wiele się nie zrobi, a też jak najbardziej się potrafią zepsuć, kwestia tego jak często się używa. Tylko to się objawia najczęściej tak, że nie zazębia na wyższy bieg, w Shimano miałem kilka takich awarii, u Ciebie objaw raczej wskazuje na pancerz lub samą przerzutkę, nie manetkę.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Mnie już 2 lewe właśnie tak poleciały. Przy wrzucaniu na blat po prostu nie ma żadnego oporu. Początkowo pomagało naciskanie lekko do góry, ale z czasem było coraz gorzej.
Czyszczenie, WD40 i podobne nic nie zmieniły.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum